Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Galambra vadászó ragadozók Szegeden

Szeged - Vércsék és sólymok vadásznak a nemes galambokra - panaszkodott olvasónk. A ragadozókat nem betelepítették, hanem maguktól választották Szegedet.

Rendszeresen levadásszák a vércsék és sólymok a nemesített galambokat – magyarázta Molnár Antal galambász a delmagyar.hu-nak. A Tápén élő férfi elmondta: a ragadozó madaraknak nem ellenfél a nemes galamb, reptében levadásszák azokat, s előfordult, hogy a vércse elragadta az udvarról a törpetyúkot. Szerinte már „odaszoktak" hozzá a sólymok és vércsék, kényelmesebb nekik „házhoz menni", mint a mezőn vadászni. Most körülbelül 80 galambja van Molnár Antalnak. A környéken több galambász, galambtenyésztő lakik, tőlük is elvisznek a vércsék és sólymok időnként egy-két galambot.

– Egyszer arra értem haza, hogy a vércse a fészerbe szorította a galambot, és ott ette meg – emlékezett vissza a tápéi galambász. Télen is rendszeresen kiereszti a madarait, hogy mozogjanak, „kiengedjék" a szárnyukat. Tavasszal reggel hatkor engedi ki a madarakat: a magasabban szállók (angol tipplerek) rögtön felrepülnek, 10–11 órát is kinn töltenek, olykor egész éjszaka kinn maradnak. – A röpposták inkább távolságra mennek, a szegedi keringők pár óra hosszát szállnak – magyarázta. A nagyobb testű „parasztokat", vagyis alföldi bugákat a padláson tartja, azokat tenyészteni szeretné, s jobban félti a sólymoktól őket, mint a többi galambját. Elmondta: a rutinosabb galambokat – amelyek gyorsabbak, mint például a budapesti keringő – nem tudják megfogni a ragadozók, mert elrepülnek. Csak a lassabbak esnek áldozatul.

Molnár Antal félti galambjait a ragadozó madaraktól. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Molnár Antal úgy tudja, néhány évvel ezelőtt vércséket telepített az önkormányzat a városba, hogy levadásszák a sokakat bosszantó, elszemtelenedett és sokat szemetelő galambokat. Szerinte a belvárosi galambproblémát például úgy lehetne megoldani, hogy a közmunkásoknak ketreceket adnak, azok segítségével megfogják a galambokat, aztán azt csinál velük az önkormányzat, amit akar.

– Nem telepítettünk vércséket a városba a galambok ellen – szögezte le Molnár Gyula ornitológus. A szegedi szakember elmondta: a városba semmilyen madarat nem telepítettek, csak a természetbe. Pár évvel ezelőtt kerecsensólymot telepítettek Fehértó és az autópálya közötti mezőre, egy fémládában fészkel azóta is a madár. A környéken 4–5 pár kerecsensólyom fészkel, néhány vándorsólyom Szeged környékén telel. Ezek a madarak a fácán méretű állatokig bármit levadásznak, de elsősorban a külterületen, a mezőn keresik a táplálékukat, csak végszükség esetén „mennek" galambra.

A sólymok a nemes galambokat is levadászhatják. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Molnár Gyula szerint a sólymok okozhatják a nagyobb bosszúságot a galambászoknak. A szegedi reptéren ürgére, a mezőgazdasági területeken hörcsögre vadásznak a sólymok – tudtuk meg a szakembertől. Tudják például, hogy van egy vándorsólyom, amelyik a Dóm egyik tornyában telel, de ez a ragadozó is csak akkor támad galambra, ha nem volt sikeres a nappali vadászat. És tudnak egy vörös vércséről, amelyik a zsinagóga tornyában fészkel: a vércse elsődleges tápláléka a mezei pocok, 90 százalékban erre vadászik – ha sikertelenül, akkor keres könnyebben megszerezhető áldozatot.

A ragadozó madarak nem tesznek különbséget a parlagi és nemes galamb között, bármelyiket levadásszák, a gyengébbeket természetesen könnyebben elkapják. Molnár Gyula azt mondta, tisztában vannak a galambászok problémájával, de nem ellenük szóló lépés volt például a kerecsensólyom Fehértóra telepítése. Néhány évvel ezelőtt körülbelül 30 volt ennek a fokozottan védett madárnak a száma hazánkban, ez mára száz fölé emelkedett; eszmei értéke egymillió forint.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. rt0831 2011. március 26. 11:39
  „Sajnos nem tudom ide felrakni a képeket,amelyeket február 12. 9 óra 20 kor készítettem.
  Egy sólyom reggelizett az udvarunkban.Érdekes látvány volt,észrevette,hogy fotózom a konyha ablakból de nem igazán izgatta a dolog.Szerintem hozzá van szokva bizonyos mértékig az emberek közelségéhez.”
 • 53. jozko 2011. március 26. 09:33
  „" A ragadozókat nem betelepítették, hanam maguktól választották Szegedet "

  Többen meg itt is születtek.”
 • 52. szeti 2011. március 26. 09:32
  „én örülök a belvárosi galambritkításnak, a dóm másik tornyába is telepíthetnének egy sólymot. :)”
 • 51. baaecb 2011. március 25. 20:43
  „belvárosba jöjjenek a ragadozók, ezek a galambok nem nemesítettek!! tőlem aztán röptébe is elkaphatja. ha neki úgy teccik... :)”
 • 50. Nátrix73 2011. március 25. 19:18
  „Egyébként még a témára rímel annak az úriembernek az olvasói levele is, aki egy-két éve írta a DM-be, hogy a Retek utcán ki kéne már lőni kispuskával azt a sok baglyot, mert nem tud éjjel aludni a hangjuktól. Gondolom a forgalom zaja nem zavarja...
  Egyébként pedig Magyarországon minden ragadozó madár védett!”
 • 49. Nátrix73 2011. március 25. 19:15
  „47. majomkóció 2011.03.25. 17:13

  A házi, nemes galambokért nyilván kár. A belvárosi "repülő patkányok"-ért nyilván nem. Fertő, és tiltanám az etetést.

