Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Gábor és Endre hazaért

Hazaérkezett tegnap reggel Damaszkuszból az a két Szegeden tanuló egyetemista, aki a múlt hét végén az Izrael által bombázott Libanonból menekült el. Azt mondták, nem féltek, és nem érezték magukat veszélyben, bár jónak látták, ha hazajönnek.
Tóth Gábor és Kovács Endre a riporterek gyűrűjében a Ferihegyi repülőtéren. Fotó: Segesvári Csaba
„Damaszkuszból hazaérkezett az a két szegedi egyetemista, aki Libanonból menekült a..."
Hétfő reggel, nyolc óra. A két hatodéves szegedi orvostanhallgató közül az egyik, Kovács Endre velem együtt hallgatja a híreket „megmenekülésükről", a Hezbollah és a zsidó állam rakétatámadásairól, a libanoni és az izraeli áldozatokról. Csóválja a fejét.

A kapitányi fülkében

– Hihetetlen – mondja többször. Amikor róluk beszélnek a rádióban, mosolyog. Nem érti, hogy mitől vált szenzációvá életük mintegy másfél napja, szombat délutántól tegnap reggelig.

Még nincs egy órája, hogy a Malév menetrend szerinti damaszkuszi járata velük együtt landolt Ferihegyen. Már a gépen felvilágosították őket, őt és a szintén szegedi egyetemista Tóth Gábort, hogy Budapesten rengeteg újságíró, operatőr, fotós vár rájuk. A kapitány elmondta nekik, hogy a tranzitból kilépve nem tudják kikerülni a kamerákat. A rájuk váró „megpróbáltatásokra" utalva a kapitány előzetes kárpótlásként mindkettőjüket behívta a pilótafülkébe, a leszállást onnan nézhették végig.

Rendkívüli gyakorlat

A Szegedi Tudományegyetem két ösztöndíjas orvostanhallgatója június végén érkezett meg Libanonba egyetemi gyakorlatra. Eredetileg öt hetet töltöttek volna a bejrúti amerikai egyetem klinikáján. Gábor az idegsebészeten, Endre a plasztikai sebészeten tanult-dolgozott – többek között francia, olasz, spanyol, angol, valamint különböző arab országokból érkezett, és ki tudja, hányféle nemzetiségű diákkal együtt. A klinika felszereltsége minden képzeletüket felülmúlta.

Pár perc múlva minden kérdésre válaszoltak. Profi módon, röviden. „Sajtótájékoztatójuk" alig öt percig tartott. „Nem, nem tűntünk el! Nem, nem féltünk! Nem, nem forgott veszélyben az életünk! Nem, nem bántuk meg, hogy ott voltunk! Igen, sajnáljuk, hogy hamarabb haza kellett jönnünk. Igen, bármikor visszamennénk."

Tóth Gábort családtagjai várták a parkolóban. Váltottunk pár szót, majd elköszöntünk egymástól, és elindultunk. Ők Szombathelyre, mi, Kovács Endrével Kiskunhalasra.

– Az esetleges háborúról szóló első hírek múlt héten szerdán jutottak el hozzánk. A rádiót hallgató és televíziót néző arab diákok akkor már biztosra mondták, hogy Izrael bármelyik pillanatban megtámadhatja Libanont. Óvatosságból bejelentkeztünk a bejrúti magyar nagykövetségen, hogy tudjanak rólunk, egyúttal megkérdeztük, kell-e tennünk valamit – eleveníti fel az előzményeket mosolyogva Kovács Endre.

„Ma megkezdődik!"

A városban az utcákon, a boltokban, az áruházakban lépten nyomon megállították a két diákot, és – szemmel láthatóan őket féltve – rendkívül kedvesen közölték velük, hogy legyenek óvatosak, rakétatámadások lesznek. De sem aznap, sem másnap nem történt semmi. Csütörtökön sokáig fennmaradtak, mert mindenhonnan azt hallották: „Ma megkezdődik!"

