Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Góbi, a nem tétova teve

Teve született a vadasparkban, és rögtön két púppal. Nem csoda: kétpúpú tevéről van szó. A tevecsikó nem kis nevezetessé g – egyébként sem kicsi: jó tizenöt-húsz kilós –, először sikerült szaporítani itt.
Teve született a vadasparkban, és rögtön két púppal. Nem csoda: kétpúpú tevéről van szó. A tevecsikó nem kis nevezetessé g – egyébként sem kicsi: jó tizenöt-húsz kilós –, először sikerült szaporítani itt. Anyja neve Lilla, ő maga Góbi – őshazája után: a kétpúpú tevék eredetileg Belső-Ázsia legszárazabb, legszélsőségesebb klímájú vidékén, a Góbi-sivatagban élnek –, elnevezője Veprik Róbert igazgató, aki a tevekancának maga segített az ellésnél. Nem csoda, hogy ő lett Góbi keresztapja. A tevécske a látogatók körében máris nagy népszerűségnek örvend.

És most fogódzunk meg, hogy a meglepetéstől hanyatt ne esünk: a teve ősi magyar háziállatnak is tekinthető – már-már hungaricum! Történeti források szerint a honfoglaló magyarok kétpúpú tevét is hoztak magukkal. A honfoglalók teveállománya a keletről Magyarországra később bejött, további népcsoportokéval, például a kunokéval, kiegészülhetett – de alapvetően egyre kevesebb lett. A Kárpát-medence legelői tudniillik túl jók a tevének – régi utazók szerint legalábbis kövér füvű legelőkön a tevék valósággal éheznek, míg a sztyeppék száraz növényzetét lelkesen fogyasztják. Egyébként a török hódoltság alatt is sok teve került Magyarországra, azok részint egy-, részint kétpúpúak lehettek (több púpú nincs). A török kiűzésénél azonban a császári csapatok a törökökkel együtt a tevéket is kiűzték. Ez utóbbi – a kis Góbit elnézve – határozottan kár volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pályakezdők közül sokan elvándorolnak Szegedről

A szegedi fiatalok jelentős része nem találja a neki megfelelő állást a városban, ezért más hazai… Tovább olvasom