Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Frank József: politika után pihenés jön

Barátságban válunk el – mondja Frank József a politikához fűződő kapcsolatáról. A megyei közgyűlés elnöke nem indul újra a választásokon. Az elmúlt nyolc évben gyakran esett szó arról, hogy a megyei önkormányzatokat meg kellene szüntetni, nálunk mégis egyre több terhet kapott a nyakába. Végül Frank a védelmi bizottság elnökeként védekezhetett egy minden eddiginél nagyobb árvíz ellen. Azt mondja, elég volt.
Az elnök az utolsó előtti rendes közgyűlésen. Két ciklus után búcsúzik. Fotó: Schmidt Andrea
Ősszel nem száll versenybe újra a megyei önkormányzat elnöki posztjáért Frank József, aki két cikluson át töltötte be ezt a tisztséget. Bár a múlt héten tartották az utolsó előtti rendes közgyűlést a választások előtt, erről ott nem volt szó. Csak annyi derült ki – az újságokból –, hogy az MSZP megnevezte jelöltjeit az idei önkormányzati választásokra, és a megyei közgyűlés elnöki posztját Kozma József országgyűlési képviselőnek szánják – bár ehhez nyilván még a Fidesznek is lesz egy-két szava. A kérdés a mai politika viszonyainak ismeretében természetes: vajon erről egyeztettek Frankkal?

– Igen, találkoztam Botka Lászlóval, az MSZP megyei elnökével, volt egy korrekt beszélgetésünk, és elmondtam neki, hogy úgy döntöttem, nem vállalom tovább – mondta lapunk kérdésére Frank József. – Barátságban válunk el. Szép és jó, viszont idegileg nagyon megterhelő ez a munka, és azt hiszem, hogy – a megszorítások következményei miatt – ezután sem várnak könnyű évek az önkormányzatokra. Most már egy kicsit szeretnék nyugodtabb életet, több szabadidőt, megpróbálok vigyázni az egészségemre. Ugyanakkor nem bántam meg, hogy nyolc évvel ezelőtt elvállaltam, mert nagyon sok érdekes helyzettel találkoztam. Hatvanegy évesen is elmondhatom, hogy tanultam, szélesedett a látóköröm. Számomra nagyon fontos, hogy adósság nélkül, jó állapotban adtam át annak idején a Gabonakutató Kht.-t, most ez sikerül a megyei önkormányzattal is, hiszen működési hitelünk nincs, csak fejlesztési, és ezzel, azt hiszem, egyedülállóak vagyunk az országban – hangsúlyozza Frank. – A két vezetői poszt között ugyanakkor alapvető különbség, hogy ott 360 dolgozó sorsáért feleltem, itt 34 intézményért, 4315 emberért.

Civil maradt

Frank József növénynemesítő szakember, a Gabonakutató Kht. igazgatója 1998-ban függetlenként, de a Független Kisgazdapárt támogatásával jutott be a megyei közgyűlésbe, de az MSZP is segítette abban, hogy elnök lehessen. Ez az összefogás akkor nagyon szokatlannak számított, mégis életképes maradt. A következő választásokon Frank az MSZP listáján szerepelt függetlenként, de amikor megválasztották, ugyanúgy vezette a közgyűlést, ahogyan addig. Ez a testület azonban mégis más volt, mint az előző: keményebb és karakteresebb lett az ellenzék. Az MSZP–SZDSZ-frakció és az elnök legkreatívabb ellenfele Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester. Volt, hogy az ellenzékiek kivonultak, az elnöki jutalmak megszavazásakor feltételeket szabtak, ugyanakkor sok módosító javaslattal éltek – és az is előfordult, hogy ezt a többség elfogadta. Ebben jelentős szerepe volt a különböző pártállású városi polgármesterek közötti kapcsolatnak, de az elnök alapvetően civil hozzáállásának is.
Miközben országszerte erősödtek a megyei önkormányzatok megszüntetéséről szóló viták, nálunk egyre nagyobb szerepe lett a megyei politizálásnak. Ebben közrejátszott az is, hogy a megszorítás mint fogalom a Bokros-csomag óta csak most fordul elő gyakrabban a közbeszédben, viszont az önkormányzatok korábban sem éltek jól. Előbb Szentes és Csongrád, majd az ezredforduló után Makó is arra kényszerült, hogy átadja középiskoláit a megyének működtetésre. Így ezután a városok helyett a megyének kellett kifizetnie azt a pénzt, ami a működéshez még szükséges a normatíván fölül.

Aztán más okokból, de e ciklusban előbb a szentesi kórház, majd a makói került pénzügyi válságba, és ismét a szentesi következett. Bár a kórházak az OEP-től kapják a működésükhöz szükséges pénzt, stabilitásukért a fenntartó önkormányzat felel. Így több százmilliós tulajdonosi kölcsönt kaptak már eddig is az intézmények. Minden évre jut valamilyen pénzügyi jellegű botrány, legutóbb a Móra Ferenc Múzeumban indult vizsgálat, miután a megyei önkormányzat revizorai átnézték a bizonylatokat. Lehet, a megyék már nem korszerűek, és megértek a megszüntetésre, mégis nehéz elképzelni, hogy egy nagyobb szervezet jobban oda tudna figyelni háromszor ennyi intézményre, változatlan anyagi körülmények között.

– Mindig csodáltam azokat az ismerős politikusokat, akik két-három fontos pozíciót is vállalnak, és aztán persze rohannak, igyekeznek is megfelelni minden téren, ami sokszor lehetetlen – mondja az elnök. – Szerintem Toller esete az intő példa; tudni kell nemet mondani.
Frank szerint bárki is vezesse a megyei önkormányzatot, annak föl kell készülnie arra, hogy ez a munka egyre inkább egész embert kíván, és nem csak árvízi vészhelyzet idején.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliustól új vényeket írnak

Új, uniós receptre írhatják fel mától az orvosok a gyógyszereket. A régi vényeket még egy hónapig… Tovább olvasom