Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 19°C | 32°C Még több cikk.

Friss musttól a jégborig: vasárnapig várják a vendégeket a 2011-es Bor téren

Szeged - Magunk készítette mustot kortyolgattunk az Ujvári Pincészet Dóm téri standján. Körbejártuk a Bor tér faházait: különlegességekre vadásztunk.
– A szőlőfürtöket a darálóba tesszük, innen a cefrét átöntjük a présbe. A mustot derítjük, majd 75 fokon pasztőrözzük – magyarázta a mustkészítés folyamatát Ujvári Csaba borász. A Dóm téri Bor téren ma és holnap hat órától még bárki bekapcsolódhat a munkába az Ujvári Pincészet standján. Itt kóstolhatjuk meg Szeged borát is, amely cserszegi fűszeres, rajnai rizling és minimális zalagyöngye keveréke. – Sokan még mindig nem tudják, hogy Szegeden is működik pincészet. Megkérdezik, honnan hozzuk a szőlőt, és rácsodálkoznak, amikor megmondjuk, hogy itt terem – magyarázta a szegedi borász, akitől megtudtuk: az elmúlt napokban vajdasági és szerbiai vendégeket is megkínáltak.

A hétvégén bárki ellesheti a mustkészítés tudományát Ujvári Csabától a Dóm téren. Fotó: Schmidt Andrea
A hétvégén bárki ellesheti a mustkészítés tudományát Ujvári Csabától a Dóm téren.
Fotó: Schmidt Andrea

Vasárnapig 55 borász várja a Dóm térre a látogatókat: balatoni, tokaji, szekszárdi nedűket is kóstolhatunk. A rendezvény díszvendége a Pannonhalmi Apátság Pincészet, amely 2010-ben elnyerte az Év Pincészete címet. A fogadalmi templom előtti stand legkülönlegesebb bora az Infusio 2009, amely latinul betöltést jelent. A bencések ezt a bort csak legnagyobb ünnepeiken itták – tudtuk meg Kájári Lindától. Az idegenforgalmi asszisztens elmondta: Pannonhalmán 996 óta foglalkoztak a bencések szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, évszázadokon át mindig az adott kor legmagasabb szintű szőlő- és borkultúráját művelték. A II. világháború után a szőlőbirtok és a pincészet állami tulajdonba került. 2003-ban épült fel a Pannonhalmi Apátság Pincészet, amelynek különlegessége, hogy a Szent Márton-hegyre épült.

Borok Pannonhalmáról.Fotó: Schmidt Andrea
Borok Pannonhalmáról.
Fotó: Schmidt Andrea

Angliában és Franciaországban díjnyertes bor volt, s számos hazai elismerést is besöpört a tarcali Tokajicum Borház Reneszánsz Cuvée-je. A jellegzetes, mediterrán ízű nedű az aszalt gyümölcsök, a füge és a mazsola zamatát idézi. Ugyanitt jégbort is kortyolhatunk: a szőlőt december elején, mínusz 8–9 fokban szüretelik, így nem aszúsodnak el a szemek, és magas százalékban megőrzik cukortartalmukat.

Olvasóink írták

  • 2. varadipal 2011. szeptember 19. 11:38
    „Marcipán mignont akartam venni, egy szál sem volt.Disznóság.Máskor tele van velük az egész tér.”
  • 1. cselac 2011. szeptember 17. 12:41
    „Az aszúsodás és a -8-9 fok nincs összefüggésben. Az aszúsodás hamarabb bekövetkezik, ha alkalmas év van. Max. el nem aszúsodott szőlőt szüretelnek jégbornak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sínbuszfesztivál Szegeden és Szabadkán

Szeged - Kultúrcsempész sínbuszfesztivált rendeznek október 1-jén és 2-án Szegeden és Szabadkán… Tovább olvasom