Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Fúrják a termálkutakat Balástya mellett

Három termálkutat is fúratnak magánszemélyek Balástya környékén. A mezőgazdaságból élők függetleníteni szeretnék magukat a gázellátástól. A Bozsó kertészet banki hiteles konstrukcióval oldotta meg a finanszírozást, mert nincs állami támogatás. Magyarország Európában termálvíz-nagyhatalom.
Bozsó Gábor azt reméli, az ünnepek után már termálvízzel fűtheti az üvegházakat. A szerző felvétele
Balástya térségében különböző helyeken három termálkutat fúrnak, egy pedig engedélyeztetés alatt áll. A Bozsó család kertészetének egyik szegletében is ott magasodik a fúrótorony. A plusz egyfokos hidegben Mészáros Antal kútfúró csapata azon dolgozik, hogy az ünnepek táján a kertészet üvegházait már termálvízzel fűthessék. A kútfúró mester szerint 1800 méter környékén állnak meg, jelenleg 1600 méteren vannak a csövek. A geodéták ugyan meghatározták a vízszelvények elhelyezkedését, de a mélyebb rétegekben a talajszerkezet mindig tartogat meglepetést.
– Reggelente ezért is kívánunk egymásnak jó szerencsét, mint a bányászok – mondja a kútfúró mester.

A hamarosan feltörő 70-75 fokos termálvíznek két és fél hektár alapterületű üvegházat kell felfűtenie. Ez nem fog problémát okozni, hiszen a kút hozama percenként ezer liter. Ekkora teljesítményű kúttal már egy harkányi nagyságú fürdőt is üzemeltetni lehetne. Víz tehát lesz bőven, aminek csak töredékét tudja a tulajdonos fűtésre használni. Bozsó Gábor családfő elmagyarázza, hogy a 75 fokos vízből keveset használnak, hiszen a fűtéshez csak 50 fokos vízre van szükség. Ezért az automatikák által vezérelt rendszer addig keveri és keringeti a vizet a csövekben, míg az le nem hűl húszfokosra.

– Csak a hideg vizet sajtoljuk vissza a földbe egy másik kút segítségével – mutatja a fúrás helyszínén Gábor, aki nemrégiben egy konferencián professzoroktól azt hallotta, hogy semmi nem indokolja a víz visszasajtolását a földbe. Mivel a jelenlegi magyar környezetvédelmi szabályok az elhasznált víz visszajuttatását megkövetelik, ezért ő sem tehet másként. Így viszont a kivitelezés sokkal többe kerül. A család ezért is fontolgatta másfél évig a termálkútfúratás gondolatát.

Dinasztia

A Bozsó család évszázadok óta mezőgazdasággal foglalkozott. Bozsó Gábor ugyan autószerelőnek tanult, de már több mint húsz éve foglalkozik kertészkedéssel. A termelésért édesanyjával együtt felelnek, míg az értékesítést felesége végzi. Foglalkoztak fréziával, írisszel, liliommal, majd gerberára váltottak. Jelenleg vágott rózsák pompáznak az üvegházakban.

– Kezdetekben olajjal fűtöttünk, majd gázra váltottunk. Az újabb váltáshoz az adta az utolsó lökést, amikor januárban bizonytalan volt a gázellátás Magyarországon. Ha egy napra gáz nélkül maradunk, odaveszett volna mindenünk – mondja Gábor édesanyja, aki szintén nagy izgalommal várja már, hogy áttérjenek az új rendszerre.

A Bozsóékhoz hasonló kertészetek telente húszmillió forintot költenek fűtésre. A költség a gázáremeléssel közel a duplájára nő. Ezért aki be meri vállalni a banki hiteles konstrukciót, és hosszú távban gondolkodik, az a továbbiakban a maga ura lesz. A kertész és a kútfúró is az állami támogatás hiányát magyarázza. Nem értik, hogy a termálvíz-nagyhatalom Magyarország miért nem használja ki a lehetőségeit.

– Akkora a vízkészletünk, hogy minden utcasarkon lehetne egy termálkút – jegyzi meg Bozsó Gábor. Egyelőre azonban csak nagyon kevés magángazdaság aknázza ki hazánk aranyat érő természeti kincsét. Mészáros Antal viszont bizakodó, azt mondja: jövőre kétszer annyi termálkutat kell fúrnia, mint az idén. Összesen nyolcat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összevont razzia a kotyvalékgyárban

Az Arany Delikát Plusz Kft. illegálisan gyártott savanyúságot öttömösi és sándorfalvi telepén. A cég… Tovább olvasom