Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Gázsija miatt is támadják Székhelyit

A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Székhelyi József helyreigazítást kér, vagy sajtópert indít a Magyar Nemzet ellen, amely tegnapi számában vezetői munkájáról és juttatásairól, gázsijáról írt – a direktor szerint már a kampány jegyében. Kohári Nándor fideszes önkormányzati képviselő a szerdai kulturális bizottsági ülésen kezdeményezi Székhelyi meghallgatását.
Székhelyi József a Dollárpapa címszerepében. Fotó: Frank Yvette
Sztárgázsi Székhelyinek című tegnapi cikkében a szegedi színigazgató munkáját és juttatásait vizsgálta a Magyar Nemzet. – A szerdai kulturális bizottsági ülésünkön kívánom kezdeményezni Székhelyi József meghallgatását – mondta Kohári Nándor fideszes önkormányzati képviselő, aki az országos napilapban kifogásolta, hogy a direktor eddig csak egy alkalommal számolt be a fenntartó önkormányzat illetékes bizottsága előtt, holott ezt minden évad végén meg kellene tennie. – Apró Juhász János képviselőtársammal együtt szóban már többször is kezdeményeztük, hogy az igazgató urat hallgassuk meg különböző témákban, ám ez soha sem történt meg.

A Magyar Nemzet azt is közölte, hogy Székhelyi direktori fizetése bruttó 330 ezer forint havonta, ezenfelül havi 80 ezer forint költségtérítésre is lehetősége van, rendezéseiért pedig 700 ezer plusz áfa tiszteletdíj illeti meg, míg a szerepeiért produkciónként 500 ezer forint plusz áfa egyszeri juttatást kap, és játékát előadásonként további ötvenezer forinttal honorálják. Információink szerint az adatok valósak.

– Az emelt szintű önkormányzati támogatásnak köszönhetően a színház gazdálkodása stabil, ami Székhelyi József igazgatói időszakához köthető érdem, ugyanakkor a teátrum szakmai elismertsége nem áll arányban a támogatás nagyságával. Véleményem szerint a színház igazgatása inkább egy menedzsert, mint egy művészembert igényelne. Célszerűbb lenne, ha a színidirektor inkább az igazgatói teendőire, és nem a művészi önmegvalósításra koncentrálna. Elfogadom, hogy játszik és rendez is, de csak szigorú keretek között tartva, hiszen az elődjét is érték vádak emiatt – hangsúlyozta a fideszes városatya.

– Helyreigazítást kérek a Magyar Nemzettől, vagy sajtópert indítok ellene – nyilatkozta tegnap Székhelyi József, aki szerint a cikk teli van csúsztatásokkal, valótlanságokkal. – Miközben azt állítják, hogy a 2004-es szabadtéri játékok bukás volt, valójában az addigi legmagasabb bevételt produkálta, és két olyan kiemelkedő produkciónk is volt, amit felújított a javaslatomra időközben önállósult és közhasznú társasággá alakult fesztivál. A várossal kötött szerződésem – amely szerint évadonként két új produkciót rendezhetek és egyben játszhatok – csak azért módosult, mert Király Levente betegsége miatt az utolsó pillanatban ugrottam be a Dollárpapa címszerepébe, hogy ne kelljen lemondani a bemutatót.

A februári gázsi

Székhelyi József bruttó 330 ezer forintos fizetésén és a 80 ezer forint költségtérítésen felül ebben a hónapban színészként is kap gázsit: nyolc alkalommal lép fel a kisszínházban a Kényes egyensúly című Albee-dráma egyik főszereplőjeként. Ezért alkalmanként 50 ezer forint, azaz összesen 400 ezer forint plusz áfa illeti meg. Színházi körökből származó információink szerint ez a hasonló elismertségű színészek esetében átlagos díjazásnak tekinthető, rendezői tarifája pedig Szegeden sem a legmagasabb.

Rendezési díjam százezres nagyságrenddel alacsonyabb, mint rendezőtársaim szokásos gázsija. Színészi tarifám valóban fölötte van az átlagnak, de alatta marad annak a sztárgázsinak, amit egyébként korábban más színházakban kaptam. Tavaly nyáron az újszegedi János vitéz-produkcióban külön engedéllyel, szabadságom idején vállalkoztam a fellépésre, tehát nem munkaidőben játszottam. Amikor meghívót kaptam, beszámoltam a kulturális bizottság előtt, és bármikor kész vagyok újra számot adni. A választási kampány elindult, és egyeseknek ingerlő, hogy a szegedi színház nem omlott össze, sőt a látogatottsága, a bérlők száma és a jegybevétel is látványosan növekszik. Ez nem illik bele abba a prekoncepcióba, amit politikailag alátámasztottnak vél a tisztelt ellenzék. Ami a Szent István téri szolgálati lakásomat illeti: én tartom fenn, dobozszámra őrzöm a csekkeket, fillérre elszámolhatok vele.

– A direktor minden évadzárást követően beszámolt a kulturális bizottság előtt – cáfolta Kohári Nándor szavait Pászti Ágnes tanácsnok, aki szerint Székhelyi 2004-es jutalmazása (több mint nettó kilencszázezer forintot kapott) testületi döntés volt, szolgálati lakását pedig önkormányzati érdekből kapta. – Vezetése alatt soha, egyetlen forinttal sem lépte túl a színház a részére biztosított költségvetést, ugyanakkor a nézőszám sokkal magasabb, mint az előző évadokban volt.

– Székhelyi Józsefnek minden rendezéséhez és színészi feladatvállalásához előzetesen engedélyt kell kérnie az önkormányzattól, korábban ez nem volt szabályozva. Székhelyi Józsefet szeretik a szegediek színpadon látni. Az ő színészi és rendezői teljesítménye is hozzájárult ahhoz, hogy a színház látogatottsága és jegybevétele folyamatosan növekszik – kommentálta az ügyet Botka László polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényelmes diploma

Nyugat-Európában és az USA-ban rohamosan fejlődik a távoktatás. A közlekedési, kollégiumi és egyéb… Tovább olvasom