Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Görög kutatásaiért díjazták a szegedi történelemtanárt: Balogh Ádám másodszor kapta meg az MTA elismerését

A Magyar Tudományos Akadémia pedagógus kutatói pályadíját vehette át Balogh Ádám. A szegedi Deák Ferenc Gimnázium magyar-történelem szakos tanára az újkori Görögországot kutatja, ezt a munkáját ismerték el immár második alkalommal.
A Magyar Tudományos Akadémia elismerését vehette át néhány napja Balogh Ádám, a szegedi Deák Ferenc Gimnázium tanára. Az MTA pedagógus kutatói pályadíját idén 9 magyarországi és 4 határon túli szakembernek ítélte oda. Balogh Ádám nem először vehette át a rangos díjat: 2012-ben egyszer már megkapta. Akkor is, és most is az újkori Görögországhoz kötődő kutatásait ismerték el.

 A mostanit a Fejezetek Görögország újkori történetéből című könyvéért ítélték oda, melyet 2013-ban írt.
– Bár nem tankönyv, de az egyetemen és a görög nemzetiségi oktatásban is használják, és éppen most készül belőle hangoskönyv is – beszélt munkájáról a pedagógus, aki amellett, hogy a Deák-gimnázium magyar–történelem szakos tanára, oktat az egyetemen, a Csongrád Megyei Görögök Kulturális Egyesületének tagja, nyaranta pedig idegenvezető a déli országban.
Balogh Ádám kisebbségi kérdésekkel kapcsolatos kutatásokat szeretne végezni a jövőben.  Fotó: Kuklis István
Balogh Ádám kisebbségi kérdésekkel kapcsolatos kutatásokat szeretne végezni a jövőben. Fotó: Kuklis István
– Nincs családi kötődésem ehhez a nemzethez, de szoros kapcsolatban vagyok velük. Az egyetem alatt kezdtem el ezzel a témával foglalkozni, azóta folyamatosan kutatom. Hálás terület, hiszen Görögország újkori történetéből nincsenek magyar munkák – beszélt munkájáról. A díjjal kapcsolatban kiemelte: az MTA a legrangosabb szakmai fórum, így ennek elismerése különösen értékes. – Visszajelzésnek és motivációnak is kiváló, hiszen azt mutatja, hogy amin dolgozok, az használható.

Balogh Ádám úgy fogalmazott, az utóbbi időben már jóval kevesebb időt tud fordítani kutatásra, mint a korábbi években, ettől függetlenül vannak még tervei. – Kisebbségi kérdésekkel kapcsolatos kutatásokat szeretnék végezni, a következő időszakban ezzel tervezek foglalkozni a tanítás mellett.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ínycsiklandó disznóságok a dorozsmai böllérnapon: a sült császárszalonna csak a tízórai volt - Fotók

Ínycsiklandó disznóságok a dorozsmai böllérnapon: a sült császárszalonna csak a tízórai volt - Fotók
Tökmagos, grillsajtos és csibemájas kolbász is készült a dorozsmai böllérnapon, ahol családi és… Tovább olvasom