Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Gázvezeték, közös fejlesztések, turisztika

Szeged - Közös villamosenergia-rendszer és gázhálózat, turisztikai, egészségügyi együttműködés, infrastruktúra-fejlesztés: a házigazdát, Szegedet is számos kérdés érinti a jövő keddi magyar-román kormányülésen.
Hivatalosan is bejelentette tegnap Budai Bernadett kormányszóvivő, amiről lapunk már beszámolt: Szegeden rendezik jövő kedden a negyedik magyar-román együttes kormányülést.

A szegedi városházán tartandó, mintegy két-háromórás csúcson szó lesz a magyar és román villamosenergia-rendszer és gázhálózat összekötéséről. Előbbihez minden feltétel adott, már idén év végétől megvalósulhat. A Szeged-Arad gázvezeték megépítésével – amelyről nyáron már aláírták a szerződést a felek – jövő év végére a közös gázhálózat is létrejöhet.

Lapunk kérdésére a Kormányszóvivői Iroda tájékoztatott: a kormányülésen nyilatkozatot írnak alá arról is, hogy 2013-ig 250 millió eurót költenének a közös határ menti fejlesztésekre, például turisztikai, egészségügyi együttműködésre. A program első pályázatait hamarosan ki is írják.

A csúcs témái között szerepel az infrastruktúra-fejlesztés is: az autópálya-összeköttetések és a Bécs–Budapest–Bukarest szupervonat ügye egyaránt napirenden lesz – a gyorsvasút megépítéséről szóló EU-pályázatot már 2009 márciusában benyújthatja Ausztria, Magyarország és Románia.

Várhatóan döntés születik a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport felújításáról, a rekonstrukció jövő nyárig meg is valósulhat. A munkálatokat fele-fele arányban fedezi a két ország – ismertette Budai Bernadett, kiemelve: a közös kormányülésen fontos téma lesz a kisebbségek ügye, ezen belül is az iskolafelújítások kérdése, de szó lesz a környezetvédelemről is, a kormánytagok tájékoztatót hallgatnak meg a verespataki aranybánya környezeti hatásvizsgálatáról. A magyar kormány bejelenti: információcserével és konkrét lépésekkel is támogatja Románia schengeni csatlakozását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodalúgosító helyett selymes brokkolikrém

Gusztusos, finom ebédre vágytunk jó áron. Menzát, önkiszolgálót, éttermet, büfét és falatozót… Tovább olvasom