Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Gabonafajtákat tesztel az AGROTEST

Szeged - Az AGROTEST rendszer a Dél-alföldi Bio-Innovációs Centrum (DABIC) Kht. és a Csongrád Megyei Agrár Kht. konzorciumában indult a Baross Gáborról elnevezett pályázaton. Az elnyert összeg segítségével vált lehetővé, hogy elkezdődjön a konzorcium gazdákat segítő tevékenysége.
A két évig tartó AGROTEST projekt keretében olyan ajánlati fajtalistákat adtak ki a termelőknek búzából, napraforgóból, kukoricából és étkezési paprikából, amelyek segítenek kiválasztani a piacon jelenlévő több száz fajtából a számukra legmegfelelőbbet. A tesztelésről és laboreredményekről adatbázis is készül, amely a www.agrotest.hu oldalon olvasható.

A konzorcium vezetője a DABIC Kht. Üzemi területein és akkreditált laboratóriumában, Szentesen végezték el a kísérleteket és a tesztelést, s Szentesen hozták létre az ország első önellenőrző élelmiszer-biztonsági központját is. Itt nem elméleti kutatással kívánnak foglalkozni, hanem a gazdálkodók mindennapi életét segíteni részint laboratóriumi háttérrel, részint a két év alatt elkészülő fajtalistákkal.

A Csongrád Megyei Agrár Kht. a szervezésben és tájékoztatásban vállalt feladatokat. Folyamatosan tartották a kapcsolatot a termelőkkel, rendezvényeiken pedig aktuális szakmai információkkal is segítették a termelők munkáját. Területi Szaktanácsadói Központként is működnek, a hozzájuk forduló gazdálkodókat támogatott szaktanácsadással segítik.

Az eltelt két év tapasztalatai szerint nagy az igény erre a szolgáltatásra, és bár a projekt lezárult, minkét kht. elkötelezett a folytatásra, a további segítségnyújtásra, az elért eredmények pedig minden érdeklődő számára hozzáférhetők – közölte lapunkkal Frank László, a DABIC Kht. ügyvezető igazgatója, projektvezető, valamint Horváthné Kővágó Erika, a Csongrád Megyei Agrár Kht. üzemgazdásza, projektmenedzsere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc illegális határátlépő

Szeged - Nagyüzem volt a Csongrád megyei határszakaszon a hét végén: szombaton és vasárnap összesen nyolc illegálisan a schengeni övezetbe lépő személyt fogtak el a határrendészek. Tovább olvasom