  Tudtommal minimum egy városi rendelet tiltja Szegeden a galambok etetését, de ezt valószínűleg hiába magyarázza az ember a nénikének, aki szereti az ő "galambocskáit", viszont kapát ragad, ha egy csóri varangyot meglát a kertjében, hiszen az olyan "csúnya" és különben is "szembe fogja pisilni"!”
 • 48. ibibi 2011. március 25. 17:28
  „Végre van megoldás a galambok ellen , minél előbb a belvárosba repüljenek már be ezek a ragadozók és űzzék el a galambokat. A város legalább megtisztulna ettől az undorító galamb ürüléktől.”
 • 47. majomkóció 2011. március 25. 17:13
  „A házi, nemes galambokért nyilván kár. A belvárosi "repülő patkányok"-ért nyilván nem. Fertő, és tiltanám az etetést.”
 • 46. butagyerek 2011. március 25. 16:35
  „http://www.weborvos.hu/cikk.php?id=95&cid=56890”
 • 45. TELSTAR 2011. március 25. 15:40
  „Minek postagalambot tenyészteni? Az e-mail sokkal gyorsabb!”
 • 44. varadipal 2011. március 25. 14:51
  „Legalább kevesebb fossa össze az udvart, utcát, teret, szobrot,kapualjat, balkont és kevesebb fertőz madárinfluenzával. A panaszos forduljon bizalommal a betonfalnak.Nem kell beleugatni a természet rendjébe. Ki van az találva a hülyék nélkül is.”
 • 43. Wacky 2011. március 25. 12:59
  „42. bélás 2011.03.25. 12:53

  Nem arról van szó hogy a verseny galambjaid legyenek az áldozatok, azok úgyis kint élnek a külvárosban... arról van szó hogy a városon belülre is kéne sok-sok olyan madár ami pusztítja őket, ergo fenntartja az egyensúlyt, mert most hogy védett állatok a kedves kis galambocskák és nincs ellenségük se, egy nagy pöcegödörré teszik Szeged belvárosát, ahol attól kell rettegj, nehogy eltaláljon egy "légi küldemény"...”
 • 42. bélás 2011. március 25. 12:53
  „ha van itt galambász az is szóljon, mert itt sok a hozzá nem értő :D
  a tenyész galamb és a városi közt van különbség kedves városlakó honfitársak ;)
  nekem is van hogy közélyük üt v elkap egyet, de nekem ezek a légi vadászok annyira tetszenek és gyönyörűek, hogy az az egy két galamb nem zavar, pedig versenyposták .”
 • 41. szalamitolvaj 2011. március 25. 12:43
  „a belvarosban meg mérgezik a galambokat...”
 • 40. nyomdasz63 2011. március 25. 12:29
  „Ezek a ragadozómadarak csak az én jó borsótermésemet segítik elő !
  A Vadaspark erdeje fölött is köröz néha 6~8 ragadozó. Szinte hetente látok sikeres "vadgalamb"-vadászatot.”
 • 39. vovozs 2011. március 25. 12:25
  „Nem mindenki szereti: ha reggel arra ébred, hogy galambok turbékolnak az erkélyen, és mindent összeszarnak.
  Solymot telepitsek az erkélyre nem is rossz ötlet. Nehogymá a galambnak több joga legyen...”
 • 38. Wacky 2011. március 25. 12:24
  „Befogni őket?? Aztán majd megjelenik a hirdetés hogy, "Segítse ön is a galambokat adója 1%-ból, hogy turbékolhassanak..." xD na ez lenne a csúcs :DxD”
 • 37. N.P. 2011. március 25. 12:14
  „"Szerinte a belvárosi galambproblémát például úgy lehetne megoldani, hogy a közmunkásoknak ketreceket adnak, azok segítségével megfogják a galambokat, aztán azt csinál velük az önkormányzat, amit akar." - ez egy igazi állatvédő hozzászólása! Én a tenyésztőknek adnék ketrecet, hogy ahány galambot tenyésztenek otthon, annyit fogjanak is össze a belvárosban - és csináljanak vele amit akarnak.....”
 • 36. Wacky 2011. március 25. 12:03
  „31. Wagnerúr 2011.03.25. 10:59

  Nem ér lopni a szövegem, héjj :D:D én akartam előbb pelenkát a galambokra, blee!! :D xD”
 • 35. helsinkirokker 2011. március 25. 11:39
  „21. belvárosi1984: szaporaság alatt értem, hogy gyorsan szaporodik, nem pedig azt hogy szaporán hentereg lefelé a lépcsőn a kövér szárnyaspatkánnya :))”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazatértek a gólyák

Visszatértek téli nyaralásukból a fehér gólyák - Gyenes Kálmán fotóriporter kollégánknak a gyálaréti pár egyik tagját sikerült lencsevégre kapnia. Tovább olvasom