Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Ghymesre ropják a Dóm téren

Szeged - A néptánc műfajának megújítását szorgalmazta a Szegedi Szabadtéri Játékok, amikor felkérte a Ghymes együttes alapítóját, Szarka Tamást: írjon zenét a XXIII. nemzetközi néptáncfesztivál Dóm téri gálájához.
Ennek eredményeképpen egy látványos zenés táncszínházi produkciót tekinthet meg hamarosan a közönség Zsuráfszky Zoltán rendezésében.

Benyovszky Móric gróf – akinek életét feldolgozza a darab – az egyik legjelentősebb XVIII. századi világutazó és felfedező volt, utazásaival megelőzte James Cookot is. A darab érdekessége, hogy Benyovszky szerepében két művészt is láthat a közönség: Rátóti Zoltán színészt és Fitos Dezső táncost. Négy magyar tánccsoport mellett pedig afrikai, francia, lengyel és orosz csoportok produkcióját is élvezhetjük.

Közönségtalálkozó a REÖK-ben

Folytatódik a nagy sikerű közönségtalálkozók sora a
Reökben. Augusztus 7-én fél ötkor Zsuráfszky Zoltán, Szarka Tamás és Rátóti Zoltán várja az érdeklődőket az átriumban. A beszélgetést most is Herczeg Tamás vezeti.  
A Benyovszky zenéjét a népszerű Ghymes együttes élőben adja elő a Dóm tér színpadán. – Amikor megkaptuk a felkérést, nekem jutott eszembe, hogy a mű Benyovszky Móricról szóljon – mesél a darab keletkezéséről Szarka Tamás, akinek ennél személyesebb kötődése is van az utazóhoz, hiszen a Vivát Benyovszky című film zenéjét játszotta először hegedűjén fiatal korában. – Sok hasonlóságot lehet találni a gróf viharos élete és együttesünk huszonöt éves története között. Rengeteg nemzetközi fesztiválon vettünk részt, mi is bejártuk azokat a helyeket, ahova ő világutazóként eljutott. Együtt zenéltünk nyugat-európai, keleti, afrikai, amerikai nációk zenészeivel.

– A felkérés arról szólt, hogy tegyük szerethetővé, érthetővé a néptáncot mint műfajt. Erre az együttes mindenképpen alkalmas, hiszen egyszerre vagyunk képesek magyarok és nemzetköziek is lenni, ami a történet szempontjából elengedhetetlen. Tőlünk soha nem hallott zenei hangzások is lesznek a darabban, hiszen felhasználtuk például Japán vagy éppen Madagaszkár zenéjét is – mondja a Ghymes vezetője.

A Benyovszky című zenés táncszínházi előadást augusztus 9-én és 10-én láthatja a közönség. Az előadás végével az esemény nem zárul le, ugyanis a nézők is táncra perdülhetnek a Dóm téren, illetve az Aradi vértanúk terén.

(x)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 táncos Szegeden

Szeged - Közel háromszáz táncos részvételével ma kezdődik Szegeden a XXIII. nemzetközi… Tovább olvasom