Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Gabriella interjút készített - Neked munka, nekem Álom! - A Délmagyarország idén is részt vett a programban

A Délmagyarország szerkesztősége idén harmadik alkalommal vett részt a Neked munka, nekem álom! elnevezésű programban, ezúttal a látássérült Huszár Gabriella dolgozhatott újságíróként egy napot
Újságírónk lett egy napra a látássérült Huszár Gabriella egy fogyatékkal élő személyeket támogató program segítségével. Harmadik alkalommal szervezte meg Csongrád megyében a Neked munka, nekem álom! nevű programot a Kreatív Formák Alapítvány. A kezdeményezés lényege, hogy fogyatékkal élő emberek kipróbálhatják magukat az „álommunkakörben".

A programot Magyarországon először Budapesten szervezték meg 2015-ben, Csongrád megyéből a Kreatív Formák Alapítvány három éve csatlakozott a kezdeményezéshez. Az első esztendőben 8, tavaly 11 munkahely fogadta a fogyatékkal élő embereket. Idén már 13 munkáltató fogadott összesen 15 jelentkezőt.

Az alapítvány a munkahelyeket a jelentkezők igényei alapján választja ki, így garantálják, hogy mindenki olyan munkahelyre jusson el, ami tényleg érdekli. A program célja, hogy segítsen a fogyatékos emberek megismerésében, elfogadásában, hogy közülük egyre többen tudjanak a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkedni. A program segítségével a munkáltatók is tapasztalatot szerezhetnek arról, hogy a fogyatékkal élőknek is vannak olyan kompetenciáik, amelyek alkalmassá teszik őket a választott munkakör betöltésére.
 
A nyomdában Bodó Attila vezette körbe Gabriellát. Fotó: Kuklis István
A nyomdában Bodó Attila vezette körbe Gabriellát. Fotó: Kuklis István

Lapunkat Huszár Gabriella választotta, aki születése óta látássérült. Miután elvégezte az egyetemet, egy rövid ideig dolgozott a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában, majd egy biztosítónál volt telefonközpontos. Az utóbbi években angolt tanít, magánórákat ad főleg a délutáni és a kora esti órákban.
 

Mivel szülei önállóságra nevelték, szinte mindent egyedül intéz magának, bár a városban, ha szükséges, az új útvonalakat segítője segítségével tanulja meg. A nagybevásárlásban testvére segíti, de a közelében lévő kisebb boltokban önállóan is boldogul.

Mint elmondta, nagy rajongója a Scorpions zenekarnak, amelynek a kétezres évek óta több koncertjén is járt, Európa több városában is, és a zenekar tagjaival személyesen is megismerkedett. Klaus Meine énekestől már dedikált bőrkabátot is kapott ajándékba, és amikor Gabi eljut egy koncertjükre, minden alkalommal találkoznak legalább egy közös fotó erejéig.
 
A nyomdában Bodó Attila vezette körbe Gabriellát. Fotó: Kuklis István
A nyomdában Bodó Attila vezette körbe Gabriellát. Fotó: Kuklis István

Gabriellát körbevezettük az épületben, elmagyaráztuk, hogy miként készül el a napilap, bemutattuk a szerkesztőség egy napját, és a nyomdát is meglátogatta. A mély vízbe is rögtön bedobtuk: interjút készített Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténésszel. A hosszú, jó hangulatú beszélgetés után Bíró-Balogh Tamás azt mondta, hogy Gabriella volt eddig a legfelkészültebb beszélgetőtársa. Az interjú a napokban meg is jelenik a Délmagyarországban.
 
Védőnőként, pékként is kipróbálhatták magukat

Tavaly a hallássérült Zsófia és Vendel fotóriporterként próbálta ki magát a Délmagyarországnál, tavalyelőtt pedig az enyhe hallássérült és látássérült Dávid dolgozott nálunk egy napot újságíróként. Idén összesen 13 munkáltató 15 fogyatékkal élőt fogadott, így volt, aki a Kossuth rádiónál próbálhatta ki magát riporterként, de fogadott szakácsot egy napra az Anyám Tyúkjai étterem, operatőrt a Dokfilm Kft., péket a Favorit Pékség. Volt, aki egy napra védőnői szerepbe lépett, más vagyonőröknek segített, megint más angolórát tartott az egyetem nyelvtudományi intézetében.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cégek, kezdőként a Facebookon

Pataki Andrea, a Kontaktia Kft. marketingkommunikációs szakértőjének, a Csongrád Megyei Kereskedelmi… Tovább olvasom