Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Fű alatt a régi könyvből tanulnak

Szeged - Ősz óta az állami iskolák az előírt tankönyvekből taníthatnak, de vannak renitensek. Ők fű alatt a régi könyvekből oktatnak. Az új rendszerrel a kormány 1,3 milliárdot spórolt, miközben 15-öt költött.
„Az elmúlt két évtizedben először csökkent a tankönyvek ára, javult a hatékonyság" – mondta el Rétvári Bence, a szaktárca államtitkára nemrég a parlamentben. Kiemelte azt is, hogy az adófizetők számára az idei tankönyvellátás 1,3 milliárd forinttal kerül kevesebbe a tavalyinál.

A helyzet nem ennyire rózsás, ha azt is hozzátesszük, hogy az állam idén annyi pénzt elköltött a kiadók államosítására és fejlesztésre, mint amennyibe az összes tankönyv kerül egy évben, vagyis 15 milliárd forintot. Mi is megírtuk: 8,7 milliárdért megvette az állam az Apáczai Kiadót és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadót. Utána 1,3 milliárddal kistafírozták az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet (OFI), és rátestálták a tankönyvfejlesztést.

 Ebből tanult a kétharmad

Egy tanárnőnek a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó 5.-es és 6.-os természetismeret tankönyvével és munkafüzetével akadt konkrét gondja. Elmondta, mennyivel rosszabb, taníthatatlanabb a korábbi mozaikosnál. Hozzátette: tavaly hozzávetőleg 60 ezer gyereknek rendeltek mozaikos kiadványt, magyarán az 5.-es gyerekek kétharmada ebből tanult, mert a szaktanárok ezt tartották minőséginek. Idén az állami iskolák nem rendelhették meg ezt a könyvet. Kerestük a Mozaik Kiadót, de nem kívántak nyilatkozni.

Ezen felül 7 milliárdba került a rászoruló gyerekek tankönyvtámogatása. Azokról az iskolákról még nem beszéltünk, amelyek az állami szabályozás miatt kiadót váltottak, így az eddig 3-4 évig használható tartós tankönyveket kidobhatták. Az új könyveket meg jövőre lehet kiselejtezni, mert ha tényleg kísérleti kiadványok, ahogy a nevükben áll, akkor átírják őket. (Ezeket a kísérleti könyveket eleve csak az 1–2., 5–6. és 9–10. osztályban lehetett megrendelni, és ott sem minden tantárgyból. Az OFI nyári adatai szerint közel 900 ezer példányban rendelték meg a kísérleti tankönyveket. Ami a teljes éves magyar tankönyvmennyiséghez, vagyis a nagyjából 13-14 millió kötethez képest 6-7 százalék.)

Az államtitkár nem érvelt konkrét számokkal, vagyis nem látni tisztán, hogyan jött ki neki a 15 százalékos árcsökkenés, és hogy 1,3 milliárddal kevesebb állami támogatás volt a tankönyveken, mint tavaly. Az viszont beszédes, hogy az 1,3 milliárd megspórolásához 15 milliárd forint közpénzt kellett beleönteni a tankönyvellátásba.

Nevüket nem vállaló szülőktől hallottuk: sok állami iskolában nem hivatalosan a korábbi szállító, a szegedi Mozaik Kiadó könyveit használják a központilag kötelezővé tett tananyag helyett. A pedagógusok úgy ítélik meg, hogy a pálya szélére szorított korábbi piacvezető kiadványaiból tudnak jobban tanítani. Számos intézmény pedig azért rendelte meg a központilag kötelezővé tett egyenkönyv mellé pluszban a mozaikosat is, hogy hozzáférjenek a digitális tananyagokhoz. A pedagógusok nem mertek beszélni a rájuk erőltetett kiadványokról.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha pisilnie kell, menjen le Margitkához!

Ha nagyon kell pisilnie, menjen le Margitkához a Csomiba – ajánlotta az árus, amikor dolgunkat végeztük volna, de zárva volt a Szent István téren a nyilvános illemhely. Tovább olvasom