Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Goya-festmények Szabó András festőművésztől is

Szeged - A Reök-palota Szépség és fájdalom című tárlatán a szenvedélyt három szemszögből mutatja be a spanyol festőzseni Francisco Goya, az angol költő William Blake és a Blake ihlette magyar Kondor Béla. És az ínyenceknek öt valódi csemege: Goya-festmények – a szegedi másolóművész, Szabó András felfogásában.
Papp Katalin, a szegedi Reök-palota nyitótárlatának művészettörténész rendezője meséli: három hónapja, amikor a kiállítást szervezni kezdték, és a spanyol festőzseni, Goya országos Széchényi könyvtárbeli grafikáit kölcsönkérték, melléállították az elsősorban misztikus angol költőként világhírű William Blake könyvillusztrációit. Monotonnak hatott a nyolcvandarabos rézkarcsorozat. Hiányoztak mellőle a festmények. A fővárosi közgyűjtemény öt Goya-alkotása az ottani állandó tárlat része, nem hozhatták mindet Szegedre. Egyet azonban igen, mi is bemutattuk a 700 millió forintra biztosított, 69x107 centiméteres olajképet – a Jelenet a spanyol függetlenségi háborúból címűt .

A pesti múzeum más Goya-képeket is őriz – másolatban. Balló Ede, a száz éve élt Európa-hírű másolóművész készítette őket.
A műfaj évszázadok óta elfogadott. Az igazán elmélyült technikai tudás elsajátítására szolgál. Így tanult például Paul Cézanne, és felhasználta Balló Ede is, aki a művészeti egyetem professzora lett. Noha saját portrééletművet is létrehozott, maradt a másolásnál. A kontinens nagy múzeumai külön műtermet rendeztek be neki, hogy kiszemelt műkincsüket lemásolhassa. Ma műtárgyértékűek a remekei.

Képi memória

Szabó András festő- és diaporáma-művészként szerzett nevet. A Zebegényi Műhely képzőművészcsoport alapító tagja. A tollrajzoktól Márton Géza zenés diaporáma-előadása nyomán nyergelt át a diafotózásig, majd ezekből hozta létre sajátos filmszerű klipjeit. Több mint húsz éve váltott vissza az elektronikus képekről a festészethez, és ezt a megtanult komponálási módot ötvözte az olajfestményein. Másolni is segít zseniális képi memóriája.

A másolás feltétele, hogy nem készülhet ugyanakkora méretben, mint az eredeti kép, és a hátulján pontosan jelölni kell az eredetét. – Véletlenül megtudtam, hogy a szegedi Széchenyi gimnázium festő, művészetpedagógus tanára, Szabó András is készít másolatokat, köztük Goyát. Megnéztem, vetekszik a Ballóéval. Mivel a Balló-másolatok rossz állapotuk miatt amúgy sem szállíthatók, felkértem, készítsen két másolatot a Szépművészeti két festményéről – magyarázta Papp Katalin.

A „gyorsmásolatok" elkészültek, elkülönítve láthatók a kiállításon.
– Elsősorban a hangulatát igyekszem megfogni az etalonnak – mutatja a Goya-arckép előtt Szabó András. A szépsége miatt csupán egyetlen művet másolt le, idősebb Brueghel Téli vadászatát, az összes többi a tanulmányozáshoz szükséges. Az egyetemes elődök nyomdokaikon haladva festette meg legismertebb munkáját, a Bábel című triptichont. Saját „képmásait" és művészbarátai másolatait gyűjteménybe rendezte, amelynek édesanyja, Baksy Sarolta Zsuzsanna után a Baksy Gyűjtemény nevet adta.


Reök-megnyitó a reggelitől egészen estig

6 és 10 óra között: A Rádió 88 Café műsora élőben a Reök sarokerkélyéről. 7 és 8 között: Reök-reggeli: egy-egy péksüteménnyel, kávéval vagy teával várják a látogatókat.
7.30 és 17 óra között háromféle interaktív fotós játékot lehet játszani: Jumping Picture – vidám ugrálás, szökdelés közben lefotóznak mindenkit. Szegedi párok – kétszemélyes „képkeretbe foglalják" a párokat. Szegedi arcok – csoportképbe várják a vállalkozó szelleműeket. Félóránként érkeznek Szeged hírességei.
10 és 17 óra között: Kitelepül a Délmagyarország
on-line, ahová felkerülnek a fotók.
11 és 15 óra között: Reök-mozaik. Szegedi képzőművészek irányításával ezer kavicsot színesre festenek, és mozaikképbe rakják.
12 és 15 óra között: Virág-út. Aszfaltvirág-rajzolás gyerekeknek.
15 óra: Ünnepélyes épületavató és kiállítás-megnyitó a Reök-teraszon.
17 órától: Pál Tamás-koncert, zongorastaféta, Under-
ground kiállítás a Reök-pincében.
21 órától: A szegedi SUPER8-as csoport épületvetítése a Reök-palotára. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyűjtőszigetek, hulladékudvarok Szegeden

Szeged - Szegeden és huszonöt kilométeres körzetében huszonhét hulladékudvar és hetven gyűjtősziget… Tovább olvasom