Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Google Earth: Szeged belvárosa három dimenzióban

Szeged – Európában is egyedülálló kezdeményezés Szeged belvárosának háromdimenziós modellezése a műholdképeket nyilvánossá tevő Google Earth-ben. Készítője annyi időt ölt eddig bele, hogy már nem érdemes belefáradnia: mindenképpen befejezi. Csak éppen nem biztos, hogy látni fogjuk a végeredményt.
A Szent István téri víztorony és a Fekete Ház már megtalálható háromdimenziós megjelenítésben a Google Earth-ben. Utóbbi készítője a pannonhalmi bencés gimnáziumban tanuló, mindössze 15 éves szegedi diák, Horváth István. Az ő segítségével jutottunk el ahhoz a 3D grafikus fiatalemberhez, aki viszont nem kisebb dologra, mint Szeged Tisza Lajos körúton belüli épületeinek, azaz Szeged belvárosának háromdimenziós modellezésére vállalkozott.

A 26 éves Serley Dániel 2008 májusában hobbiként kezdett hozzá a monstre feladathoz. Műholdas felvételeket, saját és interneten lévő fotókat, alaprajzokat használ fel, hogy aztán a Google Earth felhasználói a világ bármely pontjáról virtuális sétát tehessenek a városban. Ehhez a kezdetekkor a Google-t is meg kellett keresnie, ugyanis Szegedről ekkor még nem közöltek a terv kivitelezésére alkalmas felvételeket.

A dóm, felülnézetből. 3D modellek: Serley Dániel


A feladat irtózatos időmennyiséget igényel. Egyetlen átlagos bérház fotózása körülbelül 1 óra, majd újabb 1-3 órát vesz el a képszerkesztés. Ezután következik csak az épület végleges formába öntése a Google SketchUp programmal, ahol a síkból kinövő arányos ház elkészítése történik, a hozzá tartozó kép ráillesztésével. Ez igényes munka esetén 4-5 napnál is hosszabb lehet. A kiemelt fontosságú, így nagyobb részletességgel elkészített látványosságok elkészítése persze még tovább tart. Ugyan egy-egy épületnek a rejtett zugok és egyéb képi nehézségek ellenére is akárki nekiveselkedhet, egy összefüggő városrész kialakítása már nem olyan „egyszerű".

Dánielt szakmájából kifolyólag elsősorban maga a megvalósítás lehetősége, a kihívás inspirálta, de természetesen Szeged szépsége is közrejátszott. A tény pedig, hogy Európában egyedülállóként az egész centrum (és nem csak a híresebb épületek) 3D-s formát nyerhet, a városnak is hozhat. Lendíthet a turizmuson, az éttermek, bárok, akár a színház látogatottságán, ha bárki ilyen módon betekintést nyerhet a város hangulatába, és megkedveli azt. Bár a hagyományos fényképek is segítenek ebben, ez mégiscsak egy újabb szint.


Serley Dániel még nem végleges 3D modellje Szeged belvárosáról, amit a Google Earth-re készül feltölteni


A lehetőségeket azonban még nem sokan ismerték fel. Sem az önkormányzat, sem egyéb mecénás nem tudott/akart eddig áldozni a projektre, ezért könnyen lehet, hogy a város így elesik egy pofás kis önreklámtól. Mert bár Dániel szabadidős tevékenységként kezdte, az egész már olyan volumenű, hogy nem biztos, hogy csak úgy kiadja a kezéből. Pedig vannak még tervei, hiszen a belváros elkészülte után az azon kívüli fontosabb épületeket is elkészítené három dimenzióban, sőt a régi Szeged is megjeleníthető lenne.

A fiatal grafikus 2-3 hét múlva végez a legjobb tudása szerint készített városrészmodellel, célja, hogy minden Google Earth-ön keresztül érdeklődő számára informatív és egyben könnyen kezelhető is legyen. Ha feltölti...

A Kárász utca. 3D modellek: Serley Dániel

Mi is az a Google Earth?

