Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Garanciális embercsempészet a szerb-magyar határon

Röszke - Már garanciát is vállalnak az embercsempészek az egyik magyar-szerb határszakaszon, hogy biztosan bejuttatják az illegális munkavállalókat az Európai Unióba. A határrendészek azonban a legtöbb illegális határátlépőt elkapják és visszatoloncolják Szerbiába, de az embercsempészek ennek ellenére más-más határszakaszokon újra kísérleteznek, ha kell, akár többször is.
Magyarország schengeni csatlakozása óta egyre több az illegális határátlépés, egyre többen próbálnak a magyar-szerb határszakaszon a zöldhatáron át bejutni az Európai Unióba, és egyre több embercsempész-hálózat vállal garanciát arra, hogy megbízóinak ezt sikeresen megoldja.

Csak vasárnap - hármas csoportokban - kilenc határsértőt fogtak a szegedi határrendészek a zöldhatáron. A rendőrök egyre gyakrabban találkoznak olyan határsértővel, akit egyszer már elkaptak tiltott határátlépés miatt, majd kitoloncoltak az országból. Sokan pár nappal később újra próbálkoznak.

Pál János alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: az embercsempész garanciát vállal arra, amennyiben a határsértő nem tudott bejutni a Magyar Köztársaság területére, mert hivatalos szervek előállították, majd kitoloncolták az induló országba, hogy megpróbálja még egyszer, valamelyik másik határszakaszon átjuttatni a Magyar Köztársaság területére.

Az embercsempészek átlag 2000 eurót, körülbelül félmillió forintot kérnek azért, hogy átjuttassanak valakit a schengeni határon. Csak az elmúlt egy hónapban több mint 100 határsértőt fogtak a rendőrök a déli határszakaszon, közülük tucatnyian már többször is próbálkoztak.

A határrendészek azt tapasztalták, hogy a schengeni csatlakozás óta egyre több az illegális határátlépő. A legtöbben azt gondolják, hogy Magyarország déli határszakaszán még nem teljes a schengeni, vagyis a korábbinál szigorúbb ellenőrzés, így ha itt átjutnak, már szabad az út nyugatra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hóvirág dicsérete

Szatymaz - Virágzik a hóvirág, a tavasz első hírnöke – szemet, lelket vidító jelenség. A felhős, szürke, nyomasztó téli napokon ez a kedves növény az első reménysugarat jelenti azoknak, akik a tavaszi enyhülésre várnak. Tovább olvasom