Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Gombavizsgálat őzlábcsipsszel és tinórulekvárral

Gombavizsgálat őzlábcsipsszel és tinórulekvárralŐsszel van a legtöbb munkája a gombavizsgálónak. Fotó: Karnok CsabaA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
Egymásnak adják a kilincset ősszel a gombagyűjtők az algyői Hajdú Mihály portáján. Miközben a negyvenéves tapasztalattal rendelkező gombavizsgáló elkülöníti az ehetőket a többitől, érdekességeket is elárul a vadon termő kalaposokról.
– Na ez az! Gyönyörű! – mondta Hajdú Mihály algyői gombavizsgáló, miközben egy nagy őzlábgomba kalapját bontotta ketté, hogy megnézze, lakik-e benne valamilyen kártevő. Mivel a hófehér lemezű kalapos átment a vizsgán, visszaadta tulajdonosainak, a Tápai család tagjainak.

A szakember több mint negyven éve foglalkozik gombákkal, vizsgálja ingyenesen a gyűjtők által hozott, vadon termő gombákat, hogy csak az kerüljön a tányérra, ami valóban ehető. A legtöbben természetesen a gombák fő termőidőszakában, ősszel keresik fel, de év közben sincs ideje unatkozni. Sőt, az utóbbi évek enyhe telei miatt tavaly még szilveszterkor és újévkor is vittek hozzá gombát vizsgáltatni.
 
A gombagyűjtők folyamatosan érkeztek Misi bácsihoz. Fotó: Karnok Csaba
A gombagyűjtők folyamatosan érkeztek Misi bácsihoz. Fotó: Karnok Csaba


A Tápai család hét tagja közös gombászat után szó szerint nagy mellénnyel érkezett az algyői portára: nem számítottak rá, hogy ilyen nagy mennyiségű őzlábat találnak, így jobb híján egy mellényben összefogva hozták a zsákmányt. – Tudom, hol terem belőlük sok, úgyhogy főleg őzlábra mentünk. A fenyőtinóru csak ráadás.

Egyelőre nem is tudjuk, hogyan készítsük el – mutatott egy kosárnyi másféle gombára az erdésztechnikusnak tanuló Tápai Péter. Mit kezdenek ennyi gombával? – Az őzlábat kirántjuk. Nagy a család, úgyhogy el fog fogyni – mondta a fiatalember édesapja. Azt érthető módon nem árulták el, merre találták a sok kalapost.
 
Gombavizsgálat őzlábcsipsszel és tinórulekvárral - galéria (Fotó: Karnok Csaba)

A tinórukat is gyakorlott szemmel nézte át Misi bácsi, az elpuhult, kukacos példányok a kukájában végezték. Megmutatta azt is, hogyan és miért kell lehúzni a kalapbőrt erről a gombáról, ami amúgy kiváló pörköltalapanyag. Vizsgálat közben tudományos, kultúrtörténeti és kulináris érdekességeket is elárult. Például hogy figyelni kell a fuzáriummal fertőzött gombákra, mert azok fogyasztása idővel rákot is okozhat, vagy hogy a vadon termő gombákat többnyire nem szabad vízzel mosni, hanem letisztogatva kell szedni – esetleg utána szárazon tisztítani. Kiderült az is, hogy miként lesz különösen ropogós a rántott őzlábgomba, a sokak által félredobott tönkjéből hogyan készíthető csipsz, és hogy hogyan főznek mézes lekvárt a fenyőtinóruból a székelyek.

Mire a Tápai család gombáival végzett, már újabb kocsik álltak Misi bácsi portája előtt. Tápaiék egy idősebb házaspárnak adták a kilincset, akik egy láda őzlábbal és pereszkékkel érkeztek. – Na, erről azt írják, hogy ehető, de szerintem nagyon rossz íze van – fogott az új látogatók gombáinak sztorikkal fűszerezett vizsgálatához egy márványos pereszkével a kezében Hajdú Mihály.
 
Napi két kiló a limit

Az erdőhasználatról szóló törvény értelmében minden magánszemély saját használatra legfeljebb napi kétkilónyi vadon termő gombát gyűjthet állami erdőkben engedély nélkül. Fokozottan védett erdőkben ez is tilos. Magántulajdonú erdők esetében a tulajdonostól kell engedélyt kérni a gyűjtésre. Nagyon fontos, hogy a mérgezések elkerülése érdekében mindig mutassuk meg gombaszakellenőrnek a gyűjtött gombát, akik többnyire a piacokon – így például a Mars téri piacon is – dolgoznak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sóban játszanak a bölcsődések

Sóban játszanak a bölcsődések
Új korszerű és hatékony száraz sószobát vettek birtokukba az apróságok szerdán a szülők, a… Tovább olvasom