Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Gerendák tartják a rektori hivatalt

A város és az egyetem jelképének számító Dugonics téri központi egyetemi épület sürgős felújításra szorul: az universitas vezetői gerendák és meg-meggyulladó vezetékek között dolgoznak. A többmilliárdos felújításra viszont nincs pénze az SZTE-nek, állami forrásokra várnak.
Az egyetem rektori hivatalában hosszú évek óta támasztó gerendák tartják a falakat. Fotó: Schmidt Andrea
Több mint százéves a Szegedi Tudományegyetem rektori hivatalának helyet adó épület, ami a város és az egyetem egyik jelképe világszerte. A Dugonics téri ingatlan azonban mára olyan állapotba került, hogy csak nehezen nevezhető reprezentatívnak. Kívül mállik a vakolat, belül pedig már hosszú évek óta gerendák tartják a megroggyant födémet. A hivatal munkatársai, sőt maga a rektor is olyan irodában dolgozik, ami tisztségükhöz méltatlan.

– Nem csinálunk titkot belőle, nem takarjuk el, így láthatják a vendégeink is. Mindenki rácsodálkozik, de mi többnyire viccesen elütjük a dolgot – mondta Badó Attila, hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettes, aki 2003 óta dolgozik a gerendák között. Hozzátette: a nagyobb, jelentősebb ünnepségeket a jobb állapotú tanácsteremben tartják, vagy átviszik a vendégeket a két éve épült TIK-be.

Nemcsak a falakkal, hanem a bennük lévő vezetékekkel is gond van. Egyszer lángra kapott Badó szobájában az egyik, de szerencsére éppen ott voltak, így gyorsan megfékezték a tüzet. Mint a rektorhelyettes fogalmazott, belegondolni is rossz, mi történt volna, ha munkaidő után gyullad ki.

Változó szerepek

A Dugonics tér 13. alatti főreáltanodát Skalnitzky Antal tervezte kora eklektikus stílusban, 1872 novemberében ünnepelték az építkezés végét, egy évvel később kezdődött ott az első tanév. Az 1879-es nagy árvíz idején az épület kétezer menekültet védett meg, később Városvédő Hivatalnak adott helyet. 1881-től itt működött a Somogyi-könyvtár. 1894-ben a szegedi ítélőtábla költözött az épületbe, ezért díszíti a mellvédjét Justitia szobra. A kolozsvári egyetem Szegedre költözésétől, 1921-től a Ferenc József, majd a József Attila, később a Szegedi Tudományegyetem központi épülete.

Az épület sürgősen komplett felújításra szorulna: ki kellene cserélni két födémet, a teljes elektromos és fűtési rendszert, a felvonókat. Információink szerint ez a legszerényebb esetben is legalább másfél-két milliárd forintba kerülne – funkcionális átalakításokkal akár hárommilliárdra is fölszökhet a felújítás költsége. Műemlékről van szó, renoválás után mindennek úgy kell kinéznie, mint az épület „leánykorában". Az SZTE-nek azonban nincs ennyi pénze, a felújításhoz kormányzati forrásokra számítanak.

A rektori épület renoválását szeretnék „beprotezsálni" a második Nemzeti fejlesztési tervbe, ennek elbírálása azonban 2007 végénél korábban nem várható. Ha sikerülne ehhez a forráshoz hozzájutni, a felújítás a közbeszerzési procedúra miatt újabb egy év múlva kezdődhet el. Tráser Ferenc, az egyetem gazdasági és műszaki főigazgatója szerint máshonnan nem tudnak pénzt előteremteni – legföljebb ha az egyetemi kezelésben lévő ingatlanok egy részét eladják.

A főigazgató hozzátette: az egyes részfeladatokat külön nem lehet elvégezni, ezért a Dugonics téri épület állapotán a következő két évben biztosan nem tudnak javítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzéki és kormánypárti frakcióvezetők reményei

A szegedi közgyűlés vezető politikusai biztosak abban, hogy az országos politika hatással lesz a… Tovább olvasom