Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Gázárvita a közgyűlésen

A távfűtés árainak és a tömegközlekedés díjainak növeléséről is döntött tegnap a közgyűlés. Botka László polgármester házi versenyt hirdetett az ellenzéki képviselők között a nemzethalál és gázár összefüggése kategóriában.
A közgyűlésen feltűnően kevesen voltak az ellenzéki padsorokban. Fotó: Segesvári Csaba
A városi tömegközlekedés díjai szeptembertől az adóemelés miatt 5 százalékkal, a távfűtés árai augusztustól a gázáremelés miatt 14,6 százalékkal növekednek. Erről döntött – többek között – tegnap a szegedi közgyűlés. Botka László polgármester hangsúlyozta: a hőszolgáltatás alapdíja nem változik, az emelkedés egy átlag panellakásban úgy havi ezer forintot jelent majd. A gázártámogatás mértéke – amelyet már nemcsak a nyugdíjasok, hanem az alacsony jövedelműek is igénybe vehetnek – 2500 forint.

A pénteki közgyűlésen feltűnően kevesen voltak az ellenzéki padsorokban, az MDF- esek közül például senki sem jött el. A Fideszből mindenhez Hüvös László, Szőllősi Béla, Makrai László vagy Kalmár Ferenc szólt hozzá. A képviselők hosszan tárgyalták a város turisztikai eredményeit. Solymos László városüzemeltetési alpolgármester elmondta: az itt töltött vendégéjszakák száma 2002-ben 230 ezer volt, 2005-ben már 300 ezer. Mára Szeged az ország tíz leglátogatottabb települése közé került. Erre reagálva Hüvös László, majd Kalmár Ferenc azt kifogásolta, hogy Szeged miért nem indult önállóan az Európa kulturális fővárosa címért. – Idén melyik város Európa kulturális fővárosa? – kérdezte erre Botka László, de Kalmár Ferenc nem tudott válaszolni. – Na ennyi ennek a jelentősége – jegyezte meg a polgármester.

Képviselői mondatok

A környezetgazdálkodási kht. 70 millió forintos kintlévőséget nem tud behajtani – közölte Makrai László, majd az illetékeseket az üggyel kapcsolatban impotensnek nevezte. Botka László kérésére Mózes Ervin jegyző reagált erre : „teljes körű felmérést nem végeztem, de tudtommal a kollégák sem szakmai, sem más téren nem impotensek."
„Szorong az ország, szorong a város!" – kezdte drámaian napirend előtti felszólalását Hüvös László „Nem is tudom, hogy minek nevezzem..., a..., a..., a Fidesz-frakció szószólója." – mondta később Apró Juhász János Hüvösre.

A közgyűlés hasonló hangnemben folytatódott, a gázáremelés kapcsán Botka László versenyt hirdetett a jobboldali képviselők között, hogy ki tudja legjobban érzékeltetni a döntés nemzetrontó hatását. Makrai László kifejtette: az gázáremeléssel párhuzamosan több szolgáltatás ára nőni fog. Szőllősi Béla szerint arról kellene tárgyalni, hogy a világpiac hatásait hogyan lehet a fogyasztók érdekében mérsékelni, Kalmár Ferenc pedig a társadalmi bizalom kérdésével foglalkozott. Oly érzékletesen beszélt, hogy Botka László a házi verseny győzteséül őt nevezte meg.

A következő téma a tömegközlekedést koordináló szervezet kijelölése volt. Nagy Sándor városfejlesztési polgármester elmondta: a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht.-t bízzák meg a koordinátori teendők előkészítésével. Miért pont a kht.-t? – kérdezte Szőllősi Béla. Az indoklás szerint azért, mert többmilliárdos rendszer üzemeltetésében és az ügyfélszolgálati munkában gyakorlata van.


Leskelődő


Szőllősi Béla pontosan érkezett a közgyűlésbe, a jelenléti ívet mégis csak 10 perccel később írta alá, és ugyanazzal a lendülettel el is hagyta a termet. A Fidesz-MPSZ frakcióvezetője narancssárga színű inge jókora feltűnést keltett. Szőllősi hat perc múlva visszatért, aprólékosan elolvasta lapunkat, közben megengedte, hogy Hűvös László szólaljon fel a frakció nevében. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: nem az áremelésekre

A Fidesz-MPSZ szegedi önkormányzati frakciója a mai közgyűlésen nem szavazza meg a meleg víz és a… Tovább olvasom