Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Greg Dorey: Jó híreket szeretnék hozni

Szeged - Greg Dorey reggeli kávéja mellett Népszabadságot és Telegraphot olvas. A magyarországi brit nagykövet szereti a szegedi halászlevet és nagyon jól érezte magát a Sziget Fesztiválon. Teniszezik és extrém sportként említette, hogy néha budapest utcáin kerékpározik. Interjú a nagykövettel.
- Szerda délután egy kulturális integrációval kapcsolatos angol fotókiállítást nyit meg Szegeden, amelynek témája az iszlám. Nagy-Britanniáról inkább a Stonehenge vagy a Chelsea jut eszünkbe, nem pedig a muszlim bevándorlók.
- De ez is Nagy-Britannia. A tárlat képei iszlám emigránsokat ábrázolnak Nagy-Britnaniában, tipikus angol környezetben. Az "Integráció művészete: iszlám a gyönyörű, zöldellő brit tájakon" című kiállítás képeit Peter Sanders brit fotográfus képeiből állította össze a Brit Nagykövetség. A dolog érdekessége, hogy a nemzetközi hírű fotós nemrégiben tért át az iszlám hitre.

- A nyugati muszlim közösségekről szinte csak a terrorizmus és a vallási feszültségek kapcsán hallani. Mennyire hangsúlyos téma ez Angliában?
- Sajnos a média mindennek csak a negatív oldalát mutatja, szinte kizárólag rossz hírekkel lehet találkozni. Anglia egy rendkívül multikulturális ország, ahol a különböző nációk konflikusok nélkül megférnek egymás mellett. Az iszlám bevándorlók kapcsán én végre jó híreket szeretnék olvasni, illetve jó híreket szeretnék hozni. Én Nagy-Britanniának ezt az arcát szeretném bemutatni. Az integrációnak és a multikulturális együttélésnek a 90%-a valójában pozitív, a fennmaradó 10% az, ami pesszimizmusra adhat okot, és ez a rész majdnem teljes mértékben be is kerül a médiába. Nagykövetként ezen szeretnék változtatni.

Greg Dorey, magyarországi brit nagykövet szereti a szegedi halászlevet. Fotók: Schmidt Andrea

- Milyen gyakran látogat haza? Családja Magyarországon tartózkodik?
- Amióta Budapesten dolgozom, összesen talán hat vagy hét alkalommal látogattam haza. A feleségem mindig velem van, a gyermekeink azonban a tanulmányaik miatt Angliában tartózkodnak. A fiam mindig otthon van, a lányomnak most van egy szabad éve, ő most Magyarországon él velünk. Az ünnepeket azonban mindig együtt töltjük.

- Mit gondol a magyar konyháról?
- Szeretem. A szegedi halászlének nincsen párja. A feleségem kevésbé levesrajongó, de a magyar ételeket mindketten szeretjük.

- Melyek a legutóbbi magyar kulturális élményei?
- A nagy budapesti kulturális fesztiváltokat rendszeresen látogatjuk, rengeteg zenét hallgatunk, emellett én kedvelem a rock koncerteket is. A Sziget Fesztivált külön kiemelném, hiszen számomra az a tökéletes kulturális intergrációt jeleníti meg. Két testőr társaságában idén is kimentem a fiatalok közé, beszélgettem Angliából érkező fesztiválozókkal, és mindegyikük szerint a Sziget sokkal hangulatosabb, családiasabb, mint például a híres brit Glastonbury fesztivál.

Névjegy

Greg Dorey az Egyesült Királyság Cotswolds elnevezésű régiójában született. A brit külügyminisztérium alkalmazottjaként 1989 és 1992 között, a modern kori magyar történelem egyik legérdekesebb időszakában Magyarországon szolgált. Ezután többek között a délkelet-ázsiai, az ausztrál-ázsiai, valamint a csendes-óceáni térségek ügyeiért felelős külügyi államminiszter személyi titkáraként dolgozott. 2007 decemberében Nagy-Britannia és Észak-Írország magyarországi nagykövete lett.

- Milyen újságokat olvas a reggeli kávé mellé?

- Ami a magyar lapokat illeti, a Népszabadságot és a Magyar Hírlapot szinte mindig végiglapozom. Nagyon sok mindent megértek belőlük, de véleményem szerint a magyar újságírás egyik sajátja, hogy egy-egy írás rengeteg előismeretet követel az olvasótól. Brit lapok közül a Guardian és a Telegraphot kedvelem, ezeket olvasom, a Daily Mail inkább a nőknek szól, női témákkal foglalkozik, de ez nem baj, hiszen minden napilapnak meg van a saját célközönsége.

- Olvassa a Népszabadságot? Ez azt jelenti, hogy valamilyen szinten tud magyarul?
- Egy kicsit beszélek magyarul, de folyamatosan tanulom az önök nyelvét. Ne értse félre, a napilapokból nem mindent értek. Ha kérdésem van, a magyar tolmácsomat kérdezem.

- Hogy áll a sporttal? Műveli vagy nézi?
- Teniszezni szoktam, évekig játszottam. Abbahagytam, de nemrég újrakezdtem. Nagyon szeretem és fontosnak tartom a sportokat. 2012-ben Londonban rendezzük az Olimpiát, és láthatóan az angolok egyre jobban érdeklődnek a különböző sportok iránt. Áprilisban részt vettem a budapesti Critical Mass felvonuláson, és végre én is meggyőződtem róla, hogy a fővárosi utakon való kerekezés egyet jelent az extrém sporttal.

Olvasóink írták

 • 6. Tantusz-tolmacs 2008. október 09. 00:50
  „Magyarul kb. ezt irtad:

  "Nekem ugy tünik, hogy ö elöismeretek nelkül egy Jo magyar.
  Ez teny! Igy kell ennek lenni!"

  Nemetül kb.:

  "Es scheint mir so, daß er ohne Vorkenntnisse ein guter Ungar ist.
  Das ist Tatsache! So soll es sein!"

  Csak azt nem ertem, Kedves "glasgow"!”
 • 5. glasgow 2008. október 09. 00:22
  „As he stated the difficulties in understanding topics without preknowledge it seems to me he IS good at Hungarian.As a matter of fact he should be.”
 • 4. Vagy olvassa Exelenciad..... 2008. október 08. 22:32
  „....a "Delmagyar"-t!!

  ("South-Hungary"!!
  The best dailly Mirror of the World!!!!).

  Különösen a "hozzaszolasokkal!"
  De ezt nem kell hogy megertse.”
 • 3. zebegény 2008. október 08. 22:29
  „Csak nem gondoljátok, hogy Mr. Dorey nem ismeri a Magyar Nemzetet? Nyilvánvalóan szándékosan nem azt olvassa. Csak egy kicsit kellene olvasnotok a sorok között: azt a nacionalista fröcsögést, ami a MN-ben van, egyetlen nyugati gyomra sem veszi be. Pláne nem egy iszlám-integrátor és multikulti brité.”
 • 2. hojoj 2008. október 08. 21:50
  „Mr Dorey!

  Please also read the Magyar Nemzet and the Magyar Hirlap, and not just the Népszabadság!”
 • 1. Cc 2008. október 08. 19:52
  „Részvétem a népszabi miatt. Jobbat nem talált; Móricka???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vándorol a szegedi egészségügy

Szeged - Aki két éve járt legutóbb szakorvosnál Szegeden, nem biztos, hogy újra azonnal rátalálna a… Tovább olvasom