Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Gótikus ablakot tártak fel a Fekete Házban

Különleges ablakot fedeztek fel az építők a szegedi Fekete Ház renoválásakor. Felújítják, a költségeket ez közel félmillió forinttal növeli, és a munkálatok egy hónappal tovább tartanak.
A Fekete Ház 60 millió forintos felújítása szeptemberben kezdődött: a tetőt lebontották, újrabádogozták és -cserepezték. Ezután kezdték lehámozni a régi, repedezett, szürkésbarna vakolatot, kivésték az elkorhadt ablakokat, belül új fűtőtesteket szereltek fel. A Kelemen utcai falat már be is vakolták, amikor a szakemberek a főhomlokzaton szenzációs felfedezést tettek.

– Az emeleten látható középső hármasablakot találtuk a legrosszabb állapotban. Eltávolítottuk, kibontottuk a falat, hogy előkészítsük a cserét. Felfejtettük a régi spalettatokot, amikor észrevettük, hogy az ablakot tartó elem felül tovább folytatódik a falban. Rábukkantunk az 1857-ben épült ház eredeti, gótikus stílusú zsalugáteres ablakára – mesélte az építkezés egyik irányítója, Nagypál Miklós, a megyei önkormányzat fejlesztési osztályának munkatársa. A vezető főtanácsos a rendkívüli felfedezés miatt leállíttatta az építkezést, és a műemlékvédelmi hivatal véleményét kérte.

– A Fekete Ház építési tervei nem maradtak fenn, a romantikus stílusú épület gótikus, csúcsíves ablakai csupán az 1800-as évek végén készült fotókon láthatók. Legyártattuk az ablak hasonmását, acélmerevítőkkel erősítjük meg a tartópilléreit, behelyezzük, és folytatódhat a vakolás. A jobb oldali nyílászáró hasonló szerkezetet rejtett, de azt már nem tudjuk feltárni. A gótikus ablakkülönlegesség 400-500 ezer forinttal növeli meg a múzeum felújítási költségeit.

– A kivitelezők január végére ígérik a befejezést, utána várhatóan három hét takarítás, majd kiállításépítés következik. A Fekete Ház reményeink szerint február végén fogadhat először látogatókat – tette hozzá Gaskó Béla, a múzeum igazgatóhelyettese.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyugdíj forrásai

Soha nem lehet elég korán kezdeni a felkészülést a nyugdíjas éveinkre. Némi előrelátással és… Tovább olvasom