Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Fülhallgatóval az utcán: baj, ha a zene elnyomja a zajokat

Szeged - Egyre többen választják a fülhallgatóból szóló zenét az autók, buszok zaja helyett, amikor kilépnek az utcára. A hangos muzsika azonban nemcsak a hallásnak árthat, de balesetveszélyes is.
Akár munkába, akár iskolába vagy csak a sarki boltba szaladunk le, kellemesebbé teheti a sétát, ha zenét hallgatunk közben. A baj csak az, hogy kedvenc dalaink élvezése miatt az utca zajából jóformán semmit nem hallunk. Ez viszont könnyen figyelmetlenséghez vezethet a közlekedésben.

– Tápéról biciklizek be a belvárosba majdnem mindennap. A zene természetes társam a közlekedésben – mesélte Nagy Máté. – Balesetem még nem volt. Talán azért, mert a zene mellett a városi zajt is hallom. Inkább a csendesebb Tápén kell jobban figyelni a közlekedésre – mondta az egyetemista.

Sokszor azonban a fokozott figyelem sem elég. A gyalogosok és a kerékpárosok ugyanis még annyira sincsenek védve a sérülésektől, mint az autóval közlekedők.

Mátét nem zavarja a közlekedésben a zene. Fotó: Segesvári Csaba
Mátét nem zavarja a közlekedésben a zene. Fotó: Segesvári Csaba

– Csongrád megyében tavaly 99 balesetből 59 történt a gyalogosok hibájából. Hogy ebből mennyi a zenehallgatás miatt, arra nincs adatunk. Az azonban igaz, hogy a hangos zene figyelmetlenebbé tehet mindenkit – tájékoztatott Vad Róbert, a Csongrád megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára. – Jogi szabályozás nincs erre vonatkozóan, de nem célszerű közlekedés közben hangosan zenét hallgatni, a saját érdekünkben – tette hozzá a rendőr főhadnagy.

A balesetveszély az egyik oka, amiért nem ajánlott az örökös zenehallgatás. Hosszú távon azonban minden zaj károsítja a hallást, még akkor is, ha a hangerő a megengedett szint alatt van. – Nyolcvan decibel fölött minden zaj ártalmas. Az utcai forgalom körülbelül hatvan decibel. A diszkóban viszont száz fölötti ez az érték – hangsúlyozta dr. Kiss József Géza, a SZOTE Fül-orr-gégészeti Klinika Audiológiai Állomásának vezetője. – A túl hangos és gyors zene hatására, akár fülhallgatóval hallgatjuk, akár külső forrásból, megváltozik az észlelés. A hallószerv elfárad, figyelmetlenek leszünk, és később reagálunk a bennünket ért ingerekre – magyarázta a szakember.

Nem is hinnénk, hogy az olyan hétköznapi tevékenységek, mint a zenehallgatás, mennyi veszélyt rejt. Érdemes végiggondolni a hangerő-szabályozásnál, hogy mi a fontosabb számunkra: a hallásunk és a biztonságunk, vagy hogy minél hangosabban szóljanak kedvenc slágereink.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Látó 2008. július 09. 23:56
  „@-os: Ugyanz autósokra is igaz”
 • 22. kukacos 2008. július 09. 17:31
  „A sok paraszt leszegett fejjel kell át , alkalom adtán zenét hallgatva, és észresem veszik hogy már régen piros a lámpa, csak mennek mint a birkák.
  Ugyan ez vonatkozik a a kijelölt átkelön át kerekezö bringásokra, akik még úgy gondolják hogy 1-2 két másodperc belefér a piroslámpa hosszabitásba.
  Az ilyennek kell van a baj.”
 • 21. ifj. Nagy Gábor 2008. július 08. 21:15
  „Hátranézés ellen biciklin is jó orvosság a visszapillantó tükör, minden kerekezőnek nagyon tudom ajánlani!”
 • 20. bl 2008. július 08. 20:51
  „Érdekes cikk. Vajon az olyan emberekről miért nem esik szó sohasem akik városban 80al 90el közlekednek cigi a szájukban fülükön telefon??Vagy az olyanokról akik korban 70en fölött járnak és azt sem tudják vezetés közben hogy melyik földrészen vannak csak mennek előre..(tisztelet a néhány kivételnek). Sajnos egy közeli ismerősöm is vesztette el ilyen ember miatt az életét.. Nem azokkal kéne foglalkozni akik fölhallgatóznak buszozás vagy biciklizés közben hanem az olyanokról akikről az imént irtam.. Kevés olyan hirt hallottam hogy egy kerékpáros balesetet okozott mert fülhallgató volt a fülében és nem hallotta a közeledő autót vagy hasonló..kicsit el kéne gondolkozni azon,hogy ki követ el nagyobb hibát..”
 • 19. Macs 2008. július 08. 19:39
  „Zenés,

