Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Gerendás Péter: Egy igazi művész mindig belülről motiválódik

Szeged - „Normális értékrendet" képvisel Gerendás Péter – zenében és gyermeknevelésben egyaránt. Az a művész, aki mögött teljesítmény van – vallja. Legújabb, decemberben megjelent lemezét népszerűsítette szegedi médiaturnéján.
– „Magyarországon ma nem a tehetséges emberek tűnnek ki, hanem a vetkőző-csótányevő, igénytelen műsorok szereplői" – fogalmazott nemrégiben. Bartók országában címmel megjelent új lemeze az érték- és kultúraválsággal foglalkozik. Tehet-e a művész eme folyamat ellen?
– A művész feladata, hogy megpróbálja jobbá tenni a világot, reagáljon a problémákra. Nyomasztó: régen olyan művészek, sportolók, költők, tudósok voltak népszerűek, akik mögött volt valamilyen teljesítmény. Ma a celebeknél legtöbbször nem lehet tudni, mi ez a teljesítmény. A televíziózásban az érettség helyébe a nézettség lépett. Ezt a folyamatot megállítani olyan nehéz, mint puszta kézzel megfékezni egy robogó vonatot.

Butasággal pénzt nyerni

– Kilencgyermekes családapaként sem lehet könnyű ez a küzdelem...
– A probléma azzal van, hogy milyen viselkedési mintát jelentenek a televíziós valóságshow-k a gyerekeknek. Azt látják, hogy valaki butaságokat beszél a tévében, s ezzel lakást, pénzt nyer. Miközben szüleitől azt hallotta: tanulj, dolgozz, kisfiam, és eközben 40 éve élnek egy lakótelepi lakásban, Moszkviccsal járnak. Toleráns ember vagyok, de ez akkor is borzalmas dolog.

Gerendás Péter: Szeretném, ha a gyerekeim csak jó zenét hallanának. Fotó: Karnok Csaba
Gerendás Péter: Szeretném, ha a gyerekeim csak jó zenét hallanának.
Fotó: Karnok Csaba

– Saját gyermekeit ki tudja vonni e káros folyamatok alól?
– Próbálok egy normális értékrendet felvázolni a gyermekeimnek, megértetni velük: szorítsák ki az ostobaságot életükből. Többet olvassanak, mint tévézzenek. Egészséges szűrőként működök. A gyerekeket kölcsönkapjuk, egy ideig neveljük őket, idővel kialakul saját ízlésük, véleményük. De a szülői házból hozott dolgok egy életen keresztül elkísérnek minket, engem is.

Kodály azt mondta...

– Melyek azok az értékek, amelyek az ön gyerekeit kísérik el?
– Fontosnak tartom, hogy verseket, regényeket olvasgassanak. Hogy érzelmileg érettek, színesek legyenek, tudjanak szeretni, tiszteljék egymást, a szüleiket, az időseket.

– Milyen zenét hallgatnak?
– Kodály azt mondta, nem szabad rossz zenét mutatni az embereknek. Szeretném, ha a gyerekeim csak jó zenét hallanának.

– Mit ért azon: rossz zene?
– Hiszek abban, hogy mindenben körbe lehet rajzolni, mi a jó: irodalomban, zenében, ételben egyaránt.

Ahhoz szellem kell

– Melyik kategóriába tartoznak a mai magyar dalok?
– Most megtépve, törve lóg a vitorla, de hiszek abban, hogy szükség van arra, amit csinálunk. A siker törékeny dolog, viszonylagos. Engem sosem a siker motivált. Persze örülök, ha minél több emberhez eljutnak a dalaim, de egy igazi művész mindig belülről motiválódik, saját értékrend szerint alkot, nem érdeklik a divatok, a trendek. Hogy valaki Koncz Zsuzsa legyen, ahhoz nem elég szépnek lenni, jól énekelni, ahhoz szellem kell. Ezt hiányolom ma Magyarországon.

9 gyerek, 12 lemez

Az 52 éves zeneszerző-énekes, Gerendás Péter 1976-ban alapította Láma nevű együttesét, de sokat koncertezett az LGT-vel is. Írt dalokat Zoránnak, Koncz Zsuzsának, majd később egy teljes lemezt Friderikának. 1988-ban megnyerte a Magyar dalok versenyét, 1992-ben jelent meg első szólólemeze. Ezt további 11 korong követte.

9 gyerek, 12 lemez. Fotó: DM/DV
9 gyerek, 12 lemez.
Fotó: DM/DV

Lemezbemutató koncertjét áprilisban rendezi a budapesti Thália Színházban. Huszka Jenő-, Liszt Ferenc- és eMeRTon díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje. Első házasságából három gyermeke született, jelenlegi feleségével pedig hat csöppségnek adnak otthont, a fotón héttel látható.

Olvasóink írták

  • 1. Ajna 2009. január 29. 21:36
    „hát jól meghatározta mi a rossz zene :)

    a legjobb zene a világon: raggeaton :

    http://www.youtube.com/watch?v=WZt4EFHjPSk&feature=related”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik a helyüket a Mars téri kereskedők

Szeged - A Mars téri piaccsarnoknak első lépésben csak egy részét bontják le, a tervek szerint a… Tovább olvasom