Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Gombnyomásra ad hangot a lámpa

Távvezérelt, hangjelzős rendszert telepítettek az Anna-kúti csomópontba. A Rotary Club Szeged Dóm által finanszírozott beruházás csak a kezdet: az önkormányzat hamarosan több helyen is kialakítja ezt a rendszert, amely úgy segíti a látássérülteket, hogy közben a lakók nyugalmát sem zavarja.
Távvezérelt, hangjelzős kereszteződés lett az Anna-kúti csomópont: a városban először itt szerelték fel a jelenleg elérhető legmodernebb, látássérülteket segítő berendezést. Bár Szeged több pontján is átalakították már a jelzőlámpákat, hogy azok zöld jelzésnél hangot adjanak, néhány esetben a lakók tiltakozása miatt ezeket megszüntették, mivel zavarta az ott élőket az állandó zaj. Ezt a problémát hidalja át a most átadott rendszer, amelyet a látássérültek egy távirányítóval aktiválhatnak, vagyis csak akkor ad hangot, ha azt bekapcsolják, néhány lámpaváltás után pedig automatikusan kikapcsol. A berendezéshez a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületénél lehet igényelni távirányítót, amely egyébként az ország összes ilyen rendszerével is kompatibilis, tehát bárhol használható, ahol ilyen már létezik.

A modern hangjelzőt a Rotary Club Szeged Dóm jóvoltából tudták telepíteni, a klub fizette ugyanis annak több mint 1,2 millió forintos költségét. Fekets Tibor soros elnök lapunknak elmondta, a tavalyi jótékonysági gumikacsaverseny bevételét fordították erre a célra. A programot egyébként idén is megtartják, ezúttal a szegedi gyermekklinika intenzív osztályának gyűjtenek.

Ugyanilyen rendszert hamarosan az önkormányzat több más csomópontba is telepít majd – például a Boldogasszony sugárút és a Szentháromság utca sarkára, illetve a Tisza Lajos körútra.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több hulladéktól szabadulnak meg illegálisan Szegeden - Guberálók és potyázók szemetelik tele a várost

Egyre több hulladéktól szabadulnak meg illegálisan Szegeden - Guberálók és potyázók szemetelik tele a várost
Hiába a szemléletformáló kampányok, a szelektív gyűjtőszigetek, egyre több az illegálisan lerakott hulladék. Egyesek képesek más városrészbe elfuvarozni és ott lepakolni saját szemetüket, de a nemtörődömség is jellemző. Tovább olvasom