Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Gázóraátírások szezonja

Nem olyan bonyolult, mint amilyennek gondoltuk, de a magasabb jövedelműek sírni fognak. Ez az első benyomás a tegnaptól kézbesített gáz- és távhőtámogatás igénylőlapjairól, valamint arról a rendszerről, amelyet mellé kialakítottak a szakértők.
Januártól sokaknak drágábban mér a műszer. Fotó: Karnok Csaba
A kormány szándéka világos: nem a gáz köbméterét, hanem a rászoruló családokat szeretné olcsóbb fűtésszámlával támogatni. A rendszer levezénylésével megbízott kincstár december 31-éig várja vissza az igénylőlapokat, hogy januártól már a támogatás mértékével csökkenhessen a gáz- és távhőszámla.

Tegnap meg is jelentek az első borítékok a postaládákban, mindegyikhez barátságos levelet, tájékoztatót, igénylőlapot, mintapéldányt, valamint válaszborítékot mellékeltek. Szerdáig elvben mindenki megkapja a maga csomagját. A megyében közel 160 ezer háztartásnak küldenek levelet, nem névre, hanem postacímre szólóan. A kormány úgy számol, hogy 95 ezren igényelnek majd támogatást, csak Szegeden 40 ezren.

Az eltelt egy hétben kételyek százai fogalmazódtak meg az emberekben: senki se tudta, hogyan működhet a rendszer Magyarországon, ahol nagyon sokan a legkülönbözőbb jogcímeken élnek lakásokban, vagy nem ott laknak, ahová ténylegesen be vannak jelentve. Sikerült azonban logikát találni a rendszerben: a kulcsszó nem a tulajdoni lap, hanem a gázmérő. Akinek a nevén szerepel a gázóra, vagyis aki fogyasztói szerződést kötött a Dégázzal, a távhőszolgáltatóval, az igényelheti a támogatást. Ő lesz az „első fogyasztási egység", és ő viszi a hátán a többieket, ahányan csak be vannak jelentve a lakásba, valamint – ténylegesen ott is élnek. Az APEH, majd amikor a jövőben ellenőriz, azt nézi, hogy mindkét feltétel adott-e.

Ördög a részletekben

A tájékoztató mellett a Szegedi Hőszolgáltató Kft. is küldött kitöltési útmutatót a decemberi számlával együtt. Tudni kell, hogy a legutolsó számlát – gázóraátírásnál az új szerződést – is be kell tenni a válaszborítékba. A közös képviselőnek csak akkor kell nyilatkoznia, ha egy ház lakói megosztják a fűtésszámlát. A jövedelem kiszámításának az egyszeri bevételt 12 hónapra kell elosztani. Figyelni kell arra is, hogy hányadik felnőtt a 0,9 vagy 0,8-as arányszámú, akárcsak a gyerekek esetében.

Amivel tehát eddig senki se törődött – vagyis hogy kinek a nevén van a gázóra –, az most húsbavágó kérdés lesz: a Dégáz ügyfélszolgálatán máris nagy a tumultus, s az is biztos, soha ennyien nem kérték ideiglenes lakcímük megváltoztatását. A törvény értelmében tudniillik mindegy, hogy állandóra vagy ideiglenesen van-e valaki bejelentve. A nyomtatványon csak a „gázóra-tulajdonostól" kérik az adóazonosítóját, ezzel lehet majd ellenőrizni, hogy csak egyszer kért támogatást. Az albérlők vagy kifizetik a gáz teljes árát, vagy a lakástulajdonossal megegyeznek, hogy bejelentkezhetnek és a szolgáltatóval is szerződésre léphetnek.

Aki már kapott egy határozatot a támogatás mértékéről (ezt GJ-ban vagy köbméterben számolják ki), de időközben hármas ikrei születnek, vagy idős szüleit kell magához vennie, 2007-re vonatkozóan még egy igénylést nem adhat be. A rendszer a következő évben indul újra. Miért? A válasz: csak. Így rendelkezett a törvény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú hatvan közalkalmazottól

A városi fenntartású bölcsődékben, óvodákban és iskolákban 8 százalékkal kell többet fizetni jövőre… Tovább olvasom