Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Frakkban és gitárral jött Szegedre

A beat- és hippikorszakban volt fiatal Kovács László szegedi gitártanár, aki tanítványainak a muzsikálás örömét igyekszik átadni. Minden műfajban otthonosan mozog, mert maga is folyamatosan tanul. Benefit nevű együttesében egy növendékével együtt játssza a szívéhez oly közel álló Jethro Tull-számokat.
– A gitártanulás örömteli élményt jelentsen a növendéknek – vallja Kovács László, aki minden gitáros műfajt tanít. Fotó: Gyenes Kálmán
Katonatiszt apja elől az ágyneműtartóba dugta első gitárját 17 éves korában Kovács László, aki évtizedek óta Szeged „városképi jelentőségű" gitároktatója. Pedig a kalocsai páncéloslaktanya politikai tisztje nem egészen erre a pályára szánta a fiát. A titkos elektromos gitár azonban éjszakánként előkerült az ágyneműk közül, s a Szabad Európa Rádió zenei műsorain, különösen a Jethro Tull együttes muzsikáján nevelkedő kamasz megszállottan pengette az erősítés nélküli hangszert.

Szegedre némi mezőtúri kitérővel került. Ott kötött életre szóló barátságot Földes Lászlóval, akit Hobo néven ismer a blueskedvelő közönség. A lázadó korszakát élő Kovács Lászlónak idő előtt el kellett hagynia a középiskolát... Életének szegedi korszaka 1978-ban meglehetős föltűnéssel kezdődött: frakkba öltözve, gitárral a kezében érkezett a városba. Szinte azonnal együttest szervezett: a Dóm nevű formáció fiatalokat összefogó egyházi közösségekben, hippicsoportokban, klubokban játszott. A zenész életében meghatározó fordulatot hozott a megtérés: egy petőfitelepi református vándorprédikátor tanításai nyomán vált meggyőződésévé a hit.

Nyolc évig énekelt a szegedi színház kórusában, nyaranta pedig gitározott a szabadtéri játékok rockoperáiban, musicaljeiben. A tanítás gondolata már kamaszkorában megfordult benne. Akkori gitároktatója olyan unalmas órákat tartott, hogy Kovács László elhatározta: ő úgy tanít majd, hogy növendékei már az első óráktól kezdve örömüket leljék a játékban. Írt is vagy húsz gitáriskolát. Tanít rockot, bluest, jazzt, punkot, kívánság szerint. A Dolce alapítványi művészeti iskolának és Csikota József művészeti magániskolájának is tanára. Maga is tanul: nemrég klasszikusgitár-leckéket vett a fiakorú Pavlovits Dávidtól. És pótolta, amit középiskolás éveiben elmulasztott: párhuzamosan végezte el a katolikus teológiát és a pedagógia szakot.


Benefit

A példaképként is zenei ihletőként tekintett Jethro Tull együttes egyik lemezcímét kölcsönözve Kovács László Benefit néven zenekart alapított. Az együttesben tanítványa, Medvey Tamás játszik basszusgitáron, a fuvolista pedig az ugyancsak nagyon tehetséges Páli Attila. A doboknál többnyire Pecze László ül, de a Benefit július 28-i, Dugonics téri föllépésén a műsorvezetőként ismert Pleskonics András kezeli az ütőhangszereket. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csökkenthető a ponthatár

Az elitegyetemre, mint amilyen a szegedi, az emelt szintű érettségi és a nyelvvizsga jelenti a… Tovább olvasom