Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Görög karácsony Szegeden, magyarosan

Otthoni ízek, meleg családi légkör, görög zene – Angeletakisék idén hazájuktól távol, Szegeden töltik a karácsonyt. Negyedik emeleti bérlakásukba fantasztikus mediterrán hangulatot varázsolnak, megőrizve tradicionális szokásaikat, kiegészítve néhány magyarral.
Mediterrán lakoma a szegedi bérlakásban. Fotó: Frank Yvette
Angeletakisék lakásába toppanva rögtön az asztalon lévő íncsiklandó ételek látványa tárul elém. A szobában halk görög zene szól. Hatalmasat szippantok a finom illatokból, mielőtt a házigazda és családja kedvesen beljebb invitál, hogy a vacsora előtt elmeséljék, hogyan töltik majd a karácsonyt Szegeden.

Michail Angeletakis három éve él itt. A Szegedi Tudomány Egyetem Orvostudományi Karára jár. – Évekkel ezelőtt Budapesten voltunk osztálykiránduláson. Nagyon megtetszett Magyarország, akkor eldöntöttem: itt akarok tanulni. Egy barátom már egy ideje itt élt, ő segített a berendezkedésben. Szabadidőmet leginkább a görög barátaimmal töltöm, de már jó néhány magyar ismerősöm van, a szerelmem is szegedi.

– Én még csak fél éve élek Szegeden – meséli Flóra, Michail húga, aki fogorvosnak készül. Mosolyogva folytatja: – De jobban beszélek magyarul, mint a bátyám. Az egyetemen van magyar nyelvoktatás, de mi, külföldi diákok mégis inkább angolul szeretünk megszólalni a boltban vagy az iskolában. Egyre több magyar fiatal tud angolul, így a kommunikáció már nem okoz problémákat.

A szülők, Costa és Maria évente többször is meglátogatják gyermekeiket, most az ünnepeket töltik együtt. Mikonos szigetén saját kávézót és éttermet működtetnek, de ezeknek csak nyáron van szezonja. – A görög tél nagyon unalmas, többek között ezért is szeretünk annyira ilyenkor Szegeden lenni – mondja Maria, és hozzáteszi: – tetszik, hogy nagyon sokféle programmal fogadják a szegediek a turistákat. Esténként gyakran sétálunk a karácsonyi vásárban, otthon ilyen nincs.

Baklava és Koccintós

Habár Costának otthon saját borászata van, Szegeden a vacsorához mégis magyar Koccintóst fogyaszt. Maria ragaszkodik a görög ízekhez, egyik kedvenc karácsonyi süteménye a baklava. A hozzávalók és a tradicionális recept megtalálható az interneten: http://www. csomopont.hu/ konyha/ vilagkonyha/gorogorszag.htm
Az ortodox karácsonyi szokások sok mindenben eltérnek a római katolikustól. Costáék már december elején, Szegedre indulásuk előtt feldíszítették otthon a lakást és a karácsonyfát.

– Görögországban december 1-jétől január 8-áig hagyjuk fent a díszeket. A házat mi is kidekoráljuk fényfüzérekkel és különböző karácsonyi díszekkel. Nálunk a Mikulás hozza az ajándékot december 31-én. Ilyenkor nem szedjük le az ünnepi asztalt, otthagyjuk a maradék ételt és a terítéket, hogy az éhes Mikulás tudjon miből falatozni.

– A család ünnepi vacsoráját mindig én készítem el – szögezi le Maria. – Ez több fogásból, tradicionális görög ételekből áll: görög saláta, rizzsel töltött pulyka, muszaka, tzatziki, desszertnek baklava, valamint lukumades, azaz mézes fánkocska. Idén Szegeden fogunk ünnepelni, így kicsit más lesz, mint otthon. Természetesen állítunk majd fát, sőt egy-két magyar szokást, például az adventi gyertyagyújtást is átvettük.

Az asztalra nézve máris egy karácsonyi ünnepi lakomán érzem magam. – Kali orexi! – kívánok jó étvágyat görögül, és megkóstolom a tányéromra pakolt polipot. Közben arra gondolok: maradok anyukám karácsonyi sült halánál.

Bobkó Anna

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amire nincs orvosság

Dobra veri a szegedi önkormányzat az üresen álló nővérszállót és a volt fertőzőkórházat. Lapunk… Tovább olvasom