Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Gombos András szívesen folytatná a Vásárhelyi-tervet

A gátak magasításának önmagában nincs értelme, fel kell készülni a jövőre, és át kell gondolni például Csongrád védelmét – szögezi le Gombos András, a vízügyi minisztérium államtitkára. A Vásárhelyi-terv szerint Szegedtől északra épül meg a folyó menti tizenkét tározó közül a legnagyobb: egy 67 négyzetkilométer területű.
Fotó: Karnok Csaba
Az első nagy folyószabályozás a XIX. században lépést tartott az idővel: a folyó kanyarulatait levágva termőterülethez jutottak a Tisza mentén élők. Az elmúlt évszázadban a Tisza feltöltötte hordalékkal az árteret és a medret, a gátak közé szorított folyó pedig most teret kér magának – mondja Gombos András. A vízügyi minisztérium államtitkára szerint az ártér szintje megemelkedett és sokfelé magasabban van, mint a környező települések – példa erre Szentes.

Az árvízveszély csökkentése érdekében kézenfekvőbb megoldásnak látszik a víztározók építése, összhangban a környezetvédelmi törekvésekkel. A Tisza mentén összesen tizenkét tározó épül, Cigándon és Tiszaroffon már megkezdődött a munka. A legnagyobb tározó Szegedtől északra, Ópusztaszer magasságában létesül, ennek területe 67 négyzetkilométer.

A kivitelezés befejezésééig másfél év kell

Gombos András államtitkárrá való kinevezésekor a program irányításának feladatát kapta a miniszterelnöktől. A minisztériumban azóta minden hétfő a Vásárhelyi-tervvel kezdődik. Gombos András az új kormány megalakulása előtt azt mondta: megvárja, kap-e a felkérést a koalíció részéről a folytatásra. A Vásárhelyi-tervben szereplő egy-egy konkrét feladat leghamarabb másfél éven belül teljesül: ennyi időre van szükség az ötlettervtől a kivitelezés befejezéséig. A 150 milliárdos program költségének 60 százalékát az unió állja. Az uniós pályázati források a jövő évtől elérhetőek Magyarország számára.

A megye székhelyét védő tározó építését a minisztérium a korábban kitűzött idő előtt szeretné megvalósítani. A Vásárhelyi-tervben szerepel emellett a vezsenyi hajtűkanyar levágása, ahol a folyó minden áradás alkalmával alaposan visszaduzzaszt. Vezsenynél egyenes vonal kialakításával a szolnoki vízszint 35 centiméterrel csökkenthető – mondja Gombos. A nagy terv része Tiszaalpárnál, a nyári gátnál lévő úgynevezett sarkantyú megszüntetése is a jövőben. A kiegyenesítési akciók közül sikeres lett a szegedi Kózsdi-zsilipnél lévő, U alakú folyóív levágása, mely a mostani árvíznél jól vizsgázott. Szegeden a bal parton a gátat nagy részben sikerült megerősíteni.

A Körös-zugban jelentkező problémák viszont arra hívják fel a figyelmet, Csongrád védelmét át kell gondolni. Lehetséges, hogy a Csaj-tó közelében épül még egy tározó, mely 17 négyzetkilométer területű. A város belterülete menti partfalat korábban megerősítették, a védekezést szolgáló és előbb kiépített szivárgó rendszer itt jól vizsgázott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa-díjas város lett Szeged

Európa-díjat kapott Szeged. Ez a legmagasabb elismerés, amit az Európa Tanács adományozhat egy… Tovább olvasom