Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Görbítettek a Kossuth Lajos sugárúti villamossíneken

Szeged - Nem véletlenül görbe az 1-es villamosvonal új sínpárja a Kossuth Lajos sugárút nagykörúton belüli részén. Egymáshoz közelebb kell vinni a kifelé és befelé vezető vágányt ott, ahol csak villamos jár rajta, és buszok nem – mondja a szakember.
– Miért görbe az új sín, amit nemrég fektettek az 1-es villamosvonal Kossuth Lajos sugárút megyei rendőrkapitányság előtti részén? – vetették fel olvasóink.

Megnéztük, lefényképeztük, valóban látni a sugárút nagykörúton belüli részén, hogy görbül a belváros felé vezető sínpár. Megkérdeztük az okát a szegedi tömegközlekedési nagyprojektet irányító Szeged Pólus Kft. projektigazgatójától. Tapasztó Sándor röviden úgy fogalmazott: nem műszaki hibáról, hanem terv szerinti megoldásról van szó.

A Kossuth Lajos sugárúton a belváros felé görbül a sín. A megyei rendőr-főkapitányság előtt válik ketté a villamos és a busz útja. Fotó: Schmidt Andrea
A Kossuth Lajos sugárúton a belváros felé görbül a sín. A megyei rendőr-főkapitányság előtt válik ketté a villamos és a busz útja. Fotó: Schmidt Andrea

A belváros felé vezető sínpár azért kanyarodik 20 centiméterrel közelebb a kifelé vezető vágányokhoz, mert a nagykörúton kívül közösen használja a két középső, gömbsüvegsorral elválasztott tömegközlekedési sávot villamos és autóbusz, ezért ott szélesebb helyre van szükség. Emiatt ott távolabb kellett vinni a belváros felé vezető villamosvágányt a Rókus irányába vivő sínpártól. Az 1-es vonal belvárosi szakaszán viszont csak villamos halad, ezért kanyarodik a befelé menő sínpár közelebb a másikhoz. Ezt az S kanyart a tervnek megfelelően és az előírások szerint oldotta meg a kivitelező, ezt hívják szakszóval inflexiónak. Ennek köszönhetően a görbület teljesen biztonságos. A tujának lassítania sem kell miatta, mert 50 kilométer per órás sebességhez tervezték az ívét.

Görbe a peron

Másik görbületet is mutatott a szakember: a tavaly épült Anna-kúti megállóban is görbe a peron oldala. Ez szintén tervezett megoldás: a Tisza Lajos körútról a Kossuth Lajos sugárútra bekanyarodó villamos orrának kell a pluszhely.

Olvasóink írták

 • 10. ifj. Nagy Gábor 2010. április 28. 15:31
  „4. messzegedi 2010.04.26. 06:43
  "Ugyanilyen van a Boldogasszony sugárúton is a Galamb utcai megálló után. Ott hogy is van a helyzet a buszokkal?"

  Sehogy.

  Ott az ív miatt eddig találkozási tilalom volt. Hogy ez ne legyen, meg a peron is elég széles lehessen, kellett odább húzni a Nagyállomás irányú vágányt.”
 • 9. Dema 2010. április 28. 14:42
  „Villamos sínen a busz??? :D És ha az is elmegy akkor majd mondjuk, hogy "elment a buszom, többet nem buszom!" :D”
 • 8. Carlo 2010. április 26. 14:15
  „a sínnek íve van ha kanyarodik a pálya, ha a sín görbe, akkor rossz, ha görbítik akkor már régen rossz

  ha rossz szavakat plántálunk a köznyelvebe, ne csodálkozzunk, hogy gyermekeink sem tudnak helyesen szépen választékosan beszélni, s aztán a felnőttek se..

  a DM újságírói lehetnének igényesebbek cikkeik megírásakor,, elvileg mind felsőfokú végzettség tulajdonosa

  amúgy a leírt kanyarulatokkal semmi bajom”
 • 7. daveedbrown 2010. április 26. 14:03
  „4! A Boldogasszonyon is a sínen megy a busz egy darabig. Már csak az a kérdés, hogy a Galamb u.-tól merrefele görbe a sín!”
 • 6. cskata 2010. április 26. 12:13
  „5. hozzászólás Zs 2010.04.26. 08:48
  "és a Kossuthon a pótlón kívül milyen busz jár a síneken?"

  http://www.ujpalyan.hu/index.php/1-es-vonal/page-41.html
  "A Kossuth Lajos sugárúton a helyi autóbuszok is a villamossal közös tömegközlekedési sávban haladnak majd, azonos megállókat használva, mint a Tisza Lajos körúton."

  fogadjunk, erre nem gondoltál.. ;-)”
 • 5. Zs 2010. április 26. 08:48
  „és a Kossuthon a pótlón kívül milyen busz jár a síneken?”
 • 4. messzegedi 2010. április 26. 06:43
  „Ugyanilyen van a Boldogasszony sugárúton is a Galamb utcai megálló után. Ott hogy is van a helyzet a buszokkal?”
 • 3. maradando 2010. április 26. 00:22
  „Ha már népi motivumokra nem futotta az EU pénzből .Megteszi ez a szerény szegedi "görbecsík"is. Nekem tetszik ! Túl egyhangú lenne ha végig egyes volna :-)”
 • 2. török 2010. április 25. 23:31
  „1. nyilván nem rád és rám gondoltak, hanem rendszeresen vannak olyan fórumozók, akik verik a nyálukat a hülyeségről, aztán nem értik, miért van úgy, ahogy van... úgyhogy szerintem jogos a cikk. :)”
 • 1. Carlo 2010. április 25. 19:23
  „a DM újságírói is görbülhetnének a ferdítéseik miatt
  a Kanyar a pályán van mert szükséges, ez miért kell hangsúlyozni? ennyire ostobának tünnek a szegedi polgárok? a Bíróság sarkánál már jobban nem is görbülhet a sín, ha nem görbülne, nem is kanyarodna el a villamos....

  a cím úgy hangzik, mintha dilettáns építőkkel csináltatták volna a síneket, .....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 pécsi nyomozó a 100 éves Délmagyarnál

Szeged - A Szeged–Pécs várostörténeti vetélkedőben egy szegedi gyerekszázad egy hete Pécset,… Tovább olvasom