  miért beszélsz igy? Miért gusztustalanok, neveletlenek, bunkók és tisztelet a kivételnek, büdösek azok, akik buszon utaznak?
  Én sok jólöltözött, udvarias embert szoktam látni. Vannak neveletlenek is, pl. akik nem adják át a helyüket az idősebbeknek, ez igaz. Jó néhány embert ismerek, akik közösségi közlekedést vesznek igénybe és diplomások. Nem lehetnek annyira bunkók.
  Sokan, akik igy közlekednek, óvni akarják a környezetüket.”
 • 18. Hujjah 2008. július 08. 15:13
  „Hm, most értem haza a füvészkertből gyakorlatról, eleget vagyok természetben, nem kell félteni, hogy ránőtt a fülemre a hallgató. :P És nemtudom, hogy akik olyan kommenteket írtak, hogy mi van ha mentő jön, vagy hogy nem hallod a körülötted lévő dolgokat. Nem diszkó van a fülemben! Nem mértéktelen ordíttatásról van szó (bár tudom vannak akik úgy hallgatják, hogy az egész busz is hallja). Többször előfordult, hogy mentő jött és fülhallgató legyen a talpán, ami el tud nyomni egy szirénát! Teljesen nonszensz dolgokat írtak néhányan (nem sértés). És igen folyton hártanézegetek, ha előzök, ha kanyarodok, ha kikerülök egy aknafedőt és ez egyáltalán nem veszélyezteti az egyensúlyomat, az a fél másodperc amíg nem látok előre nem számít, nem megyek bele semmibe. A lényeg, hogy aki tud biciklizni ismeri a város bizonyos pontjait, nem hülye kreszből azt nem zavarhatja meg a NORMÁLIS hangerejű zene. És a félreértés, miszerint aki zenét hallgat az tök süket remélem el lett oszlatva.”
 • 17. zenés 2008. július 08. 12:47
  „Sajna kénytelen vagyok buszozi. Utálom. Gusztustalan, neveletlen , bunkók, akik még büdösek is (term tiszt. a kivételnek)! A zene segít valamelyest eltávolodnmi tőlük legalább lélekben. Bár még így is vannak tramplik, akik látják ugyan a füleimből kilógó zsinórt, de azért bőszen dumálnak hozzám. Bénák!
  Jah, és pont azért, mert elszigetelésre használom, ha az elem kifogy, akkor is a fülemben van, had higgyék, hogy nem lehet hozzámszólni!
  Biciklin is hallgatom. Csakhogy akkor nem dugom a fülembe, csak a cimpára akasztom. Így is lehet, és így minden mást is lehet hallani.”
 • 16. atomboy 2008. július 08. 12:41
  „Szerintem a zene nemcsak hangos lehet, hanem el is terelheti a figyelmet a forgalomtol, ugy, mint a telefonalas, vagy cigire gyujtas. Akar egy pillanatra elterelheti, es mi van, ha pont abban a pillanatban kell korrigalnia?