A Google Earth egy ingyenes letölthető számítógépes program, ami virtuális földgömbként használható. A Föld háromdimenziós modelljére mértékhelyes műholdképek, légifelvételek és térinformatikai adatok vannak vetítve. A programban a Föld minden részéről leolvashatók a földrajzi koordináták, és az adott pont magassága. A felhasználók által kiválasztott, elkészített és beküldött épületekről 3D modelleket is tartalmaz. Lehetőség van szöveges információk és fényképek megjelenítésére is. A Google Earth Pro és a Google Earth Plus fizetős verziók a professzionális és üzleti felhasználókat célozzák meg. (Wikipédia)

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. -SZIKRA- 2008. november 28. 17:46
  „Az nem a Google volt, hanem mi :)

  És nem kocsi, motor...
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/virtualis_setak_szegeden_-_panoramakepek_3d-ben/2078842/

  Dánielnek gratulálunk!

  Mi aztán tudjuk, mi a kitartás.... Becsülendő amit tettél, és teszel!

  Ne szegje kedved a városatyák érdektelensége! Előbb utóbb beérik a munkád, mindannyiunk, és persze remélhetőleg a Te örömödre is.

  Ha bármiben tudunk segíteni, kérjek szólj :)

  A szegedi street view-s Csapat!

  (somorjai.tamas@szegeden.eu)”
 • 22. benq 2008. november 20. 22:49
  „http://mrahalom.myminicity.com/”
 • 21. mgabor 2008. november 20. 17:31
  „nincs igazad, én is szívesen nézgelődök rajta mindenfelé, akár csak a műholdképeket is, mondjuk aztán hogy el végül hova jutok, másik kérdés :)”
 • 20. Mil 2008. november 20. 16:27
  „Kétlem, hogy ettől több turista jönne ide.. Őszintén: majd pont egy balkán határán fekvő kisvárost fognak nézegetni a neten messze külföldön.. Belföldön esetleg lehet ennek értéke.”
 • 19. hazaffy 2008. november 20. 10:46
  „"Sem az önkormányzat, sem egyéb mecénás nem tudott/akart eddig áldozni a projektre, ezért könnyen lehet, hogy a város így elesik egy pofás kis önreklámtól."
  Ne maszatoljunk! Tessék megmondani konkrétan és név szerint, hogy milyen ajánlatot és KI nem támogatott!”
 • 18. délioldal 2008. november 20. 10:34
  „a google emberei fekete opel astra kombival járnak. ha azt láttad akkor google volt...

  itt találtam pár fotót:

  http://www.flickriver.com/groups/616736@N20/pool/interesting/

  üdv az alkotónak, csak így tovább!”
 • 17. barkzso 2008. november 20. 10:00
  „A napokban láttam egy autót Móravárosban a tetején egy speciális forgatható fényképező berendezés volt. Egy hölgy vezette pár méterenként az út közepén megállt és körbeforgatva a fényképező gépet fotózott. Ez nem lehetett a Google kocsija?”
 • 16. prester 2008. november 20. 09:10
  „Azért a "streetview" egyáltalán nem ugyanaz, mint a 3D modell. Az egyik, hogy Magyarországra évek múlva jutnak el a fényképezőautók, és akkor is gyakorlatilag Budapestet fogják fotózni, ezzel kapcsolatban mi szegediek ne ringassuk magunkat hamis álmokba. HA LESZ egyszer streetview, az akkor is csak a néhány legnagyobb, autós forgalomnak is szabad utcán fog végighajtani, ettől az épületek nem lesznek körbejárhatók, vagy részleteiben megtekinthetők, a Dóm pl. jó eséllyel csak messziről, békaperspektívából fog látszódni, holott a Dóm tér Szeged egyik legszebb pontja. A 3D modellek elkészítése és közlése mindenképpen sokat lendítene a város ismertségén, de érthető, hogy a készítő már nem hobbiként tekint a feladatra. Mondjuk a szponzorálási, támogatási koncepciót még nem nagyon látom, talán valamiféle turisztikai keretből köthetnének az úrral megbízási szerződést...”
 • 15. blaawolf 2008. november 20. 08:09
  „Nem kis munka ám ez. Nem ismerem a készítő szándékait, de véleményem szerint "ingyen reklámozni" nem kifizetődő, még önszorgalomból sem.”
 • 14. San14 2008. november 20. 07:49
  „Gratu a készítőnek, mert szép igényes munka.

