Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Gregor 75 - operagála és kiállítás

Szeged - Gregor József születésének 75. és a Szegedi Operabarátok Egyesülete megalakulásának 25. évfordulója alkalmából kiállítás nyílik, és operagálát rendeznek ma este a nagyszínházban.
Gregor József a Szegedi Nemzeti Színház operaigazgatójaként nyugati tapasztalatai birtokában a rendszerváltás idején javasolta: hozzanak létre civil szervezetet a szegedi operarajongók. 1990-ben Csernay László orvosprofesszor, Keszthelyi Béla főgyógyszerész, Horváth András tanár és Telihay Lászlóné ügyész közreműködésével alakult meg a Szegedi Operabarátok Egyesülete, amely az elmúlt negyedszázadban sokat tett a műfaj életben tartásáért, népszerűsítéséért.

1991-ben országos énekversenyt hirdettek A varázsfuvola szerepeire – azon tűnt fel az Éj királynőjeként győző Miklósa Erika. Az egyesületet 2001 óta Gyémánt Csilla színháztörténész vezeti, akinek sikerült jelentősen növelnie a taglétszámot. Az operapremierek előtt rendszeresen zenés beszélgetéseket tartanak a főszereplők, alkotók közreműködésével a Korzó Zeneházban. Adományokból 2010-ben sikerült felállíttatniuk a Dóm téri nemzeti emlékcsarnokban a szabadtérihez is kötődő polihisztor, Bánffy Miklós gróf mellszobrát. Civil támogatást adnak az operatársulat, a szabadtéri és a Zeneművészeti Kar Magánének Tanszékének működéséhez is, köszöntik a jubiláló művészeket, minden színházi évadzárón átadják Az év énekese és Az év fiatal énekese díjat, koncerteket, kiállításokat rendeznek.

Az operabarátok ma a színházzal és a Gregor alapítvánnyal közösen nagyszabású gálakoncertet rendeznek a nagyszínházban, ahol a legendás basszista születésének 75., az egyesület megalakulásának 25. évfordulóját is megünneplik. A gála előtt 19 órától a Kossuth-díjas basszistára emlékező és az egyesület történetét bemutató kiállítás nyílik Gyémánt Csilla rendezésében a nézőtéri földszint előterében. A 19.30-kor kezdődő gálán – amit Toronykőy Attila rendez – Gyüdi Sándor főigazgató dirigálja a közreműködő Szegedi Szimfonikus Zenekart, fellép: Altorjay Tamás, Andrejcsik István, Balczó Péter, Gábor Géza, Kelemen Zoltán, Kertesi Ingrid, Keszei Bori, Kónya Krisztina, Laczák Boglárka, Szonda Éva, Temesi Mária, Vajda Júlia.

A műsorban Mozart, Rossini, Bellini, Donizetti, Leoncavallo, Gounod, Wagner, Verdi és Puccini népszerű áriái, duettjei csendülnek fel. Hallhatja a közönség A varázsfuvolából az Éj királynője mindkét áriáját a francia koloratúrszoprántól, Marlene Assayagtól, aki győzött a szegedi produkció versenyzőjeként az idei Armel-fesztiválon. A gála szünetében a főbejáratnál lévő földszinti előcsarnokban megkoszorúzzák Gregor József domborművét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Böllérnap Zákányszéken

Böllérnap Zákányszéken
Hat disznó élete ért véget ezen az esős novemberi hajnalon. Nézze meg az eseményen készült… Tovább olvasom