Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Golyócsata a szegedi Szabadság téren

A pétanque nevezetű golyójátékot is kipróbálhatta a sokadalom Szegeden, az Alsóvárosi napokon. Baleseti sebész, építész, nyelvtanár és nyugdíjas is a kezébe kapta a fémgolyókat, igaz a szabályokról a legtöbbjüknek még csak elképzelése sem volt.
 Golyóbis a szarkofágban

A golyójátékok kezdete az időszámítás előtti 5200-as évekre tehető, amikor egy abból az időből származó gyermek szarkofágban golyókat találtak. Ezt követően Nagy Sándor uralma alatt is említenek golyós játékot. Európában a rómaiak terjesztették el. Franciaországban a katonák olyan lelkesedéssel játszották, hogy a játékot IV. Károly be is tiltotta.
Kincses László a többi vállalkozó szellemű újonchoz képest, némi előnnyel fog hozzá a petanque-hoz. A baleseti sebésznek kispályás fociban is a karja az ügyesebb végtagja, a kapuban találja fel leginkább magát. – Soha nem játszottam még ezt a játékot, de sportos alkat vagyok, úgyhogy miért ne próbálnám ki? – teszi fel magának hangosan a kérdést.

A sorsoláson kiderül, hogy öt, kétfős csapat játszik egymással körmérkőzést, azaz mindenki mindenkivel. A szabályokról Virág András, önkormányzati képviselő beszél, akitől azt is megtudjuk, hogy három éve helyezték ki ezt a szabványos pétanque pályát a Szabadság téri focipálya mellé. – A Marika presszóban és a közeli nyugdíjas klubban is letettünk egy-egy készletet, ezeket bárki, bármikor használhatja – árulja el a képviselő. Korábban egy táblára vésve ott díszelgett a pálya mellett a játékszabály is, a táblának azonban idővel lába kelt. Virág András szerint a közterületekre nem csak játszótereket kellene építeni, hanem lengőtekét és lábtenisz pályát is, hogy a gyerekek mellett a felnőttek is el tudják ütni az időt.

No, de vissza a versenyhez! Az első körben mindjárt magyar-francia párbaj alakul ki. A Párizs környékéről származott, Olivier Lemaire egy francia barátjával érkezett a golyócsatára. A Kincses-féle csapat alaposan megnehezíti a dolgukat, gallok nemzeti játéka ide vagy oda, a magyar duó 2–0-ra elhúz a tizenegy pontig tartó párharcban. A doki bizonyítja, valóban vajcsuklója van, mindjárt az első pontot ő szerezte. Végül azonban a rutinosabb franciák örülhetnek a győzelemnek. – Nálunk óriási hagyományai vannak ennek a játéknak. Főleg az idősebbek kedvenc kikapcsolódása, de a fiatalabbak is űzik, nem túlzás, éjjel-nappal – állítja a tanárképző főiskolán nyolc éve tanító nyelvtanár. – Éjszaka is? – hitetlenkedünk. – Persze, ilyenkor kocsikkal körülveszik a fiatalok a pályát, és reflektorfénnyel világítják meg.

A helyi műsorközlő, Bene Szabolcs is a pálya széléhez somfordál, de némi nógatásra sem hajlandó dobálni a fémgolyókat. Annál jobban érdekli a mágneses golyószedő, a segítségével nem kell hajlongania a játékszerek után.

Közben Adonyi Gábor és Mészáros István is fémgolyót ragad a kezébe. Az építész férfi, mint mindig, most is nyerni szeretne, míg utóbbi, a nyugdíjas úr egykori tekés tapasztalatait szeretné hasznosítani. Abban azonban mindketten egyetértenek, ha más nem is, golyóérzék bizonyosan nem árt ehhez a játékhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Luxusadóból 46 ezer folyt be Szegeden

A luxusadóról szóló törvény elfogadása, 2005 óta Szegeden összesen 46 ezer forint folyt be a városi… Tovább olvasom