Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Fűtésszámlára szívgyógyszer

Nem érdekli a technikai indoklás a Jókai utcai önkormányzati ház lakóit. Ők csak azt szeretnék, hogy ne legyen fél évre 126 ezer forintos a fűtésszámlájuk úgy, hogy közben fagyoskodnak.
– Megyek, csak fölizgatnám magam.
– Én maradok, bevettem a szívgyógyszerem.
A párbeszéd egy Jókai utcai önkormányzati bérlakás lakógyűlésén hangzott el. A lakók itt kapták meg aktuális fűtéselszámoló számláikat – az összegtől előre féltek. Tavaly decemberben megírtuk: az itt élők közül többen 45-90 ezer forintos számlát kaptak, szerintük tévedésből. Akkor sokan nem voltak hajlandók fizetni, újraszámolást kértek. Azt mondták: azóta ugrott meg a fűtésdíj, amióta 2005 májusában költségmegosztókat kaptak a lakások. Az ezeket felszerelő ISTA Rt. néhány nappal később felülvizsgálta a számlákat, és kisebb hibákat valóban talált.

Godó Jenőnének például előbb 47 ezer forintot kellett volna fizetnie, később – az újraszámolás után – ez 41 ezerre módosult. Az asszony számításai ettől eltérnek, szerinte az összeg csak 30 ezer, ezért ő azóta sem fizetett. A mostani számla szerint az egyedül élő nő havonta 23 ezer forintból fűt.

– Nézzük az idei ítéletet – indult a számláért egy lakó, majd rövidesen már felháborodva kért magyarázatot az IKV és az ISTA jelen lévő munkatársaitól. A műszaki indoklás nem nyugtatta meg a panaszkodókat. Mint mondták, elhiszik, hogy van magyarázat, de a fizetendő akkor is annyi, mintha családi házat fűtenének.

Más érték itt, más érték ott

Godó Jenőné számláján laikusként is találtunk furcsaságot. Nem egyeztek ugyanis a leolvasási nyugtán szereplő adatok és – az elvileg ez alapján kiállított – számla adatai. Az ISTA szakembere azt ígérte: utánanéz.

– Lehetetlen, hogy a fűtés és a meleg víz hat hónapra 126 ezer forint, amikor három fűtőtest el van zárva a lakásban – panaszkodott egy asszony. Más azt kifogásolta, hogy nem tudja elzárni a fűtőtesteket, sőt erre az általa felkért szerelők sem vállalkoztak a radiátorok állapota miatt.

Baranyi Irén az IKV gazdasági igazgatója közölte: a fűtések elszámolására alkalmazott jogszabály meghatározza a teendőket, ezért sem a tavalyi, sem az ez évi elszámolásokat nem csökkenthetik. A számlák a ház tényleges fogyasztását tükrözik, az IKV a fűtésköltséget megelőlegezte.

– A tavalyi elszámolások módosítását az ügyek felülvizsgálata okozta. Például azon bejelentésre, hogy a bérlő téves leolvasást hitelesített, újabb leolvasást kértünk, és az alapján új elszámolás készült – mondta a gazdasági igazgató, aki hozzátette: az ISTA a lakásokban felmérte a hőleadó berendezések kapacitását is, ami nagyon vegyes képet mutat.

– Vannak szépen karbantartott radiátorok, de akad olyan lakás is, ahol a bérlő olyan nagy hőleadású berendezésre cserélte, hogy azzal többszörös alapterületű házat lehetne fűteni – hoz példákat Baranyi Irén. – Az ISTA kimutatása alátámasztja azt, hogy még azonos alapterületű lakások fűtési számlája is alaposan eltérhet egymástól. Ezt a felmérést már az előző elszámoláskor is ismertettük a bérlőkkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedre ért az Európa-díj

Az Európa Tanács bizottsága a magyar városok közül elsőként Szegedet tüntette ki az Európa-díjjal. A… Tovább olvasom