  Azonban a kezdeményezés nem egyedülálló, ugyanis a Nav N Go iGO8 navigációs szoftverben már lassan egy éve benne vannak 3D Landmark-ként több magyar város legszebb, legfontosabb, legérdekesebb épületei részletesen kidolgozva. Emellett a város többi része egy kevésbé kidolgozott, de épületek vonalait követő citymap-ekben benne benne van. És már a TeleAtlas és a Navteq térképszolgáltatók is készítenek 3D cuccokat.

  Úgyhogy nem csak a Google-nél lehet próbálkozni, hanem egy magyar cégnél is.”
 • 13. dova 2008. november 20. 05:48
  „efje,

  Már működik a "street viewer". Igaz Európában még csak kezdetleges, de az USA nagy területe már megnézhető.
  pl:
  http://www.delmagyar.hu/forum/kerekparut/26/1574/?action=kifejt #3989 és #3990”
 • 12. efje 2008. november 20. 00:54
  „Tobb nagyvaros utcait jarjak honapok ota a Google kamerakkal felszerelt autoi. Londonban peldaul a buszsavon haladnak sok esetben. A 3 D-s terkephez rogzitenek anyagot. Ez se 3 napos muvelet, es nem Szeged lesz a kovetkezo, de ami kesik nem mulik. Jovore mar lehet latni az eredmenyet. Azert elismeresem az idomilliomosnak.”
 • 11. footballon@freemail.hu 2008. november 19. 23:15
  „Azannya!”
 • 10. TPZ 2008. november 19. 22:59
  „GTA-ban kellene megcsinálni.”
 • 9. dova 2008. november 19. 22:34
  „tony 64,

  A Google biztosan nem lesz akadálya, hisz nem kisebb a céjuk, mint a világ összes tudását összegyűjteni, birtokolni(!).

  Egyébként ígéretes a net ilyen fajta használata is. Előbb-utóbb a valóságot képzi le tökéletesen.
  Rengeteg információnak lehet így háromdimenziós kiterjesztést adni.

  Pl. Közel az összes szegedi kerékpárbolt a térképen:
  http://maps.google.com/maps/ms?t=k&hl=en&ie=UTF8&msa=0&msid=111174256225259678794.00045b545e51a6bff4958&z=13
  (a kerékpárra klikkelve megjeleníthető a bolt képe, elérhetősége és nyitva tartása)

  vagy lehet akár egy városi útvonalat is felülnézetben szemlélteni:
  http://www.youtube.com/watch?v=AoT-dHlDr7A”
 • 8. atomboy 2008. november 19. 22:27
  „Ez bizony nagy munka lehet.
  A minap nezegettem Pecs kornyeket vizsgaltam, es akkor vettem eszre, hogy a tortenelmi belvaros egy resze le lett modelezve, az sem lehetett semmi.

  De ami igazan elkepeszto volt, a torontoi Eaton Centre. Augusztusban voltam bent, mar akkor is hatalmasnak talaltam, de akkor borsozott igazan a hatam, amikor megneztem Google Earthen a 3D modeljet. Nem semmi.

  Jo volna minel hamarabb latni a modelleket Google Earthen, es megmutathatnam a varosunkat Torontoban elo rokonaimnak.

  Dova:
  Fura, az en kliensembol eltunt az ujszegedi viztorony. Ellenben a Fekete Haz es a Szent Istvan teri viztorony regota megvan.”
 • 7. CsImre 2008. november 19. 22:25
  „Nagyszerű, gratulálok! Ha ezzel lehet növelni városunk vonzerejét, akkor be kell vetni, akár anyagi áldozat árán is!”
 • 6. cRs 2008. november 19. 22:08
  „Nagyon szep munka, ismerem a keszitot,vegigkisertem project fejlodeset. Erdemes lenne felfigyelni ra, hiszen ebbol sok hsazna lehet a varosnak, vagy a vallakozoknak is egyarant..es nem utolsosorban megismerhetjuk Szeged nevezetes epuleteit.”
 • 5. SP 2008. november 19. 22:08
  „Gratulálok, a dolog figyelemre méltó. Nagy prémiumos vezetők városunkban is lemondhatnának néhány milláról a cél érdekében.”
 • 4. bespin 2008. november 19. 21:33
  „Irigylésre méltó a tudásotok és a türelmetek! Gratulálok, le a kalappal!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virrasztás a hajléktalanokkal

Szeged - Negyedik alkalommal rendezik meg ma este 6-tól holnap reggel 6-ig Szegeden a… Tovább olvasom