Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Gold-regény

Közel egy évtizede íródik Bächer Iván, a Népszabadság újságírójának-publicistájának folytatásos „családregénye". A negyedik kötet, a most megjelent Klétka sok szögből mutatja közelmúltunkat.
Jenő és Vera idegenkedése, közeledése, eggyéválása, együttléte, távolodása és elválása. Vagy: látlelet a nyolcvanas évek végének – a kilencvenes évek elejének értelmiségi létéről. Vagy: egy lendületes, élettől és szerelemtől duzzadó nő harmadik házassága, majd virágkora és „elhalása". Vagy: egy férfi botladozásai szerelemből szerelembe. Vagy: a férfi és a nő közötti vonzások és taszítások esettörténetei. Vagy: egy pesti zsidó család, a Goldok és a hozzájuk csapódó-kötődő nációk, a holdudvar történetei. Mindez külön-külön, de együtt is Bächer Iván új regénye, a Klétka.

Vera apanyelvén klétkának nevezik a kórházi folyosókról is ismerős vörös járólapokat, melyekkel a derék tót mesterek kikövezték a padozatot. Vera, aki folytonos lamentálásával fedi zavarát, nem csak erre tanítja meg a hallgatag férfit, akit először ki nem áll, aztán megkedvel, majd megszeret, akit magához köt, akihez nem csak lelki kapocs fűzi, akitől végül fizikai létében is függ. Gold Jenő 1982. május 21-étől 1993. szeptember 21-éig morzsolgatja napjait. Elhatározza: nem megy el tanárnak, írni fog – aztán elmegy tanárnak, s közben írogat, de végül csakis ír és ír és ír. Jenő azt hiszi, választ, de őt választják – a szülei lakótársnak, a nők maguk mellé társnak, a szerkesztők szerzőnek. Mások élnek, Jenő csak hagyja, hogy megtörténjenek vele a dolgok. Jenő szerint az élet: téma.

Bächer Iván: Klétka – Ulpius-ház Könyvkiadó, Budapest, 2006, 190 oldal, 2580 forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diplomás ápolók kétségei

Külföldre mennek vagy maradnak? Mit várnak az egészségügy átalakításától? Erre voltunk kíváncsiak,… Tovább olvasom