Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Fotóstúra szigorú játékszabályokkal

Ötödik alkalommal rendeznek fotós-alkotótábort a horvátországi Krapanj szigetén. Az idei táborban meghatározott játékszabályok alapján, meghatározott idő alatt kell dokumentálni a környezetet.
A 10 napos workshop Horvátországban, a szárazföldhöz közeli Krapanj szigetén lesz. A sziget egykori szivacshalászatáról híres, ma turizmustól kevéssé háborgatott kicsiny, csendes földdarab. A szigeten csak egy teherautó található, nincsenek utak, csak kishajóval lehet elérni.

A túra vezetői (Gyenis Tibor és Illés Barna) saját munkamódszereiknek megfelelően megmutatják azokat az eszközöket és módszereket, amelyek segítségével visszaadhatjuk távoli vidékek hangulatát, vagy rendhagyó jelenségeket örökíthetünk meg.

A nyolc nap alatt különböző karakterű helyszínekre látogatnak el a résztvevők. Igénytől függően mód nyílik egyéni és csoportos munkára is. A táborban készített munkákból később kiállítást terveznek Budapesten.

Tavaly a léptékváltások segítségével járták körbe az idegen tájhoz való viszonyt. Makettes eszközökkel és tárgyak új kontextusba helyezésével értelmezték újra a tájfotózást.

Idén meghatározott területen, meghatározott játékszabályok alapján, meghatározott idő alatt kell dokumentálni a környezetet.

A javasolt és a résztvevők által szabadon megváltoztatott munkamódszereket naponta, akár véletlenszerűen változtatják. A napi szabályok lehetnek különösek és humorosak, de szigorúan betartandóak. Például csak kék és piros szín lehet a képeken, vagy csak egy másodpercnél hosszabb expozíciós idővel kell nappali felvételeket készíteni.

Az önként vállalt különös korlátoknak az előnye nem csupán annyi, hogy a megszokott személyes rutinok helyett új kreatív lehetőségekkel szolgál, hanem az eltérő megoldások révén modellezik a különféle fotós stratégiákat. A meghatározó szabályok alapján megszülető egyéni eredmények plasztikussá teszik a személyiség szerepét a művekben.

Az esti konzultációk alkalmával tekintik át a napi termést és bemutatnak a művészet történetéből olyan példákat, ahol a képkészítési módszereket akár dogmaszerűen alkalmazzák.

Az idei évtől a fotográfia mellett választhatóak a különféle festészeti és rajztechnikák.

Információ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindulnak a dózerek, maradnak az öregek

Szeged - Az újszegedi Gyimesi utcai társasház nyugdíjas lakói harmincmillió alatt nem mennek ki a… Tovább olvasom