Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Gombnyomásra csobog a hűsítő ivóvíz

Szegeden a déli órákban indultunk városi sétánkra, a nagy hőségben megszomjaztunk, és ivókutakat kerestünk. A városban bátran fogyaszthatunk a köztéri kutakból, melyek többsége parkokban, sétányokon és játszóterek közelében található.
Fotó: Schmidt Andrea
Július utolsó napjaiban is marad a kánikula. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a nagy hőségben igyunk minél többet. Ilyenkor naponta legalább három-négy liter folyadékot kell(ene) elfogyasztanunk. Vannak olyan települések, ahol már vízkorlátozás lépett életbe, Szegeden ilyentől egyelőre nem kell tartanunk.

A déli órákban elindultunk a városközpont felé, és – betartva az orvosok tanácsait – igyekeztünk minél több folyadékot, pontosabban vizet inni. Utunk nem élelmiszerboltokhoz és nem is büfékhez, divatos kávézókhoz vezetett, hanem arra voltunk kíváncsiak, ihatunk-e ingyen.

– Anya, szomjas vagyok, megnyomod a gombot?! – hangzik a segélykérés a Roosevelt téri játszótér kútjánál. Anyuka odamegy, lábával rálép a fekete gombra, felemeli kisfiát, aki már jóízűen kortyolja a vizet. A kis Botond sűrűn hívja édesanyját az ivókúthoz, aki egyáltalán nem bánja, sőt örül neki.

Továbbsétálunk a Dugonics térre, ahol egy mobil ivókút várja a szomjazókat. Nehéz észrevenni a szürke fémburkolatú csapot, mert hárman is ott állnak, és várják, hogy mihamarabb szomjukat olthassák. – Hallottam a rádióban, hogy ilyen melegben sokkal többet kell inni, mint egy átlagos napon. Gyakran szoktam inni az utcai ivókutakból, szerintem felesleges magammal bármilyen üdítőt vinni, az pár percen belül úgyis felmelegszik. Ezek a csapok tiszták, és mindig friss víz jön belőlük – meséli a várakozó Kovács Anna.

Szegedi kutak

Szegeden összesen harminc ivókút van. Ebből négy mobil, amely a Széchenyi téren, a Dugonics téren, az Aradi vértanuk terén, valamint az újszegedi ligetben található. Ezeket csak nyáron, a nagy melegben állítják föl. A kutakat hetente takarítják mosószeres vízzel.

– Ennél a kútnál régen sokkal nagyobb volt a nyomás, most már elég közel kell hajolnunk, hogy ihassunk – mutat rá a Széchenyi téri márványkútra két gimnazista lány.

Ennek az az oka, hogy a hálózati víznyomás napközben kisebb – tudtuk meg Varga Gábortól, a környezetgazdálkodási kht. munkatársától. Azt is elmondta, hogy az ivókutaknál naponta akár három köbméter víz is elfogy. – A kutak néhány helyen a parkok tartozékai, sőt akár díszei is. A leglátogatottabbak a Klauzál, a Bartók, a Dugonics, valamint a Széchenyi téri ivókutak, vagyis azok a helyek, ahol több a turista és a gyerek – folytatja a szakember. A legtakarékosabb a gombnyomásos kút, hiszen itt csak addig folyik a víz, ameddig valóban szükség van rá. A legutóbbi mérések szerint a kutak vízhőmérséklete körülbelül húsz-huszonkét fokos.

Gy. N.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bánffi István: A magyar ember az erős szódát szereti

A rendes forgalom másfélszeresét méri a mostani forróságban Bánffi István. A szegedi szódás… Tovább olvasom