Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Funky Fánk a szegedi konziból

Szegedi konzisokból alakult három éve az a kilenctagú zenekar, amely slágerek funky-s feldolgozásait és saját számokat is játszik egyre gyarapodó közönségének. A kotta ismerete alapkövetelmény ebben a műfajban is, de az improvizációra is akad bőven lehetőség.
Fánk-játék a szegedi Dugonics téren. Fotó: DM/DV
A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskolai Karán végzett vagy jelenleg is ott tanuló szegedi és vásárhelyi fiatalokból állt össze három éve a funky-t, illetve pop-, rock-, diszkóslágereket funky-san játszó Fánk zenekar. Repertoárjuk mára négyórásra duzzadt.

Kotta itt is kell

– Konzis körökben mindig terjed néhány olyan zenekar szeretete, akik ugyan könnyűzenét játszanak, azt viszont nagyon nívósan hangszerelve, megkomponálva – mondja Szabó Norbert, zenekarvezető arról, hogyan keveredik bele ennyi komolyzenével foglalkozó ember a vérbő könnyűzenei műfajba. Mint hangsúlyozza, a funky-hoz elengedhetetlen a kotta és a különböző hangnemek alapos ismerete, így nem árt a konzis alapműveltség – ugyanakkor az improvizá-
cióra is remek lehetőségeket kínál.

Kőkemény hobbi

Norbert fuvola tanszakon végzett, ennek ellenére inkább használja önállóan megérlelt énektudását a Fánkban – akárcsak barátnője, a hegedűművész Vági Anikó. A zenekart – ami legközelebb már Fánk Forever néven lép színpadra – kőkemény hobbinak tartja, ami számos próbát igényel, megélni viszont senki sem tud belőle. Főállásban barátnőjével együtt a Szegedi Szimfonikus Zenekarban muzsikálnak, Norbert emellett fuvolát is tanít egy zeneiskolában. A többi tag szintén más munkát végez „civilben".

Lemez által homályosan

Mint mondja, a műsorépítés másfél évig tartott, de mára annyira összecsiszolódtak, hogy nyártól elkezdtek saját számokat írni. – Sokféle zenét hallgatunk, sokféle zenét játszunk, de a funky szeretete mindegyikünkben közös – hangsúlyozza a színpadon igencsak összeszokott képet nyújtó Fánkkal kapcsolatban. Mint kifejti, céljuk egy igényes szórakoztató zenét játszó csapat létrehozása volt, ami pozitív energiáival megfogja és táncra perdíti az embereket: ennek sikerét több százas közönséget megmozgató koncertjeik tanúsítják. Legkésőbb jövőre lemezkiadást terveznek saját dalaikból, habár Norbert vallja, hogy ezt a fajta zenét a felvétel „kiheréli": sosem lesz olyan lendülete és hangulata, mint amit egy élő koncerten tapasztalhat az ember. Ezért azt javasolja, aki igazi funky-bulira vágyik, az ne az ilyen néven meghirdetett vérszegény gépzenepartiktól várja ezt: nézze meg inkább a fúvósokkal, billentyűssel és jó torkú énekesekkel fellépő formációt legközelebb a Club Infernóban, október 19-én este.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életeket is menthet a gázszerelő

Itt az újabb fűtési szezon. Kétévente célszerű átvizsgáltatni a ház kéményét, gázkészülékeit. Rossz… Tovább olvasom