Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Futnak a pénzük után a szolgáltatók

Hatalmas összegekkel tartoznak az emberek a szolgáltatóknak, annak ellenére is, hogy a cégek minden törvényes eszközt bevetnek a pénz behajtására.
A Démásznak 2,5 milliárd forinttal tartoznak a fogyasztók – mondta Kovács Krisztina kommunikációs igazgató. Az ügyfelet előbb felszólítják a tartozás rendezésére, de ha az új határidő elteltével sem fizet, hatvan nap után kikapcsolják nála az áramot. A múlt hónapban 28 ezer „legeslegutolsó" felszólítást postáztak. Nem olcsó mulatság a ki- és bekapcsolás: a munkadíj mérőóránál mintegy 20, oszlopon 30 ezer forint. A Dégáztól nem sikerült megtudnunk, mekkora összeggel tartoznak a fogyasztók, a kikapcsolás pedig – Ádokné Dankó Éva osztályvezető szerint – több tízezer, vagy akár százezer forintba is kerülhet. A mérők leolvasásától a behajtásig minden automatikusan működik a társaságnál.

Le lehet kötni a radiátort

Kiderült, van arra is módszer, hogyan lehet a távfűtésből valakit kizárni: a szakemberek leplombázzák a csöveket, lekötik a radiátorokat, amennyiben nem úgynevezett egycsöves a rendszer. De ez sem megoldás: a lakás ugyanis nem hűl le 16 fok alá, mert a szomszédok körbefűtik, és legvégül ők fizetik ki a többletenergia árát.

A behajtási folyamatot pedig mindenképpen bírósági útra terelik.
Nincsenek sémák a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nél – mondta Básthy Gábor ügyvezető igazgató azzal kapcsolatban, hogyan fizettetik ki ügyfeleikkel az elmaradt fűtésszámlákat. Ami nem azt jelenti, hogy ne lennének meg a törvényes keretek. Kérhetnének végrehajtást, felfüggeszthetnék a szolgáltatást, jelzálogot jegyeztethetnének be az ingatlanra, végső esetben árverésre bocsáthatnák az ingatlant. A drasztikus módszerek azonban az igazgató szerint nem vezetnek eredményre, ha az a cél, hogy a tartozást befizessék. Ezért adnak lehetőséget a részletfizetésre. Básthy szerint az ügyfelek 90 százalékával sikerül megállapodniuk. A kérdésre, hányan tartoznak a szolgáltatónak, üzleti titokra hivatkozva nem kaptunk választ, de az kiderült: évek óta 240-270 millió forint után fut a Szegedi Hőszolgáltató Kft.

A Dégáztól ugyanezekre a kérdésekre lapzártánkig nem kaptunk választ.


Védőháló

Kisebb összegű tartozások kifizetéséhez az önkormányzat átmeneti segéllyel és rendszeres lakásfenntartási támogatással nyújt segítséget, nagyobb tartozások rendezésében a Védőháló a díjhátralékosoknak közalapítvány segít. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varasdi Gyula az Exover tartozásáról

Varasdi Gyula megkereste szerkesztőségünket, hogy elmondja: semmi köze a szegedi Exover Kft.-hez,… Tovább olvasom