Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Futott az ügyész, utána a vádlott

Szeged - Csongrád megyében bírót ért fenyegetések miatt nem jelentettek be elfogultságot. Az ügyészségen viszont egyszer előfordult, hogy hasonló okok miatt másik ügyész képviselte a vádat. A rendőrségen a munkájukkal járó „nem kívánatos mellékterméknek" nevezik a munkatársaikat ért fenyegető megjegyzéseket.
Hétfőn elmaradt a Fővárosi Főügyészség által a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület ellen társadalmi szervezet megszüntetése miatt indított polgári per tárgyalása, mivel az ügyben eljáró bíró, Öcsödi Ágnes névtelen fenyegető telefonokat kapott és emiatt elfogultságot jelentett be. „Utóda" Pataki Árpád, a Fővárosi Bíróság személyiségi jogi pereiből ismert tanácselnök lesz.

– Csongrád megyében nincs ilyen ügy, hasonló okok miatt egyetlen bíró sem jelentett be elfogultságot! – nyilatkozta lapunknak Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese.

Azt korábban megírtuk, hogy a megyei bíróság egyik tanácselnökét, Kovalcsik Évát tavaly megfenyegették, hónapokig védelem alatt állt, de a bírónő nem jelentett be elfogultságot. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy milyen „üzeneteket" kapott, ami miatt védett személy lett.

– Az elmúlt években többször is megfenyegettek ügyészeket – mondta lapunknak Szanka Ferenc ügyész, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője. Gyakran előfordul, hogy a bírósági folyosókon a vádlottak vagy hozzátartozóik fenyegető kijelentéseket tesznek, de azok – Szanka Ferenc megfogalmazása szerint – „még ha nem is esnek jól, az ügyészek a munkájuk velejárójának, egyfajta szakmai ártalomnak fogják fel".

Rendőrség: igen is meg nem is

– Munkatársainkat érintő közvetlen fenyegetés nem volt – nyilatkozta lapunknak Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, aki ezt azzal egészítette ki, hogy „ügyfeleik" részéről ugyan elhangzanak fenyegető kijelentések, komolyságukat a körülményeket megvizsgálva bírálják el. – Egyébként pedig a rendőr sérelmére tett fenyegető tartalmú kijelentéseket úgy tekintjük, mint amelyek a foglalkozás nem kívánatos melléktermékei – mondta a szóvivő.

Négy komolyabb esetet is megemlített. Egy vagyon elleni bűncselekményekkel vádolt férfi az elsőfokú ítélet kihirdetése után, Szegeden az utcán meglátta az ügyében eljáró ügyészt, feléje rohant, közben azt üvöltötte: „Megöllek te szemét!". A vád képviselője nem akart szembeszállni vele, hanem futásnak eredt. Sikerült megmenekülnie.

Egy másik ügyésznek a lakása előtt, közvetlenül a bejárati ajtaja elé, a járdára festették, hogy „Sz.-ra ki vagy nyírva". Az üzenetet a látogatóba érkező szülei fedezték fel. A feliratnak egyébként nem lett folytatása, az ügyészt nem nyírták ki, és a rendőrség sem találta meg a fenyegetőt.

A harmadik esetben még ítélethirdetés előtt az ügyész „jelzést" kapott: az általa megvádolt férfi felbérelt valakit, hogy robbantsa fel. Az ügyben büntetőeljárás indult, amit megszüntettek, mivel az információt nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.

Volt, hogy egy gyanúsított előbb mocskolta, majd életveszélyesen megfenyegette a vád képviselőjét. Megírta neki, hogy „kicsinálja", és azt is közölte, hogy az „ehhez szükséges eszközöket" beszerezte. Az „eszközöket" megtalálták, a fenyegetőt elítélték. Az ügyész ebben az esetben elfogultságot jelentett be, az eljárást más ügyészség folytatta le.

Olvasóink írták

  • 2. t a lá n 2008. szeptember 04. 21:58
    „Igen,ha az elkövetők csak hangszórón keresztül kapnák a kérdést,a bírót nem láthatná senki csak ő láthasson mindenkit,az ügyészek hasonló képpen monitoron keresztül vennének részt a tárgyaláson,nem történnének hasonló atrocitások.Az itélet kihirdetésben pedig nem szerepelne csak a ´Biróság a következő itéletet hozta,nem kellene nevesiteni az ügyben eljárókat igy nem lenne személyhez kötött az ügyek tárgyalása elbirálása.Nos igencsak érdekes lenne.”
  • 1. hu 2008. szeptember 04. 09:20
    „Mondjuk néhány médiában már finomítottak,nem fenyegetés,csak becsmérlés olvasható. Ettő függetlenül hülyeség ez a per.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés kiadó lakás maradt Szegeden

Szeged - Kétszobás lakások bérleti díját hasonlítottuk össze nagyvárosokban és Budapesten. A legtöbb… Tovább olvasom