Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Gimnazista zsenik, nem versenylovak

Jankó Zsuzsannát és Kormányos Balázst már felvették az egyetemre, pedig még a negyedikes féléves bizonyítványukat sem kapták meg. Nem rendszerhiba történt, hanem a két szegedi radnótis gimnazista a legjobbak között is a legkiemelkedőbb: zsenik. A maximális felvételi pontszámot fantasztikus versenyeredményeikkel érték el.
Kormányos Balázs és Jankó Zsuzsanna (ülve, balról) tanáraikkal – Mike Jánossal, Ábrahám Ferenccel, Kovács Zoltánnal és Schultz Jánossal – mindig megvitatják a problémákat. Fotó: Karnok Csaba
Két negyedikes szegedi diák fél évvel korábban megtudta, hogy felvételt nyert a kiválasztott felsőfokú intézménybe. Ezúttal nem kell a felvételi rendszer hibájára gondolni, sőt Jankó Zsuzsanna és Kormányos Balázs még csak nem is jövőbe látó, hanem rendkívül okos, tehetséges és szorgalmas fiatal. A Radnóti Miklós gimnázium matematika tagozatos tanulói már harmadikban megszerezték a felvételi pontok nagy részét: Zsuzsi matematikából – hatezer induló közül – az ötödik, Balázs pedig informatikából – négyezer diák között – a harmadik lett az országos középiskolai tanulmányi versenyen.

– Idén is döntősök vagyunk, ami azt jelenti – végez gyors számítást Balázs, aki sorozatban írja a játékprogramokat –, hogy elértük a maximális felvételi pontszámot, s ezzel biztosan felvesznek a Műszaki Egyetem mérnök informatikus szakára.

A Radnótiban érzik jól magukat

Zsuzsi és Balázs is a Radnótiban érzi jól magát és semmi pénzért nem költöznének kiképzőtáborba. Azt mondják: nemcsak tehetségüknek és szorgalmuknak köszönhetik a kiváló eredményeket, hanem az „emmes" csodaosztályba járó, húzóerőként ható, többi társuknak is.

– Én pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkezek matematikusnak. Azért nem Szegeden maradok, mert itt tanul a bátyám, s úgy gondoltuk, teszteljük az intézményeket – mondja a lány, aki tízéves kora óta minden jelentősebb matematikaversenyen elindul és általában az első három hely valamelyikén végez. Zsuzsi és Balázs az ország legjobb matematikus és informatikus fiataljai közül is kiemelkedik: szakágukban mindketten bejutottak – több fordulós megmérettetésen keresztül – a nemzetközi diákolimpiai hat-, illetve négyfős magyar csapatba. A versenyeket kilencven ország részvételével bonyolították le és mindketten második díjasok lettek. A magyar matematikus gárda az európai uniós államok között, kilencedik helyével, a legjobb helyen végzett. Általában a kínaiak és koreaiak arattak, de jól szerepeltek az oroszok, a bolgárok és a románok is. A radnótis felkészítő tanárok – Ábrahám Ferenc, Kovács Zoltán, Mike János és Schultz János – véleménye szerint az ázsiaiak azért érnek el évek óta jobb eredményeket, mert a legtehetségesebb diákokat összegyűjtik, kiszakítják a családi, iskolai környezetből, és úgy mint az élsportolóik, éveken át külön tréningeznek és tanulnak.

– Annyi feladatot oldanak meg, annyit gyakorolnak – mondja Kovács Zoltán –, hogy az olimpiákon, úgy mint a sakkozók, a sémákat csak „leemelik a polcról". Ez óriási előnyt jelent a mieinkkel szemben, akik viszont megmaradnak diáknak még akkor is, ha az átlagnál többet is foglalkoznak egy-egy szakterülettel – vélik a tanárok, akik úgy látják: az órákon a magas szintű munkának több értelme van, mint az ázsiai „versenylóképzésnek".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírrablók is jártak az elhagyott kriptában

Ismeretlenek megbontottak egy kriptát a szegedi Belvárosi temetőben. Az elhanyagolt, szemetes… Tovább olvasom