Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Goyával nyit a Reök-palota

Augusztus 17-én egyedülálló Goya-válogatással nyitja meg kapuit a felújított Reök-palota, az új művészetek háza – jelentette be tegnap Botka László polgármester.
A száz évvel ezelőtt alkotó elődökhöz méltón újította fel a kivitelező, a Ferroép Zrt. a Reök-palotát – mondta Botka László polgármester a tegnapi bejáráson, amelyet a műszaki átadást követően tartottak. Itt jelentette be, hogy a nagyközönség számára augusztus 17-én – a nyári rendezvények záróakkordjaként – nyitják meg ünnepélyesen a képtárrá, művészetek házává átalakított volt lakóházat, Reök Iván szegedi vízépítő mérnök valahai, szecessziós stílusban felépített palotáját.

Szegeden már régóta találgatták, vajon a város mivel teszi emlékezetessé a palota építésének századik évfordulóját, s egyben az újjászületés évét. Tegnap kiderült, olyan Goya-kiállítás érkezik Szegedre, amilyet még nem láthatott a hazai közönség, s amely a Tisza-parti városból indul országos körútjára. A Francisco Goya műveit bemutató tárlat finanszírozásában Szeged ezúttal Debrecennel fogott össze. Az épület második szintjén a spanyol festőóriás kiállításával egy időben nyitják meg a dél-alföldi kortárs művészek XXI. századi műveiből válogatott tárlatot.

Botka László Szeged kulturális életének régóta várt remekművének nevezte az újjászületett, háromezer négyzetméteres Reök-palotát, megköszönve Rantal János építész, vezető tervező munkáját is. A felújítás tavaly augusztusban kezdődött, alig egy év alatt fejeződött be, s mintegy 440 millió forintba került. A polgármester elmondta, édesanyja, Botka Lajosné – aki szintén részt vett a tegnapi bejáráson – országgyűlési képviselőként 2005-ben lobbizott a címzetes támogatás, az induló 300 millió forint megszerzéséért, mivel kedvenc szegedi háza volt a Reök-palota.

Bátyai Edina, az épületet üzemeltető Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Kht. ügyvezető igazgatója azt mondta el, gyerekkori élmények fűzik a palotához, mert édesapja, Bátyai Jenő helytörténész is Szeged egyik legnagyobb építészeti értékének tartotta a házat. Nem gondolta volna, hogy egyszer ebben az épületben dolgozhat. Azt ígérte: szellemet és értéket fognak közvetíteni, munkájukat pedig a helyi és országos művészeti szervezetek delegáltjaiból álló társadalmi kuratórium segíti majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világsikerről álmodik a szegedi rap- és R'n'B énekes

Zenét szerez és énekel a szegedi Barkóczy Dávid, művésznevén Dave Gringo, aki egy évig élt Kanadában… Tovább olvasom