Kollégáink vitték haza Kiskunhalasra Kovács Endrét, aki boldogan bújt édesanyjához. Fotó: Segesvári Csaba
– Két óra körül egyik diáktársammal, nem Gáborral, egy külföldi ösztöndíjassal fogat mostunk az erkélyen, amikor a távolban megláttunk egy repülőt. Apró tűzpiros pontok hullottak ki belőle. Hallottuk a robbanásokat. Tényleg megkezdődött – mondtuk egymásnak. A hét végén az egyetem által szervezett egyik programjuk a libanoni–izraeli határ felkeresése volt. Ez a bombázás miatt kútba esett.

Gáborék pénteken ismét beszéltek a nagykövettel, ugyanakkor látták, hogy egyre több ország kezdte meg „kimenteni" állampolgárait. A követségen is azt javasolták nekik, hagyják el Libanont, menjenek Damaszkuszba, onnan haza. Választhattak, hogy olaszokkal vágnak neki az útnak, és Ciprust érintve Rómából, vagy görögökkel mennek a szír fővárosba, és Damaszkuszból repülnek Budapestre. Az utóbbi mellett döntöttek, hiszen Damaszkusz megtekintése eredeti programjukban is szerepelt.

Kerülő úton

– Ha úgy tetszik, menekültünk a háború elől – mondja Endre. – Már tudjuk, hogy Magyarországról sokkal veszélyesebbnek tűnik a közel-keleti helyzet, mint az ott élőknek.

A Bejrút–Damaszkusz autópálya szétbombázása miatt kerülő úton jutottak el a szír fővárosba. A határon nagy volt a káosz, de mindenki hozzájutott a vízumhoz. Vasárnap hajnalban becsöngettek a nagykövetségre, ahol megreggeliztek, néhány órát pihentek, majd felkerekedtek, hogy megnézzék az óvárost. Hozzájuk is eljutottak azok a hírek, amelyek hol arról szóltak, hogy eltűntek, hol arról, hogy az őket is szállító görög (turista?) busz előtt felrobbantották az utat, vissza kellett fordulniuk.

– Folyamatosan kapcsolatban álltunk családtagjainkkal és a két nagykövetséggel. Bár még két hétig maradhattunk volna, mégis a hazautazás mellett döntöttünk, mert két hét ilyen esetben nagyon hosszú idő. Lehet, hogy a következő napokban Bejrútot, Libanont intenzívebben támadják, akkor pedig valóban veszélybe kerülhettünk volna – mondja Kovács Endre már Kiskunhalason, ahol édesanyjával találkozott, és együtt mentek a
haza.


Nem utaznak Izraelbe

A szegedi utazási irodák közül csak néhány kínál izraeli programokat. A legkeresettebbek a szentföldi körutazások. A legolcsóbb út 220 ezer forint, szezononként csak néhányat adnak el a Tisza-parti városban. Lehota Andrea, az Aquamount utazási iroda munkatársa azt mondta, a szegediek körében egyébként sem Izrael a legfőbb úti cél, most pedig a háborús helyzet miatt egyáltalán nincs érdeklődés. Ugyanezt erősítette meg az Ibusz szegedi irodájának vezetője, Molnár Sándor. Több szegedi ügyfelük utazott az év elején Eliatba, a jelenlegi háborús helyzetben azonban egyáltalán nem érdeklődnek az ország iránt. A megkérdezett szegedi irodákban azt mondták, nem tudnak arról, hogy Izraelben tartózkodnának szegedi turisták. A Külügyminisztérium internetes honlapján tette közzé múlt héten csütörtökön: nem javasolják a magyar állampolgároknak, hogy Libanonba, az izraeli–libanoni határvidék északi részére, illetve a megszállt palesztin területekre utazzanak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vérvételre egy hetet kell várni Szegeden

Az országban példa nélkül álló módon a harmadára csökkentette az OEP a szegedi rendelőintézet… Tovább olvasom