Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Galántai Tibor már nem az asztalfióknak ír

Szeged - Ma ünnepli 90. születésnapját Galántai Tibor, Szegeden élő, nagyváradi származású író. Azt mondja: jobban működik a memóriája, mint régebben, és még nagy tervei vannak.
Alsóvárosi otthonában látogattuk meg a ma 90. születésnapját ünneplő, nagyváradi származású Galántai Tibor írót. Az idős férfi 30 éve él Szegeden – és járatja a Délmagyarországot –, de vérbeli szögedivé vált. Amikor 1980-ban Sátoraljaújhelyről 8 éve elhunyt feleségével, valamint idősebbik lányával ideköltözött, maga sem gondolta, hogy nemcsak megragad az Alföldön, hanem élete legtermékenyebb korszaka elé néz.

Galántai Tibor ugyanis Szegeden kezdett el írni. Mint elmesélte, az észak-magyarországi kisvárosban előbb a közigazgatásban, költségvetési területen, majd az egészségügyi intézmények gazdasági igazgatójaként dolgozott, és eszébe sem jutott, hogy szépirodalommal foglalkozzon.

– Szeged le tudta győzni a szívemben szülővárosomat, Nagyváradot – jelentette ki az idős férfi –, és életem legszebb korszaka köszöntött rám.

A kutatómunka és az alkotás élteti az idős férfit. Fotó: Karnok Csaba
A kutatómunka és az alkotás élteti az idős férfit.
Fotó: Karnok Csaba

A nyugdíjas pénzügyi szakember a történelmi tárgyú könyveihez hosszasan kutatott a Somogyi-könyvtárban. Világosan szerette volna látni annak az időszaknak a történetét, amely az ő ifjúkorára, kisebbségi létére befolyással volt. Csak ezt követően fogott hozzá az íráshoz, majd 2008-tól sorra jelentek meg művei. A Megadatott a holnapban saját fiatalságát és az 1939–1946 közötti nagyváradi eseményeket írta meg. A Széplaky Anna történelmi regény, az 1848–49-es szabadságharc nagyváradi eseményeivel a háttérben.

Galántai Tibor, aki korábban csak az íróasztal fiókjának írt, ma is dolgozik. Elmondta: most jobban működik a memóriája, mint régebben, és még nagy tervei vannak. Az motiválja, hogy hagyjon valamit maga után.

Életút

Galántai Tibor 1920. szeptember 27-én született Nagyváradon. 1939-ig élt az erdélyi városban, majd átjött Magyarországra, és csatlakozott a hadsereghez. 1940-ben, a 2. bécsi döntést követően katonaként vonult be szülővárosába. 1944-ben amerikai fogságba esett. A háború után előbb Kecskemétre, majd Sátoraljaújhelyre került, eközben képezte magát mérlegképes könyvelővé, könyvvizsgálóvá. Szegedre költözésének oka a családegyesítés volt: itt él fiatalabbik lánya, Galántai Erzsébet egyetemi docens, klasszika-filológus. Unokája, Szigeti Tamás okleveles matematikus, könyvillusztrátor Kaposváron tanít.

Olvasóink írták

  • 2. napfenyfurdo_mutyi 2010. szeptember 27. 12:52
    „remélem jobbikos vagy tata
    :D”
  • 1. kaponya 2010. szeptember 27. 11:58
    „hajrá”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Környezetvédő furikázás levegőmeghajtással

A mai benzin- és gázolajárak mellett az ember lassan úgy van vele: inkább gyalogol - ahhoz úgyis csak levegő kell, az meg ugye nem kerül pénzbe. Tovább olvasom