Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Fürdőnadrágok: fecskétől a boxerig

Idén nyáron a bomber a trendi, a fecske történelem. A férfiak elsősorban kényelmi szempontokat vesznek figyelembe, amikor fürdőnadrágot választanak. A divatszakértő szerint egyre népszerűbb a varrás nélkül készült úszó.
Az idők kezdetén a férfiak jégeralsóban vagy semmiben fürödtek a szabad vizeken, az uszodalátogatók legtöbbje ma már legfeljebb a „fecskére" emlékszik. A fecske fürdőnadrág az ötvenes években vászonból készült, kétoldalt zsinórral kellett megkötni – a vízben hamar fellazult, és könnyen lecsúszott. Divattörténeti források szerint népszerűségét mégis talán annak köszönhette, hogy az elülső részén található függőleges csík egyértelműen utalt a nadrág tartalmára, ezt a szerepet iránymutatásként ma már csak a nyakkendő tölti be.

Később jelentek meg a piacon a száras nadrágok, melyek viszont hő hatására lazultak meg, a trend sokára jutott el a testhez tapadó megoldásokig. Tóth Csabáné szerint ezek a nadrágok nem annyira kényelmesek a férfiak számára, viselésük közben ugyanis nem szellőzik a test. A Szegedi Divatiskola vezetője úgy gondolja, azért népszerű ma különösen a fiatalok körében a bermuda, mert lazán hagyja a testet, a nadrágból könnyen kifolyik a víz, és az uszodában nem kell átöltözni. Az elasztikusság az idők folyamán megjelent a bermudában is.

Richard Gere és Nicolas Sarkozy nem a fürdőnadrágjával hódít, de mindenki megnézi őket. Fotók: Daily Mail
Richard Gere és Nicolas Sarkozy nem a fürdőnadrágjával hódít, de mindenki megnézi őket. Fotók: Daily Mail

Elemzők szerint a bő nadrág azért is népszerű, mert könnyen el lehet benne bújni, fiatal fiúk szemérme nyilvánulhat meg ebben a viseletben. Az elasztikus sort a legkevésbé kényelmes, hiszen ez szorítja leginkább a testet – véli a divatszakértő. Sokan mégis a legférfiasabb darabnak tartják a boxert az uszodában. A legnagyobb újításnak ma a varrás nélkül készült úszók számítanak, melyek valóban kényelmesek.

Míg a női fürdőruhák valóságos színkavalkádot vonultatnak fel nyárról nyárra, addig a férfiak színei csak szerényen követik a trendet. Ha a női színek között megjelenik például a lila, akkor ennek szürkésebb árnyalata szerepel csak a férfi fürdőnadrágokon, és nem teljes egészében. A bomber ez alól szinte kivétel: a harsány, vidám nyári színekkel díszített nadrág viselője macsós benyomást kelt.

Az uszoda nem mosoda

A szentesi ligeti fürdő vezetője, Pengő László muzeális darabként őrzi a hatvanas években beszerzett fecskéjét. A városi úszóklub elnöke, Paulovics Tamás szerint a bombernadrágot ki kellene tiltani, mert a gyerekek a fürdőbe jövet nem öltöznek át. „Az uszoda nem mosoda" – tette hozzá. Beleon Zsolt, a vízisport klub elnöke szerint minden típus közül a legdizájnosabb fürdőnadrág az, amit a vízilabdázók hordanak: a „Szentes" feliratú.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újjászületik Eszenyi tehenes operettje

Szeged - A Dóm téri színpadon három napot próbálhat a Marica grófnő stábja – mindössze ennyi… Tovább olvasom