Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Geo-karrier a Dél-Alföldön

Negyvenegymilliós támogatást nyert az SZTE Földrajzi-Földtani tanszékcsoportja uniós pályázaton. Az összegből új, speciális képzéseket, gyakorlati helyeket, kutatásokat finanszíroznak.
Negyvenegymillió forintot nyert egy uniós pályázaton az SZTE Földrajzi-Földtani tanszékcsoportja. A Geo-karrier Központ nevű program fő célja az, hogy a helyi munkaerőpiac elvárásait felmérje, és az egyetemi képzést ahhoz igazítsa területfejlesztési vonatkozásokban – a képzett hallgatók Dél-Alföldön tartása érdekében. A geográfus, földrajztanár, környezettan és -tudomány szakos hallgatók a program keretében egy speciális munkaközvetítő iroda szolgáltatásait vehetik igénybe – az álláskereséstől az interjútréningekig. Ugyanakkor a hallgatók tanulmányait kibővítik olyan új speciális, a munkáltatók igényeihez szabott képzésekkel, mint például a régiós politika és vállalkozásfejlesztés, a környezetvédelmi tervezés és társadalmi hatásértékelés vagy a minőségbiztosítás.

A hallgatók emellett szakmai gyakorlati helyekhez juthatnak a projekt segítségével. A térségfejlesztésben érintett tárcák megyei, városi hivatalaihoz, nemzeti parkokhoz protezsált hallgatók – félévente tizenketten – ösztöndíjat kapnak a pályázati pénzből, így a munkáltatók számára költséget takarít meg a rendszer. A diákok ezáltal potenciális munkahelyeiken, valódi körülmények között próbálhatják ki magukat, így zökkenőmenetessé válik a végzés utáni beilleszkedés a szervezet munkájába.

Mint Kóbor Balázs projektmenedzser elmondta, a kétéves időtávú pályázat segítségével közel ötven hallgatónak tudnak ilyen módon ösztöndíjat biztosítani. Megjegyezte: tudomása szerint ez az első olyan szegedi ösztöndíj, amelynek forrása nem a központi költségvetés, hanem az uniós büdzsé. A program emellett támogatást nyújt a tanszékhez kapcsolható kutatási projektekhez is: a regionális foglalkoztatáspolitikai intézkedések és az ifjúsági turizmus fejlesztésének vizsgálatát finanszírozzák az elnyert összegből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életeket is menthet a gázszerelő

Itt az újabb fűtési szezon. Kétévente célszerű átvizsgáltatni a ház kéményét, gázkészülékeit. Rossz… Tovább olvasom