  meska: Eleg egy kicsit gyakorolni, es nem veszited el az egyensulyt hatranezeskor. En pl a szemem sarkabol nezek hatra, nem kell teljesen hatranezni, es mindent latok, ami mogottem van. Persze, ha nincs epp nyakgorcsom.”
 • 15. openr 2008. július 08. 11:58
  „Az autós nem attól fogja nagyobb ívben kerülni a kerékpárost, mert az hangosabban, vagy halkabban hallgatja zenéit. Neki könnyebb, ha nem olyan hangos, és hacsak nem párnás fülese van, mindig bele fog hallatszani az autóforgalom zaja.
  És nem mindenki akar szocializálódni a buszon, vagy a városi forgalomban.”
 • 14. honorus 2008. július 08. 11:48
  „Találkoztam már nulla kezező kerékpárossal aki hallgatta az mp3-sát és megcsörrent a mobilja. Nosza egyik füldugó ki és telefonált is innetől kezdve. Ez mind országuton történt. Egyszer csellenjen meg onnantól kezdve csak az angyali dallamokat hallja majd. Felétve ha mázlija van:))))”
 • 13. vidai 2008. július 08. 10:54
  „Mindennek megvan a maga ideje. A zenehallgatásnak is és a közlekedésnek is. Pl. biciklizés közben szerintem kimondottan veszélyes zenét hallgatni, akármilyen halk is az. A "modern" ember már el sem tudja képzelni, milyen lehet mp3 nélkül az élet. Véleményem szerint tömegközlekedési eszközökön, vonaton, buszon, repülőn hosszabb távon érdemes és szórakoztató zenét hallgatni, de egyébként felesleges.”
 • 12. micsoda 2008. július 08. 10:41
  „A szapulók megint átesnek a ló túloldalára. Zenehallgatás és zenehallgatás között is van különbség. ÉN például ma is fülbebedugott micsodával zenét hallgatva jöttem, halk zenével hogy az utca zaját is halljam. Nem szeretem nem hallani. Észre kéne venni, hogy nem mindenki hallgatja bömbölve... és igencsak nehezményezném, ha ezért bárki megszólna vagy meg is büntetne, mint ahogy valaki emlegette már.”
 • 11. tothgy 2008. július 08. 10:28
  „Fülhallgatóval a fülükön nincs semmi természetközeli kapcsolatuk, se emberi.
  Hallanak természetközeli és madárhangokat egyáltalán - a legnagyobbforgalomban nyilván nem, de egyébként máskor, ha örökösen ott a fülükön a hallgató? Miközben azt képzelik gazdag a hallásviláguk, éppen, hogy elszegényedik. És a kapcsolataik, kapcsolati készségeik is.
  Meg se lehet szólítani őket. MÉg az ismerősökkel se beszélgetnek, a buszon azt is lehet, beszélgetni, ismeretlen ismerősökkel, de az ilyet meg se lehet szólítani. Helyközi járatokról beszélek. Aminek még annyi előnye van, hogy emberközeli kapcsolatokat lehet rajta teremteni és fenntartani.
  Nem igaz, hogy állandóan muszály, hogy létszükséglet hallgatni, hogy attól érzi magát jobban. A legszebb dalokat se lehet állandóan hallgatni, hogy ne kapjon csömört.Persze, a fogyasztói ember már csak mű dolgokkal veszi körül magát. MÉg magával csendben lenni sem tud! De persze távol is lehet tartani vele a tolakodó, idegesítő embereket is, ennyi előnye van, kétségkívül. De az ilyen eset egyáltalán nem gyakori.
  A közlekedéshez pedig: kellenek a hangok is a környezetünkben való tájékozódáshoz. Az autósok is hallgatják, ha nekik lehet...De rövid utakon főleg mi szükség van rá?”
 • 10. pt 2008. július 08. 10:02
  „Halkan kell hallgatni és kész. Ennyi. Kulcsszó itt is a mértékletesség. Inkább egy halk füles, mint az autóból üvöltő "diungdisung".”
 • 9. meska 2008. július 08. 09:51
  „Hujjah, nemakarlak bántani, /annál is inkább, minthogy a TE életedről van szó/, de a hátulról jövő autót igenis HALLANI kell. Ha a fülessel haladsz ELŐRE, állandóan HÁTRA nézegetsz? Én még ha hallom az autót , akkor se merek hátra nézni, nem beszélve arról az egyensúlyvesztésről, ami ezzel jár... a decibelről meg ne is beszéljünk, mert van bicajos, aki mellett, ha elmegyek, sííímán hallom, mit hallgat.”
 • 8. Dodo 2008. július 08. 09:33
  „A hangerő ami számít. Én minden nap hallgatom a zenét füldugós hallgatóval akár autózom akár kerékpározok vagy csak gyalog megyek a lényeg, hogy nem hangosan. Így a zene mellett az utca és a forgalom zajait is hallom.”
 • 7. egyszeru polgar 2008. július 08. 08:39
  „nem vagyok biciglis, gyalog is ritkan jarok. Azt viszont tudom, hoigy a forgalomban igen is minden zaj szamit. nem csak a vakok szamara fontos az utcai jelek hallasa, hiszen nem feltetlenul szirenazo egy indokoltan sieto gepjarmu. Sokszor kell dudalni, hiszen gyakran kovetkeznek be nem vart pillanatok.
  Velemenyem szerint a fuldugos zenehallgatas eppen olyan karos mint a mobil telefon hasznalata vezetes kozben.
  En peldaul sosem engedtem a cegemnel dolgozokat munkaidoa altt fuldugos lejatszokat hasznalni, mert a hangok, zajok hallasanak nagyon fontos szerepe van.”
 • 6. kossuth 2008. július 08. 08:09
  „Hujjah: aktív bringásként azt mondom, hogy a forgalmat hallani is kell, sokkal hamarabb veszel így észre dolgokat és hamarabb tudsz reagálni, ha szükséges.”
 • 5. Tricikli 2008. július 08. 08:04
  „Ja, megint egy látogatásnövelő vitacikk. Aki akar, zenével a fülén is odafigyel, nem DJ. Hurkatöltőt kell 120 decibellel hallgatni.”
 • 4. Zenés 2008. július 08. 08:04
  „Azért kell szirénázni, hogy már messziről hallhsd, hogy jön, így van elég időd félreállni.
  Egyébként alig várom, hogy büntessenek az utcán azért, mert zenét hallgatva sétálsz. Botrány!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városi haszonállattartás: rendelet szabályozza

Szeged - Nem kell ahhoz tanyára költözni, hogy haszonállatot tartsunk – baromfit, nyulat és… Tovább olvasom