Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Gergő matekból verte a világot

Szeged - A szegedi egyetem hallgatója, Gyenizse Gergő harmadszor indult az egyetemek nemzetközi matematikaversenyén, és bronz-, majd ezüst után most aranyérmes lett.
– Keresztrejtvényt fejtettem, úgy lazítottam a verseny előtt. Nem sok sikerrel jártam, abból már látszott, hogy nem vagyok formában – szerénykedett a most negyedéves szegedi matematikushallgató, Gyenizse Gergő. Ehhez képest a kétnapos nemzetközi matematikaversenyen a magyar egyetemista maga mögé utasította 38 ország 98 egyetemének több mint 300 legjobbját. Az abszolút ranglistán, ahol az összesített pontszámok alapján több első díjat osztanak ki, a 14. lett, az arany oklevél mellé könyvjutalmat kapott. Csapattársa, az ötödéves Ozsvárt László második díjas lett, a hármas fogat harmadik tagja, a szintén ötödéves Udvari Balázs pedig dicséretet érdemelt. A csapatok versenyében így lettek a szegedi egyetemisták a 24. helyezettek. Olyan neves egyetemeket köröztek le, mint a Princeton, Zürich, Bécs, Göttingen, Helsinki, Róma.

Csapatvezetőjükkel, Röst Gergely adjunktussal autóval tették meg az utat a bulgáriai Blagojevgrádig. Ott a csapatvezetőkből álló zsűri az általuk ajánlott feladványokból egy nap alatt összeállította a feladatsort. A következő két napon öt-öt órát kaptak a versenyzők, hogy megoldjanak öt-öt egyre nehezebb példát. Annyira kemény diónak bizonyult, hogy hibátlanul senki nem tudta az összest megoldani, sőt mindbe belefogni is csak ketten tudtak. Kizárólag angolszótárt és tollat vihettek be magukkal a versenyzők, semmi más segédeszközt. Ebben a versenyben nem kell számológép, a gondolkodáson van a hangsúly, és főként az analízist, algebrát, kombinatorikát és geometriát kell tudni hozzá.

A szegedi egyetem hallgatója, Gyenizse Gergő harmadszor indult az egyetemek nemzetközi matematikaversenyén. Fotó: DM/DV
A szegedi csapat: (balról) Udvari Balázs, Röst Gergely, Ozsvárt László és Gyenizse Gergő.
Fotó: Karnok Csaba

– Érdekes színfolt volt a Princeton egyetem csapatának filozófia szakos diákja, aki nem véletlenül nulla pontosra teljesített. Kitűnt a mongol csapat is, akik feltűnően egységes megoldást adtak be, kizárták őket – meséli a csapatvezető. Laci pedig mosolyogva idézi fel: – A mi ablaktalan termünkre egyszer csak áramszünet miatt sötétség borult. Volt, aki előkapta a kikapcsolásra ítélt mobilját, és annak fénye mellett írt tovább. Én kihasználtam az alkalmat, és pihentem. Használt, mert mire húsz perc múlva átvezényeltek bennünket egy másik terembe, az én agyamban is fény gyúlt, és megtaláltam a megoldást.

A nagy előd nyomában. A Gyenizse Gergőéhez hasonló, a szegedi egyetemen egyedülálló sikerszériát Varjú Péter zárt öt évvel ezelőtt. Ő is évről évre magasabbra kapaszkodott a dobogó fokain, és a negyedik évben abszolút győztesként búcsúzott a versenytől a Grand First Prize-zal. Jelenleg a világ egyik legnevesebb matematikusánál doktorál Princetonban.

Olvasóink írták

 • 13. Vörcsi 2010. szeptember 10. 20:28
  „Fiúk! gratulálk nektek a sikereitekhez. A szüleiteknek, meg hozzátok!”
 • 12. szvsz 2010. szeptember 10. 16:41
  „Gratula!

  :) Laci volt gyakvezérem Kalkulusból:):)”
 • 11. boldiat 2010. szeptember 10. 07:39
  „GRATULÁLOK!!!!!!!!-)”
 • 10. Sportplusz 2010. szeptember 09. 22:55
  „grat..”
 • 9. ValakiaSOKKözül 2010. szeptember 09. 19:35
  „gratulálok...csak így tovább”
 • 8. novaklaszlo56 2010. szeptember 09. 18:28
  „Nahát! Ezek a mai fiatalok...! ;)
  Köszönjük, srácok!!!
  Óriási gratula! :)”
 • 7. berzebúb 2010. szeptember 09. 18:08
  „Gratulálok mind a négy fiúnak! Balázsnak különösen, mert őt sportteljesítményeiről ismertem meg először, nem tudtam, hogy ilyen jó matekos:)
  Sosem felejtem el az egyik legjobb matek tanárom Gazdik Gyuláné szavait: - Az agy legjobb tornáztatása, edzése a matematika. Mint ahogy a testnek a sportok...”
 • 6. mákosrétes 2010. szeptember 09. 16:53
  „Nem értem miért gondolják,hogy a külföldi egyetemek jobbak a miénknél,amikor ott is (közép-európai/magyar)vendégtanárok tanítanak.
  El lehet rajta gondolkodni,miért?”
 • 5. kenguru 2010. szeptember 09. 16:34
  „És Szabó Tomit meg sem említik???”
 • 4. sima 2010. szeptember 09. 13:48
  „Szép teljesítmény , gratulálok !”
 • 3. geza 2010. szeptember 09. 13:41
  „Gratulálok szintén. Kíváncsi lettem volna a további pályatervre, MO-vagy külföld ?”
 • 2. Church 2010. szeptember 09. 13:01
  „Gratulálok!”
 • 1. pillecukor 2010. szeptember 09. 12:53
  „Gratu, Gergő! Csak így tovább! :-))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt pici város, 113 jelölt

Csongrád megye - Öt pici városunk is a 10 ezer lélekszámúnál kisebb települések közé tartozik.… Tovább olvasom