Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Frank: A nyomozás a rendőrség dolga

Jogi lépésekre készül az Arch-homo 2003 Kft., amelynek dolgozóiról azt derítette ki a megyei önkormányzat, hogy papíron olykor napi 33 órát is dolgoztak az autópálya-ásatásokon, a Móra Ferenc Múzeum megbízásából. A múzeumigazgatót csütörtökön, a fegyelmi vizsgálat után elbocsátották. A Nemzeti Autópálya Zrt. eddig nem vizsgálta, hogyan költöttek el Csongrád megyében egymilliárd forint állami pénzt.
Ismeretlen tettes ellen tesz följelentést a megyei önkormányzat múzeumügyben, és a múlt csütörtökön befejezett fegyelmi vizsgálat iratait hamarosan átadja a rendőrségnek – mondta tegnap a megyei közgyűlés elnöke. Frank József hozzátette: ezt azért fontos hangsúlyozni, mert a közgyűlés nem nyomozóhatóság, nem bíróság, nem tudja megállapítani, milyen arányban felelős a törvénysértésekért a múlt héten leváltott igazgató, Vörös Gabriella, és mennyiben érintettek a kollégái. Mostantól a rendőrségen a sor.

Lapunk pénteki száma tudósított a megyei közgyűlés rendkívüli üléséről, amikor a képviselők úgy döntöttek, elbocsátják Vörös Gabriellát, mert a fegyelmi vizsgálat megállapította: a vezető nem tudja megfelelő dokumentumokkal alátámasztani, pontosan milyen teljesítésekért, milyen munkákért fizetett ki félmilliárd forintot az intézmény az
Arch-homo 2003 Kft.-nek. Ezt a céget, illetve előtte az Arch-homo Bt.-t földmunkákkal, őrzési feladatokkal, restaurátor-műhelyi munkával bízta meg a múzeum. Már a megbízás is törvénysértő volt – mondta tegnap Frank József.

A politikus arról tájékoztatta lapunkat, hogy a belső ellenőrök minden megállapítását alaposnak találta a fölkért könyvszakértő. Frank kiemelte: a múzeum megtehette volna azt, hogy miután szerződést kötött a Nemzeti Autópálya Rt.-vel az ásatási munkákra csaknem egymilliárd forint értékben, maga végezteti el az összes feladatot. Ehelyett az intézmény részben a postás szerepét vállalta: továbbadta a pénzt, és így vélhetően jóval többe került minden.

A hiányos bizonylatokból az derül ki, volt munkás, aki naponta 33 órát is dolgozott, s volt régész, aki 1 millió 200 ezer forintos havi fizetést vett fel. Az elnök elmondta, a múzeum által bérelt Land Rover terepjárók közül kettő totálkárosra tört, ezeket is az alvállalkozó használta – jogtalanul.

Az Arch-Homo 2003 Kft. ügyvezetője, Dobosi Csaba Mihály azt mondta: olvasta a híreket. Amikor felsoroltuk a fegyelmi vizsgálat megállapításait, így a napi 33 óra munkát is, azt mondta, „ez mind nem igaz", de egyelőre nem akar a részletekről nyilatkozni. E héten tárgyal a cég jogászával, és ezután várhatóan megteszik „a szükséges jogi lépéseket".

Az a kérdés is fölmerül: vajon a Nemzeti Autópálya Zrt. – amely az ásatásokra az állami pénzt odaadta – miért nem ellenőrizte a fölhasználást. Az NA Zrt. titkárságán lapunknak azt mondták, ez olyan súlyú ügy, hogy csupán a sajtóreferens intézkedhet, neki írásban kell elküldeni a kérdést. Megtettük.

Franktól megtudtuk: a fegyelmi vizsgálat idején felvették a kapcsolatot az NA Zrt.-vel. Az állami cégnél azt mondták, az egymilliárd forintot a régészeti feltárásokra kellett elkölteniük a törvény szerint, ez meg is történt. A múzeum nem adott okot arra, hogy kételkedjenek a fölhasználás jogszerűségében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roli ismeretleneknek köszönheti az életét

Ma este hazatérhet Palicsra Szabó Roland, kemoterápiás kezelése befejeződött. A nyolcéves szabadkai… Tovább olvasom