Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Goldi, a bohócok Robin Hoodja

Indiából érkezett Szegedre, és pár nap múlva Skócia felé veszi az irányt a Kárász utca élő bohócszobra. A világutazó férfi geoinformatikusként végzett a szegedi egyetemen. Végzete mégis a bohóckodás lett.
Két bohóc hegedül az utcán. Fotó: Frank Yvette
Megmozdult a Kárász utca hegedűs bohócszobra. Ráadásul nemcsak mozog, időről időre leszáll talapzatáról és lufit hajtogat a gyerekeknek. Természetesen nem a bronzból készült köszönőszoborról van szó. A szegedi sétálóutcán Goldi bohóc szórakoztatja az járókelőket pantomimműsorával.

– Fokozatosan váltam bohóccá – meséli Goldi, akire még barátai akasztották rá becenevét a szegedi egyetemen. A huszonhét éves hódmezővásárhelyi fiú geoinformatikus diplomával a kezében vágott neki a nagyvilágnak, miután autodidakta módon elsajátította a zsonglőrködés művészetét. – Másodéves voltam, amikor egy buliban megláttam néhány embert ördögbottal játszani. Megtetszett, kipróbáltam és jól is ment – mondja. Ezzel a mutatvánnyal még 2000-ben állt ki a Kárász utcára. – Mivel rájöttem, hogy ezzel pénzt is lehet keresni, a pantomimmal kezdtem egyre többet foglalkozni. Különböző show-műsorokat találtam ki, amikkel a nyári szünetben nemcsak itthon, hanem Európa sok utcáján is felléptem – emlékezik. Az élő szobor ötlete azonban teljesen új. – Görkoriztam a Kárász utcán és megláttam a köszönőszobrot. Egy bohóc, aki hegedül az utcán? Ez én vagyok! – mesél a nagy felismerésről, hiszen a bohóckodáson kívül egy éve hegedülni is tanul. Műsoraiból jól megél, jelenleg téli utazásra gyűjt. – Nem viselem jól a szürkeséget. A telet Indiában töltöttem, ahonnan nemrég érkeztem haza.

Goldit, igaz nem bohócként, de az ázsiai országban is felfedezték. Turbánnal a fején, mezítláb, varázslóköntösben rótta hegedűjével az utcákat. – Igazi tündérmese volt, aminek én voltam a főszereplője. Az egyik ötcsillagos szállodában maharadzsák leszármazottai vendégeskedtek. A hotel igazgatója különleges figurának tartott, ahogy varázslójelmezben sétáltam a szálloda előtt. Megkért, játsszak valamit a főúri családnak. Az előadás annyira tetszett nekik, hogy felajánlották: ha legközelebb Indiában járok, az összes szállodájukban lépjek fel mutatványommal.

Goldi még két napig szerepel Szegeden, utána kocsijába ül és ismét nekivág a nagyvilágnak. Edinburgh-ba megy, ahol augusztusban egy utcai előadóművész-fesztiválon vesz részt. A nagy eseményre fő számával, Robin Hood történetével készül, amit tegnap Szegeden is bemutatott. A közönség soraiból választotta ki a történet többi szereplőjét, például Tuck barátot és Little Johnt, akiket különböző vicces hadmozdulatokra tanított meg. – Az emberek szeretik Robin Hoodot. Ő a nép barátja, aki a gazdagoktól ellopott pénzt a szegények között osztja szét. A megkeresett pénzem egy részét én az indiai szegényeknek adtam. Az Európában elkezdett történet Ázsiában fejeződött be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Prometheus-érmet kapott Molnár Miklós

Prometheus-éremmel tüntették ki Molnár Miklóst (képünkön), a szegedi egyetem nyugalmazott docensét… Tovább olvasom