Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Füstként tekergő és dobozba zárt verssorok

Szeged - Füstként tekereg majd Kassák Lajos Juhász Gyulához írt, „merre jársz most, álomnyájak juhásza" verssora a költő egykori lakóhelyén, a Juhász Gyula utca 6. szám alatti épület falán. A Horváth Mihály utcában a falba süllyesztett fémdobozban olvashatják Babits Mihály sorait.
– Nem a megszokott módon, hanem interaktívan, játékos formában népszerűsítjük a Szegedhez köthető költőket és írókat – mondta Simor Márton, a Lajtorja egyesület elnöke. A fiatal szegedi alkotóművészeket tömörítő szervezet 1 millió 435 ezer forintot nyert a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán a Szegedi Irodalmi Körkép elnevezésű projektjére.
Öt helyszínen állítanak egyedülálló emléket Juhász Gyulának, Tömörkény Istvánnak és Babits Mihálynak. Simor Márton szerint ilyen nemcsak Szegeden, de az országban sem volt még.

A Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola bejárata előtti járdán a színes burkolatmozaikban az író egyik máig aktuális – egyébként eredeti kontextusában a női szépségre vonatkozó – gondolatát foglalták bele: „Nem az a szép, ami szép: ami tetszik, az a szép!"
Babits Mihály egykori munkahelyén, a jelenlegi Vedres István Építőipari Szakközépiskola Horváth Mihály utcai homlokzatán a falba süllyesztett fémdobozban olvashatják majd a költő Esti kérdés című versének első 12 sorát. A doboz kukucskáló nyílása a járda felett 150 centiméterrel lesz, így kisebbek-nagyobbak egyaránt benézhetnek.

Füstként tekergő és dobozba zárt verssorok

Közgyűlés után

A Lajtorja egyesület alkotásairól pénteken dönt a szegedi közgyűlés, mivel a járda városi tulajdon, közterületnek számít. Az épületek tulajdonosai már megadták az engedélyeket az egyesületnek. Simor Márton elmondta, amennyiben a városi közgyűlés is hozzájárulását adja, szombaton és vasárnap elkészítik a műalkotásokat az öt helyszínen.

Babits Mihály egykori szegedi lakóhelyén, a Vitéz utca 16. szám alatti ház bejárati ajtaja előtt az aszfaltra vetülő fénypászma formájú színezett járófelületen olvasható majd a Babits Mihálynak címzett Juhász Gyula-szonett egy részlete, a költő rekonstruált kézírásával. „Hoztál magaddal új dalt, mely az ősi / Örök verseknek őrzi zengzetét, / Új álmokat, melyek az égi, földi / Csodák köréből lengenek eléd." Ugyanitt a ház falán egy bronz domborművet is elhelyeznek Babits Mihály fiatalkori ábrázolásával. Ez Simor Márton szerint nem gyakori, mivel általában idősebb Babitsot szoktak mintázni.

A Juhász Gyula pedagógusképző kar Boldogasszony sugárúti épületének főbejárata előtt ugróiskolát készít a Lajtorja egyesület. A járdában elhelyezett 27 számozott pecsétes tégla Juhász Gyula Este az Alföldön című versének első versszakára utal majd. A téglán lévő számok a versszak egy-egy szavát jelölik. A szavak mint kódok az épület homlokzatán elhelyezett gravírozott plexitábláról olvashatók le.

Juhász Gyula egykori lakóhelyén, a Juhász Gyula utca 6. szám alatti épület falán egy, a bejárati kaputól távolodó sziluett alak lesz majd látható. A sziluett alak mögött füstként tekeregve olvasható Kassák Lajos Juhász Gyulához írott hosszan elnyúló verssora: „merre jársz most, álomnyájak juhásza".

Olvasóink írták

  • 1. Atlasz 2013. június 25. 07:43
    „Jó!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horváth Csaba a 23. THEALTER díszvendége

Önerőből, saját elképzelések alapján válogatott THEALTER fesztivált szervez július 19. és 27. között a MASZK Egyesület Tovább olvasom