Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Fúj a rendszerre: a falakon üzen Csiky

Fúj a rendszerre: a falakon üzen CsikyÉbresztő... Fotó: Facebook
Sokaknak ismerősek lehetnek Szeged utcáiról az anonim streetartos, Csiky rajzai, aki korunk problémáit, a rendszer működésének viszontagságait viszi fel a falakra. Megkérdeztük, milyen motiváció áll az utcaművészet mögött.
Csiky eddig nagyjából 30-40 utcai alkotást készített, leginkább Szegeden és környékén, de Budapesten is letette a kézjegyét. Egy utcarajz kikerülésénél többnyire az dönt, hogy a felület át tudja-e adni a kép mondanivalóját. - Szerencsére sok jó fal van a városban - jegyzi meg humorosan Csiky.

Aki egy kicsit is elidőzik a falfestések fölött, hamar rájöhet, hogy a világban működő abnormális jelenségekre hívják fel a figyelmet az alkotások. Visszatérő motívum a globalizáció, a kizsákmányoló kapitalizmus, a rendszer korruptsága. A képeknél gyakori eszköz a humor, ami Csiky szerint színt visz a szürke hétköznapokba, mert nincs is annál jobb, mint amikor az emberek mosolyognak. - Ilyenkor feloldódnak, sokkal befogadóbbá, nyitottabbá válnak – mondja.
 
Fúj a rendszerre: a falakon üzen Csiky - galéria

És hogy miért viszi az utcára a rajzait? - Alapvető probléma, hogy születésünktől kezdve arra nevelnek bennünket, hogy mindig valami rajtunk kívül álló dologtól várjuk a boldogulásunkat, és ez a folyamatos kifelé tekintgetés teljesen kiszolgáltatottá tesz a rendszerrel szemben. Az állami intézmények, közoktatás, a fősodrású média, a bankok, a politikusok nem az emberek jólétét szolgálják. Amit adnak, pont arra elég, hogy gondolkodás nélkül beállj a mókuskerékbe életed végéig. Abban a pillanatban, amint az emberek átlátnak a megtévesztéseken, a csalásokon, a hazugságokon és a korrupción, lehetőségük nyílik rá, hogy visszavegyék az életük felett az irányítást. A streetart egy remek eszköz arra, hogy elősegítse a társadalmi és kulturális fejlődést - vallja a streetartos.

Csiky a későbbiekben szeretne az ország többi részére is eljutni.
 
Egy tarjáni sportpálya palánkja.
Egy tarjáni sportpálya palánkja.

"A vallásoknak semmi köze sincs a valóság igazi szerkezetéhez"

Megkértük Csikyt, fejtse ki bővebben a Facebook-oldalán olvasható gondolatot. - A vallások megmondják neked, hogy mit gondolj, és miben higgy, ami tökéletes eszköz a tömegek irányítására. Nem kell ahhoz vallásosnak lenned, hogy megtanulj szeretni, együttérezni, segíteni másokon, legfőképpen magadon! 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahol betyár a böllér, ott disznó nem marad talpon

Ahol betyár a böllér, ott disznó nem marad talpon
Batátafesztivállal és böllérnappal vigadozott Ásotthalom a gátsori közösségi háznál. Tovább olvasom