Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Gálaest a legendás Bánk, Simándy József emlékére

Kilencvenéves lenne a legendás Bánk bán, Simándy József. Születésnapján, szeptember 18-án tehetséges fiatal énekesek fellépésével reprezentatív gálahangversenyt rendeznek a Szegedi Nemzeti Színházban, ahonnan a pályája indult.
A koncert egyik fellépője, Rácz Rita az áprilisi Simándy-énekverseny díjazottjaként jutalmat vesz át Jutka asszonytól, a tenorista özvegyétől. DM/DV-fotó
A Simándy József Baráti Társaság minden évben megemlékezik a felejthetetlen Bánk bán születésének évfordulójáról: egyik esztendőben az Operaházban, a következőben a szegedi színházban tüntetnek ki egy tehetséges fiatal tenoristát. Az 1997-ben elhunyt Kossuth-díjas énekes most lenne 90 éves, ezért idén nemcsak a díjat adják át, hanem reprezentatív gálakoncertet is rendeznek az emlékére. Holnap este az Operaházban, szeptember 18-án, hétfőn 19 órától pedig a szegedi nagyszínházban tartják meg azt a hangversenyt, amelyen a Simándy-díjas tenoristák mellett a kétévente Szegeden megrendezett, róla elnevezett országos énekverseny eddigi győztesei közül is többen fellépnek.

A László Zsuzsa vezette gálaműsorban Donizetti, Bizet, Verdi, Erkel, Mascagni, Puccini és Offenbach operáiból, Johann Strauss, Lehár Ferenc, Kálmán Imre, valamint Kacsóh Pongrác műveiből csendülnek fel népszerű áriák, duettek. Valóságos tenorparádét hallhat a közönség, hiszen Albert Tamás, Fekete Attila, Hajdú András, Kóbor Tamás, Nyári Zoltán és Wendler Attila is énekel. Ma már az Operaház szopránsztárja a Szegedről indult Rálik Szilvia, aki a Nabucco Abigaille-jeként és a Csárdáskirálynő Szilviájaként is meghódította a publikumot a Dóm téren. Tőle is több áriát, kettőst lehet majd hallani.

– Én már csak televízió- és lemezfelvételekről ismerhetem Simándy József művészetét. Fantasztikus énekes volt, utánozhatatlan Bánk bán. Vaszy Viktor látta meg benne a páratlan tehetséget, és Szegedről indulva az ország legnépszerűbb operaénekese lett. Az ő pályafutása számomra is inspiráló példa – mondja a koncerten ugyancsak fellépő fiatal szegedi szoprán, Rácz Rita, aki Geszthy Veronikához és Hajdú Veronikához hasonlóan a Simándy-énekverseny egyik győztese volt. Énekel egy régi pályatárs, Gyimesi Kálmán is, aki Tiborcot alakította a tenorista partnereként, amikor 1986-ban utoljára énekelte a nagyúr szerepét a szegedi teátrum felújítás utáni megnyitásakor.

Az operát kedvelők számára igazi csemegének ígérkező gálahangversenyre – amelyen Gyüdi Sándor dirigálásával a szegedi szimfonikusok működnek közre – 800, 1000 és 1500 forintos áron már kaphatók belépők a színház Kelemen utcai jegyirodájában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka: Bezzegváros lett Szeged

Egy leszakadó, lemaradó városból bezzegváros lettünk, amelyre Európában is odafigyelnek –… Tovább olvasom