Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Francia luxus érkezett a Tiszán: nem volt egyszerű manőver befordítani a majdnem százméteres hajót - galéria

Francia luxus érkezett a Tiszán: nem volt egyszerű manőver befordítani a majdnem százméteres hajót - galéria
Látványos ,,kézifékes" fordulóval érkezett meg Szegedre a Victor Hugo nemzetközi luxushajójárat fedélzetén 59 francia nyugdíjassal, akiket lenyűgözött a Hortobágy és a tokaji bor.
 Szentesi a kapitány

Szentesi kapitánya van a francia Croisi Europe által üzemeltett Victor Hugo luxushajónak. Szanyi Zoltán 2004 óta járja a vizet a Victor Hugóval. Hajósinasként kezdte, majd végigjárta a  ranglétrát. A 46 éves kapitány 24 éves fia szintén a Croisi Europe-nak dolgozik, egy másik luxushajón szakács. Az 1976-ban alapított francia családi cég 1200 alkalmazottjából legalább 800 magyar. A Victor Hugo, a Croisi Europe legkisebb hajója 82,5 méter hosszú, 9,5 méter széles. Három, egyenként 350 lóerős motor hajtja. 2000-ben épült, 2010- ben újrabútorozták. 49 kabinjában összesen száz vendég utazhat luxuskörülmények között. Van benne bár, táncparkett, étterem és napozóterasz.
– Ezt nézzétek gyerekek, ilyen nem mindennap láttok! – szólt az osztálykiránduláson résztvevő, békés megyei Almáskamarásról érkezett iskolásoknak Gazdag Pál, a szegedi Foka Ökokikötő kertésze. A gyerekek okostelefont és tabletet ragadtak, de szomorúan vették észre, hogy az impozáns, közel 100 méter hosszú hajó, amely hétfő délben kötött ki Szegeden, olyan hatalmas, hogy nem fér bele a készülékek képernyőjébe.

A francia Croisi Europe által üzemeltett Victor Hugo nemzetközi luxushajójárat már harmadik alkalommal horgonyzott le az Ökokikötőben. – Ilyet Szegeden nem lehet látni. Ez egy igazi ritkaság – áradozott a kertész, aki korábban maga is tengerjáró ember volt.

Csányi Sándor, a kikötő üzemeltetésvezetője azt mondta, műszakilag az ő kikötőjük a legalkalmasabb egy ekkora vízi jármű fogadására. A hajónak azért kellett megfordulnia, mert kikötni mindig orral hegymenetnek kell.

A bonyolult manőver után fentről leengedték a hajóhidat, majd elkezdték az előkészületeket az ebédhez. A hajó francia nyugdíjas utasai Csongrádon reggel kiszálltak a hajóból, Ópusztaszeren megtekintették a Feszty-körképet, majd egy frissítő koktél után nekiláttak az ebédnek. A szegedi programban a Pick és a Paprika múzeum megtekintése és városnézés szerepelt.
 
Látványos fordulással érkezett a Victor Hugo Szegedre. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

A luxushajónak ez alkalommal 59 utasa van, akiket 22 fős személyzet szolgál ki. Az Észak-franciaországi Lille-ből érkezett nyugdíjasklub tagjai el voltak ragadtatva Magyarországtól.

Denis Mangin és felesége, Michele Mangin imádták a hortobágyi tájat és a sétakocsikázást. A tokaji borok kóstolása is mély nyomot hagyott bennük. Hosszasan dicsérték a szakértő sommelier-t. A borházban pedig a mangalicából készült ételek nyerték el a tetszésüket.

Az utasok a hétnapos, hat éjszakás Tokaj-Budapest hajóútért 1750 eurót, azaz több mint félmillió forintot fizetnek, de ebben az összegben még nincs benne a buszos kirándulások felára. A hétfői ebéd elzászi párolt káposzta kolbásszal, köményes sajt és citromtorta, a vacsora pedig füstölt lazac, boros kacsa párolt zöldbabbal és ananászos sütemény volt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás Bibóról, az emberről

Kiállítás Bibóról, az emberről
Egy hónapig látható a megyei kormányhivatal szegedi központi épületében az a tablókiállítás, amely… Tovább olvasom